Hollandse Nieuwe (2013)
Genre: Documentaire
Speelduur: 90 minuten / 75 minuten (ingekorte tv-versie)
Alternatieve titel: Raw Herring
Nederland
Geregisseerd door: Leonard Retel Helmrich en Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
7,2 (31)
Gesproken taal: Nederlands
Plot Hollandse Nieuwe
"The last real herring fishers of Holland"
'Hollandse Nieuwe' gaat over de laatste echte haringvissers van Nederland. Al meer dan duizend jaar een fenomeen is de Hollandse Nieuwe haring niet weg te denken uit onze nationale cultuur. Jaarlijks kijken miljoenen landgenoten in binnen- en buitenland uit naar de komst van het eerste vaatje. Hoewel de Nederlandse economie in de middeleeuwen nog draaide op de verdiensten van de haringvisserij is tegenwoordig de Nederlandse haringvloot drastisch geslonken. Slechts twee schepen -de Wiron 5 en Wiron 6- van Rederij Jaczon uit Scheveningen varen nog onder Nederlandse vlag op Hollandse Nieuwe. De overigen schepen van Nederlandse reders vissen vaak onder buitenlandse vlag op haring. Reden voor de koningin om sinds 2003 niet meer de “Koninginneharing” in ontvangst te nemen. Hollandse Nieuwe wordt van binnenuit verteld, waarin de romantiek, kameraadschap en haring wordt gevierd en waar langzaamaan het verdwijnen van een laatste stuk Hollands Glorie duidelijk wordt.
Prudh
Ik wil deze best wel graag zien. Review van Tribeca:
Is dit al aangekocht in NL?
Hollandse Nieuwe werd ontwikkeld binnen het Teledoc-project.
TELEDOC is een samenwerking tussen de Publieke Omroep, het CoBO-Fonds en het Filmfonds.
Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp, dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een breed publiek. Niet weggestopt in de uithoeken van de avond, maar op prime time op de Nederlandse televisie.
Dus ik neem aan dat 'ie dit jaar nog rechtstreeks op tv komt. Ik vermoed dat er geen bioscooprelease komt.
trebremmit
Prachtig gefilmde docu, de camera schommelt met het ritme van de zee mee.
Inhoudelijk is het meer een registratie van een gebeurtenis, dat maakt het wat minder interessant.
Prudh
Na een dagje bezinken (hihi) kom ik toch niet hoger uit dan drie sterren. Heel bijzonder gefilmd; dicht op de huid zonder dat de emotie geregisseerd wordt en dat is knap. Maar de inhoud die de trilogie van dit regieduo zo bijzonder maakte ontbreekt. We krijgen mee dat de visstand achteruit gaat, maar dat weten we al. De noodzaak om op een vissersboot te filmen ontbreekt een beetje, al zijn die 90 minuten aan boord van de Wiron 5 & 6 zo voorbij, dat dan ook wel weer.
Malick
Het was dan ook een ingekorte TV-versie van 75 minuten.
Mug
Je kunt je ook afvragen of dat bewust is gedaan. Sowieso raar dat Amstelfilm als distribiteur werd genoemd in de aftiteling, maar op hun site is he-le-maal (en dan bedoel ik ook helemaal) niks te vinden over deze titel.
Maar goed, die Teledoc van vorig jaar, V.I.S.S.E.N. kreeg ook nog een bios-release na de tv-uitzending,
Raarrrrrrrrrr.
Camerawerk was overigens overdonderend!! Puur genieten.
Malick
Even nagevraagd en dit was hun antwoord:
''We hebben ooit een intentieverklaring afgegeven voor deze film, maar hebben er uiteindelijk voor gekozen om de film niet uit te brengen..
Vreemd dus dat we op de aftiteling werden vermeld..''
Camerawerk was overigens overdonderend!! Puur genieten.
Inderdaad, daarom vind ik het ook zo jammer dat die slechts op TV is te bewonderen. Had net als Leviathan (Lucien Castaing-Taylor en Verena Paravel) gewoon op het witte doek moeten verschijnen.
Lefgozer
Dan is dit je kans, Verhoeven. Draait 9 en 11 mei op het Food Film Festival in Amsterdam.
narva77 (crew films)
Ik was na het prachtige Stand van de Sterren, met de bekende "Single Shot Cinema" wel benieuwd geworden naar deze documentaire, maar oh oh, gemaakt voor de Evangelische Omroep, over een Christelijke vissersgemeenschap (Katwijk), en dat zullen we weten ook. "Hoogtepunt" (of beter gezegd dieptepunt) is wat mij betreft de scène in de basisschool, waar de juf een mammoettand laat zien, en uitlegt dat de mammoeten zijn uitgestorven doordat ze tijdens de Zondvloed waren verdronken, omdat ze niet op Noah's Ark zaten... Auch!!
Maargoed, het is dan ook een Christelijke gemeenschap, maar dat deed gewoon pijn aan mijn ogen en oren. Ondertussen op de Wiron 5 en Wiron 6, waar iedereen, écht iedereen onder de tatoeages zit, posters van naakte vrouwen hangen, gevloekt wordt bij het leven, en dan ondertussen voor en na het eten vrolijk bidden. Oh the hypocrisy, oh de tegenstrijdigheid...
Verder wel mooi gefilmd, dicht op de huid, maar lang niet zo indrukwekkend als bij "Stand van de Sterren", vond ik. 3*