• 9.369.466 stemmen

Feuten: Het Feestje (2013)

Thriller / Drama | 80 minuten

Genre: Thriller / Drama

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Lourens Blok

Met onder meer: Hanna Verboom, Tim Murck en Manuel Broekman

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 oktober 2013

Plot Feuten: Het Feestje

In Feuten: Het Feestje begint het nieuwe studiejaar voor studentencorps H.S.C. Mercurius met een gigantisch inschrijffeest. Eeuwige student Olivier de Ruyter vecht een conflictje uit met de politie die genoeg heeft van de overlast die Mercurius in de buurt veroorzaakt. Intussen heeft advocaat Bram Wagtmans heimwee naar het studentenleven en besluit hij die avond, voor het laatst, met zijn vrienden helemaal naar de klote te gaan op de sociëteit. Ook naar het feest komen eerstejaarsstudenten en beste vrienden Elias en Lieve. Lieve is het ideale corpsmeisje, Elias is alleen maar op het feest omdat hij verliefd is op Lieve. Dit zijn de ingrediënten voor een avond die totaal uit de hand gaat lopen.

Bram Wagtmans

Nina de Wit

Police Officer Remco

avatar van wwelover

wwelover

Beetje raar dat hier thriller staat op moviemeter maar ok... Bij de serie ben ik na 1 aflevering afgehaakt, maar was na de trailer van de film toch wel benieuwd. De serie hoef je ook niet te hebben gezien om deze film te begrijpen. Het niveau van het script (verhaal en dialogen) is laag. Ik had het gevoel alsof de schrijver een Nederlandse samenvatting wilde maken van American Pie 4 t/m 8. Klinkt nu alsof ik me heb lopen dood ergeren, maar dat valt wel mee. Het zag er visueel behoorlijk strak uit en met de muziek erbij maakt dat een hoop goed. De cast, tsja dat zijn niet de beste acteurs die er zijn (was vooral teleurgesteld in Teun Kuilboer) en ook een aantal waardeloze figuranten maken dat niet veel beter. Ook opvallend veel zoenende vrouwen, hoe leuk dat ook is om te zien, vond ik dat na een paar keer wel een beetje overtrokken.

Veel negativiteit, maar ja hij is bij vlagen gelukkig wel grappig en nogmaals visueel strak en Hanna Verboom en Judith Noyons zijn leuk dus 3*. Hij duurt gelukkig ook niet zo lang.

avatar van Elineloves

Elineloves

Leuk, maar toch enigszins teleurgesteld.

Ik had wel verwacht dat het niet geheel aan mijn verwachtingen zou voldoen, en ik had het vermoeden dat het aan zou voelen als een lang uitgesponnen aflevering van de serie, en ook dit klopte.

Wat me het meest stoort is dat de confrontatie tussen de feuten en de politie niet goed uitgewerkt was. Wanneer je de trailer kijkt zou je verwachten dat het er heftig aan toe zou gaan, maar het tegendeel is waar. Binnen een vingerknip is de échte confrontatie voorbij en blijf je over met een onbenullig verhaal er omheen.

Dat hele liefdesverhaal van die 17 jarige doos zou me dan ook een worst wezen, evenals dat Harry Potter-ish 'wannabe'vriendje van dr. Dat was zó cliché dat zelfs iemand die nog nooit in zijn leven één film had gekeken al na 5 minuten zou vertellen hoe dat gebeuren zou eindigen. Het acteerwerk van die twee is helaas zwaar, ZWAAR ondermaats en weinig vermakelijk. Oh ja, en wie heeft in GODSNAAM Teun Kuilboer die rol gegeven? Was er dan echt geen andere Nederlandse acteur die zich daarvoor wilde lenen? Wat een doffe ellende, ga nog wat acteerlesjes nemen, knul.

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee hoor, want Eline geeft het toch een voldoende. Hoe kan dat dan? Nou, dat komt puur en alleen door 'de oude garde', en met name Olivier de Ruyter, Beeksma, Noordzij en Nina de Wit. Wagtmans vind ik zowel in de serie als hier in de film een vreselijk personage dus hij kan zich wat mijn irritatiefactor betreft aansluiten bij bovengenoemde nieuwkomers.

Gelukkig zorgen de mannen die ik wél leuk vond voor de nodige humoristische momenten, wat het geheel toch wel weer goed te verdragen maakt en waardoor je al die kleffe, voorspelbare ellende wat een 'verhaal' moet voorstellen vergeet.

Ja, ik geef het toe, ik ben een fangirl van De Ruyter. Maandag maar weer zappen naar BNN, hopelijk scoort dat iets hoger dan deze film.

P.S: Zit ik !@#$%^& de hele film te wachten op het liedje ''Slapeloze Nachten (Dirtcaps Boze Dromen Remix)'' die ik in de trailer hoorde en vervolgens zo'n 539 keer gedraaid heb, komt dat kreng niet eens voor in de film. Alleen daarvoor zou ik al een half punt af moeten trekken. MUH!

avatar van rep_robert

Project X goes to the Dutch screens.

Dit levert een aantal sfeervolle portretten van het gefeest weer en zorgt ook voor een vermakelijk geheel. Enkel het Nederlandse systeem met studieverenigingen laat mij volledig koud en het gevolg is dat die scheidingslijn tussen irritatie en vermaak erg dun is. Ben niet bekend met de serie, dus de personages doen me verder ook niets. Als ze dan ook nog zo'n dispuut nummertje gaan zingen haak ik al helemaal af. Wat een vreselijke korpsballetjes zijn het allemaal toch.

Dat laat mij dus met een dubbel gevoel achter na de film. Het gefeest kwam erg goed over, de humor was soms ook best oké en de vaart zat er goed in, maar voor de rest kon alles me ook echt gestolen worden.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Het Nederlands filmfonds. Ik dacht daar komt weer een gedrocht. Bleek best mee te vallen, het kwam allemaal redelijk natuurlijk over en de jeugdige acteurs zitten lekker in hun rol. De muziek is prima afgesteld en er komt gelukkig geen Katy Perry, Kesha of andere troep voorbij. Het drugsgebruik (cocaïne en xtc) is ook goed naar voren gebracht (je ziet een paar mensen echt op hun wangen bijten en grote ogen hebben). Ik vroeg me wel steeds af: hoezo staan die agenten (en zelfs een 'swat' - team) daar zo radeloos op de stoep? Alsof ze daar geen protocool voor hebben en de politie in Nederland nooit met zulke situaties te maken krijgt. Verder opzich allemaal wel tof gedaan en ook treffend afgesloten met die terugkeer naar de onverwachte lover die in het busje zit. Leuke prent, zo in het najaar van 2013.

Deze film is erg veel beter dan de serie. Vooral omdat er geen poging tot verhaal wordt gedaan maar puur sfeerbeeld is.

Een beetje Project X achtig. En die ballen zijn natuurlijk op hun best wanneer ze het bloed onder je nagels vandaan halen.

Die Broekman blijf ik een vreselijke miscast vinden. Heeft totaal niet de coolness die kennelijk van hem verwacht wordt in deze rol.

avatar van sandero16

sandero16

Een zeer zwakke film.

Geen spanning aanwezig en zeer slechte acteerprestaties. Vooral die Elias acteerde vreselijk krampachtig en slecht.

Positieve punten waren er wel. Af en toe leuke grappen en mooie camerashots zoals de gevechten.

Het verhaal zelf was zeer simpel en er zat absoluut geen diepgang in.

Er waren heel veel minpunten en maar een paar pluspunten. Vandaar 1,5 *.

avatar van Yortisi

Yortisi

Waarschijnlijk dat het komt doordat ik de serie niet gezien heb, maar deze film was het kijken niet waard. Het verhaal was zo bizar dun dat ik eigenlijk na de kleine 1 uur en 30 minuten zoiets had van: waar heb ik naar zitten kijken?

Als ik dan ook moet vertellen waar deze film over gaat zou ik dat in 1 zin af kunnen. Dan vertel je ook overigens gelijk heel het "verhaal". Ik hoop dat dit iets van een afstudeer project was want voor meer dan dat kon het niet door.

Dikke afrader, behalve als je ervan houd om naar bewegende beelden te kijken zonder een verhaallijn te moeten volgen.

avatar van leatherhead

leatherhead

Nog best geinig. Doet inderdaad nogal aan Project X denken allemaal, al vond ik die dan toch wat leuker. Komt vooral doordat de personages daar wat guitiger waren, hier waren ze me af en toe wat te irritant. Broekman dissoneert nogal, Rozenberg is amper uit te staan. Halina Reijn mogen ze wat mij betreft een acteerverbod geven, al werd haar rol godzijdank tot een minimum beperkt. Enige acteur die er écht positief uitsprong was Murck. Zette een leuke rol neer.

Film vermaakt verder wel en duurt gelukkig lekker kort. Maar daarmee is het meeste gezegd. 2,5*.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama film...

Goed verhaal...

Redelijk acteerwerk...

Goed achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Goed breedbeeld, geen HD...

Te snel camerabeweging...

avatar van jordorientje

jordorientje

0,5 is het laagste wat je kunt geven. Maar zelfs dat vond ik te hoog voor deze film.

Ik heb vaak gereageerd bij films dat het echt nutteloze inhoudloze films waren, maar dit ging echt werkelijk waar helemaal NERGENS over.

Wat was dit slecht zeg.

Er zit niet eens een verhaal in. Gaat helemaal nergens over. Dialogen in Jip en Janneke taal.

Jezus wat slecht.

avatar van mrklm

mrklm

Om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur als echtgenoot en vader, besluit Wagtmans [Manuel Broekman] zijn oude vrienden van H.S.C. Mercurius op te trommelen om het introductiefeest flink op stelten te zetten. Ze negeren de huidige Preses Van Earnewoude [Willem Voogd] en een waarschuwing van de politie naar aanleiding van een klacht van een voorbijganger [Halina Reijn] en maken er een wilde avond van. Maar daar staat een hoge prijs tegenover. Nieuwkomer Lieve [Evitz Rozenberg] is met haar trouwe, brave boezemvriend Elias [Daniel Cornelissen] op jacht naar een kamer wanneer Wagtmans haar uitnodigt op het feest. Van de serie heb ik geen aflevering gezien, dus ik kan geen vergelijking maken. In ieder geval zijn scenaristen Willem Bosch en Michael Leendertse erin geslaagd om de buitenissigheden van het studentenleven neer te zetten zonder te oordelen. Het buitensporige, soms ronduit kinderachtige gedrag is een façade waarachter de studenten hun frustratie over het verlies van hun oude vrijheden verbergen en daarmee een opstand tegen het burgerlijke bestaan waarin ze zijn beland. De persoonlijke ontwikkeling van zowel Elias als Preses Van Earnewoude werkt juist precies de andere kant op. Heel diepgaand is het niet, maar onderhoudend (en goed gemaakt) is het zeker.

avatar van Noodless

Noodless

Oudgedienden van de televisieserie komen samen voor het jaarlijkse openingsfeestje van het studentencorps Mercurius. Deze serie is mij onbekend en daardoor krijg je als kijker een snelle intro van de personages ( De Ruyter, Wagtmans, Nina, Noordzij en Beeksma ) zonder dat je daar enig beeld over hebt. Wagtmans (Manuel Broekman) woont samen met zijn vriendin Marie-Claire (Hanna Verboom) met wie hij een adoptiekind heeft. Deze verhaallijn is verwaarloosbaar want het gaat eigenlijk niet zozeer om Wagtmans, maar om het avontuur van Elias (Daniel Cornelissen) die een oogje heeft op zijn hockeymeisje Lieve (Evita Rozenberg). Maar door toeval leert Lieve Wagtmans kennen en wordt de droom van Elias uiteen gespat. Elias weet de meeste sympathie op te wekken bij de kijker en speelt zijn rol degelijk. Daarnaast heb je ook Irene (Judith Noyons) die hem probeert te troosten en ook wel een oogje op hem heeft. Op een bepaald moment gaat ze ook hem ook verleiden waarbij ze uit de kleren gaat. Het leuke van de film is wel dat het op een niet al te expliciete manier interessante materie aan de kaak wordt gesteld. Er is een balans tussen feesten en verantwoordelijkheden nemen. Is het feestje over als je stopt met studeren? Het karakter van Hanna Verboom houdt hierover een steekhoudende speech aan het einde van de film. Uiteraard zijn de gecreëerde actiescènes met de politie wat erover, maar dat mag de pret niet drukken. Conclusie : als leek in de film binnen gestapt en onbekend met de serie, maar toch voldoende vermakelijk. 6/10