• 9.370.356 stemmen

The Pervert's Guide to Ideology (2012)

Documentaire | 134 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Ierland

Geregisseerd door: Sophie Fiennes

Met onder meer: Slavoj Žižek

Gesproken taal: Engels, Noors, Spaans, Arabisch, Tsjechisch, Duits en Russisch

Releasedatum: 4 oktober 2013

Plot The Pervert's Guide to Ideology

"We are responsible for our dreams"

In het vervolg op The Pervert's Guide to Cinema illustreert filosoof Slavoj Zizek, aan de hand van een aantal filmanalyses, zijn interpretatie van het concept 'ideologie.' Hij ontmaskert dit concept als een collectieve fantasie die onze denkbeelden en gewoonten vormgeven.

Zichzelf - Host / Philosopher

Vanaf 4 oktober in de bioscoop (Impakt)

avatar van Querelle

Querelle

Voor wie deze film graag wil zien. Onderstaande films worden besproken.

Triumph of the Will (1935)

The Eternal Jew (1940)

Brief Encounter (1945) (spoiler)

The Fall of Berlin / Padeniye Berlina (1950) (spoiler)

The Searchers (1956)

West Side Story (1961)

The Sound of Music (1965)

Loves of a Blonde (1965)

Seconds (1966) (megaspoiler)

The Firemen's Ball (1967)

If.... (1969)

MASH (1970)

Zabriskie Point (1970)

Cabaret (1972)

A Clockwork Orange (1971)

Jaws (1975) (spoiler)

Taxi Driver (1976) (spoiler)

Brazil (1985)

Full Metal Jacket (1987) (spoiler)

The Last Temptation of Christ (1988)

They Live (1988)

Titanic (1997) (spoiler )

I Am Legend (2007)

The Dark Knight (2008) (spoiler)

avatar van Querelle

Querelle

Fienness en Zizek hebben hebben het tempo en het evenwicht wat meer te pakken in deze film. De film oogt ook gewoon wat filmischer. Als Zizek meteen nadat hij een film bespreekt ook zelf in datzelfde decor opkomt werkt dat elke keer bijzonder grappig.

Ook de bruggetjes die hij legt werkten op de lachspieren. Hij noemt bijvoorbeeld Jaws en der Ewige Jude in een adem, en zijn interpretaties van The Last Temptation of christ en Titanic zijn briljant.

De echte ramp voltrekt zich wanneer het schip niet zou zinken

Hij bespreekt vooral Fascisme, Communisme (hoefijzermodel, al neemt hij die term niet in de mond), religie (katholicisme: IK geef je permissie om te genieten van het leven) en kapitalisme.

Ik vind deze film zeker een aanrader, maar vooral vanwege de entertainende waarde. In de vorige film gaan ze net iets dieper op de zaken in. Hier blijft het toch vooral bij statements. Maar scherp en prikkelend is het zeker.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

De bespreking van de Titanic vond ik het hoogtepunt; nog nooit heb ik zo'n grappige interpretatie van die film gehoord. Dat is ook de kracht van The Pervert's Guide To Ideology: het biedt een nieuw perspectief op films en de wereld. Het is interessant, maar Zizek is ook vermoeiend. Na een tijdje komt het gewoon niet meer aan, niet in de laatste plaats door Zizeks vermoeiende manier van spreken. Een leuke film is het wel, met veel gedachtevoer. Een aanrader voor alle geïnteresseerden en film, ideologiekritiek en psychoanalyse.

avatar van Cellulord

Cellulord

Karl van H. schreef:

en word het zelfs "boring"

avatar van royals

royals

Eén van de betere 'vertel' documentaires. Hoe hij kan lullen over films en toch interessant kan klinken. Soms zijn z'n gedachten iets te ver gezocht en uitputtend. En hij had zijn religieuze opvattingen ook beter thuis kunnen laten.