Noche (2013)
Met onder meer: María Soldi
5,5 (119)
Gesproken taal: Spaans
Plot Noche
Miguel was regelrecht obsessief in het opnemen van geluid. Het fluisterstille interieur van een kerk, het gedender dat hoort bij een buitenlandse treinreis, een wandeling door hoog gras, het verslag van een nachtmerrie waarin zijn moeder overlijdt en een travestiet blijkt te zijn - Miguel legde het allemaal vast. En nu is dat alles wat er nog van hem over is, plus wat kleren, apparatuur en dozen in de boerderij waar hij de laatste dagen voor zijn zelfmoord sleet. Zes van zijn vrienden verblijven er om alles in te pakken. Ondertussen stromen Miguels opnamen dag en nacht uit de luidsprekers die overal in en om het huis staan opgesteld.
Martxela
Gisteren gezien op het IFFR, een absoluut meesterwerk. Het gebruik van geluid en beeld is een overdonderende ervaring in positief opzicht. Film bleef nog lang naspoken in mijn hoofd, ook in positief opzicht. Een heel erg persoonlijk en intiem verhaal met mooie karakterstudies. Ik wacht al met spanning op de DVD release!
niethie
Wat baal ik ervan dat ik deze niet meer in mijn schema gepropt kreeg. Klinkt als een niethie-film bij uitstek, haha! Hoe hoog schatten jullie de kans in dat ie ook een reguliere release + dvd krijgt?
Een reguliere biosrelease: Nihil. Een DVD via Tiger releases: Iets meer kans.
Montorsi
10 augustus te zien in de openluchtbios Roffa Mon Amour naast het oude Station Hofplein

*pakt agenda* Wat een leuk festivalletje zeg.
Cosoco
Mooi!
Als ik dan weer in Nederland ben kom ik zeker. Veel zin om 'm te herzien.
danuz
Vertel, starbright boy! Nu hij toch nog een screening heeft gehad, betekend dat heel misschien dat hij alsnog een (internationele) dvd-release krijgt?
Ik schrijf nog wel wat uitgebreiders, maar het was was heel erg goed. Die 4.5* zit dichter bij de 5 dan bij de 4.
Wat betreft de DVD-release:Kans is klein, maar ik heb mijn hoop gevestigd op een nieuwe reeks Tigerfilms. Maar of dit festivalletje een teken is weet ik niet. Ik hoop dat het IFFR er weer 10 gaat uitbrengen dit jaar. En wat mij betreft zitten er drie Argentijnse films bij (deze, Leones (2012) en Los Salvajes (2012), thematisch verwante films die alledrie prachtig waren). Maar ik ben bang dat ze een gevarieerdere line up willen. Zal de IFFR-mensen binnenkort eens mailen. Internationaal is lastig denk ik, dit is een tamelijk obscure fillm. Misschien een keer de Argentijnse DVD-markt in de gaten houden.
In Noche wordt geprobeerd de weg naar de dood Miguel te begrijpen, terwijl Miguel bezig was het leven te vangen. Beiden ongrijpbaar, zonder eenduidige waarheid. Proberen de tijd die was vast te houden door de bandopnames. Proberen de onderlinge verhoudingen te houden zoals ze waren hoewel ze nooit hetzelfde zullen zijn. Omgaan met de desillusie van volwassen worden. Verleden botst met heden. Hoe het is met hoe het zou moeten zijn. De film heeft vaak een fraai soort mistig licht en de geluiden die Miguel opnam zijn in het grootste deel te horen. Beiden los van de dag.
Noche is broeierig en staat constant onder spanning. De achterblijvers zijn verscheurd.Voor altijd anders en nooit meer hetzelfde. Op het einde de meeste achterblijvers in het huis en is het onvermijdelijke aanstaande, het verleden haalt het heden in, de opname van de zelfmoord. Het uitstel door een de band uit te zetten en te vluchten in muziek ontroerd, de knal daarna is ontluisterend.
De opgenomen geluiden stoppen, sporen verdwijnen. De geluiden van de natuur blijven achter. Het wordt licht, dag.
Ontroerend, origineel en erg bijzonder.
beavis
Vod bied soms kansen, zoals
Watch Noche Online | Vimeo On Demand on Vimeo
Maar verder is het helemaal aan wie het wil oppikken, ondergronds of via een second run achtig label oid... En die kansen zijn altijd klein. Volgens mij heeft deze film buiten het IFFR niet veel gedaan.
McSavah
De openingsbeelden zijn waarschijnlijk de mooiste ooit. Wil deze zo graag nog eens in betere kwaliteit zien. Blijf duimen voor een fysieke release.
leatherhead
Zie de laatste tijd weer wat stemmen verschijnen, is deze dan toch nog ergens te zien?
John Milton
Mijn kopie is ook niet al te geweldig. Zonde, want met name de donkere scènes zouden baat hebben bij een fatsoenlijke blu-ray release.

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix

'Hacksaw Ridge' van Mel Gibson wordt vanavond uitgezonden op televisie