• 9.371.211 stemmen

Geregisseerd door: Jean-Pierre Gorin en Jean-Luc Godard

Met onder meer: Cristiana Tullio-Altan, Paolo Pozzesi en Jerome Hinstin

Gesproken taal: Italiaans

Plot Lotte in Italia

Een jonge arbeidster probeert iets over zichzelf en haar leven te vertellen. In de loop van haar verhaal ontvouwt ze een ideologie, die ze gaat analyseren. Uiteindelijk begint ze aan kritiek op de film als weergave en afspiegeling van de werkelijkheid.

Father / Lecturer / Policeman / Porter (stemrol)

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Goede toevoeging ! . Alleen vreemd dat de auteurscinema buffs niet de moeite nemen erop te stemmen, aangezien ik heb begrepen dat de kerstman bij menig auteurscinema buff de 13-delige godART goes Mao box door de schoorsteen heeft gedouwd.

Enfin, DVG filmpje dat de filmers maakten i.o.v. de RAI, maar in die tijd kon je blijkbaar de kijkertjes nog niet alles voorschotelen en hij werd niet ter plaatse uitgezonden, ja tig jaar later door RAI 3.

Heldin is dus T-A die hier ene Paola Taviani schijnt te spelen, maar haar naam wordt verder niet genoemd. De bewering dat ze een arbeidster zou zijn klopt niet geheel, ze studeert aan de universiteit maar bedrijft de liefde met het proletariaat in de hoedanigheid van haar vriendje Hinstin, en toont haar solidariteit door zelf vrijwillig bij te klussen in een textielfabriek.

Film bestaat uit 4 delen: een dialectische drietrap gevolgd door een meta-epiloog.

Dit is een wat a-typisch DVG filmpje in dier voege dat hij niet bewust esoterisch/hermetisch is, en dermate openlijk didactisch- het is tenslotte een tv-film- dat de heldin zelf in het derde deel de moeite neemt om de voorgaande 2 geheel te analyseren. Zo leren we dat het eerste deel van de film het conflict inherent aan de contradicties van de kapitalistiese samenleving wil illustreren, ook via de mannelijke voice-off en vooral via de montage "op zwart"die natuurlijk staat voor de burgerlijke ideologie.

Het tweede deel toont de bewustwording van de heldin, geillustreerd door haar eigen voice-off en de verandering van de montage die nu wordt verbonden door typische godART typografie met de text " lotte in Italia" - pun lijkt me duidelijk-, het derde deel heet "riflessi" omdat de heldin zichzelf nu reflecteert in haar klassenverhoudingen en begrijpt dat ze een integraal onderdeel is van de klassenstrijd. Dit wordt wederom geillustreerd mbv de montage, nu is de typografie vervangen door stills van fabrieken in werking.

In het meta-slot waarin de heldin het brave tv-publiek rechtstreeks aanspreekt maakt ze duidelijk dat zij zelf als actrice een onderdeel van die strijd is, en de film bedoeld als een "indicatie van lotta en lavoro ". De montage hier verloopt via rode vlakken.

En dat kekke pop-art Liechtenstein gedoe op de still dan ? Welnu: dat is slechts een lokkertje, want meer visueel prikkelends zult u in deze anti- film die opzettelijk strontlelijk is niet zien.

Behalve de gedrogeerde zombie T-A zien we ook nog de onvermijdelijke mevr. godART-Wiazemsky aan het werk als verkoopstertje, scène schijnbaar opgenomen in Parijs, de film had trouwens wel overal in Europa kunnen spelen.

Dat dit allemaal slechts voer is voor volstrekt verdwaasde godART groupies en/of completisten, had u al begrepen.

avatar van kevin_vp

kevin_vp