• 9.372.468 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Stephen Finnigan

Met onder meer: en Stephen Hawking

Plot Hawking

"A remarkable man. A remarkable story."

Hawking vertelt het buitengewone verhaal van de meest beroemde nog levende wetenschapper: Stephen Hawking. In zijn eigen woorden en door degenen die het dichtst bij hem staan. De documentaire is gemaakt met een unieke toegang tot het privé-leven van Hawking en reist door zijn wereld, zowel in het heden als het verleden. Een man die uitgroeide van een middelmatige scholier tot een genie. In 1962 werd de ziekte amyotrofische laterale sclerose (AMS) bij hem geconstateerd. Een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal verlamd is. Ondanks de constante dreiging van de dood, slaagt Hawking erin vele opmerkelijke ontdekkingen te doen waardoor hij wereldberoemd wordt.

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

avatar van Anyaamsreob

Anyaamsreob

Mooie docu.

avatar van John Milton

John Milton

Als docu is Hawking niet baanbrekend gemaakt. Het is prima vakkundig, maar het is het onderwerp dat hem voor mij bijzonder maakt. Nu ben ik bevooroordeeld, ik heb een zwak voor wetenschap en biografieën/biopics/docu's over baanbrekende wetenschap(pers). En Hawkings verhaal is door zijn ziekte nog net iets bijzonderder.

Hawking vertelt in die 90 minuten zowat het hele verhaal, vanaf kind tot 2013, daarbij uiteraard concentrerend op de hoofdlijnen. Het is duidelijk dat dit een officiële docu is, Hawking wordt echt gevolgd thuis en 'on tour', en veel belangrijke personen uit zijn leven doen uitgebreid verslag. Erg fijn dat ook zijn ex-vrouw en jeugdliefde (waarvan The Theory of Everything verslag doet) haar eigen invalshoek mag vertellen.

Ook Hawkings wetenschap komt wat aan de beurt, maar aangezien het voor iedereen te volgen moet blijven is dit natuurlijk sporadisch, het is voornamelijk 'zijn verhaal'. Een uitstekende aanvulling op The Theory of Everything, wat mij betreft, al moet ik die nog zien. Net als de versie met Cumberbatch overigens. Ga ik zeker doen!