• 9.371.747 stemmen

Geregisseerd door: Valentino Orsini

Met onder meer: Giuliano Gemma, Tina Aumont en Antonio Piovanelli

Gesproken taal: Italiaans

Plot Corbari

Italië, herfst 1943. Silvio Corbari (Giuliano Gemma) redt, min of meer toevallig, een verzetsstrijder uit de handen van de fascisten. Opgespoord door de politie heeft hij geen andere keuze dan zich bij het verzet te voegen, waar hij leider wordt van een guerrillagroep.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Silvio Corbari

Adriano Casadei

Direttore del Corriere della notte

Abitante di Tregnano

Traditore di Cavriago

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Goede toevoeging . Zoals gekend betreft het hier een op ware gebeurtenissen en personen gebaseerde film, vergelijkbaar in die zin met I7FC. Waaraan dient te worden toegevoegd dat de echte Corbari in feite een stuk jonger was dan Gemma hier. Kijkertjes die niet gekend mochten zijn met zijn wederwaardigheden, weten hoe laat het is als ze horen dat de voice-off post rem door een ander personage wordt verzorgd

Speelt in Romagna waar zoals gezegd de eigenlijk a-politieke Corbari bij toeval leider wordt van een partizanenbende en meteen maar een soort vrijstaat opricht. Want het betreft hier natuurlijk wel een film van zijn tijd met uitdrukkelijke politieke referenties, er wordt zelfs door de voice-off gemakshalve bij verteld dat Corbari's vrijstaat een " commune is" . Bovendien dient niet vergeten te worden dat die Orsini een oude medewerker van de Taviani's was, zodat hier ook de landverdeling aan de orde komt.

Gebaseerd op...zei ik, maar wel met de nodige vleugjes fictie. Gemma gaat in zijn eentje te keer als een soort kloon van zijn spaghetti helden, of liever: niet alleen maar met Tina Aumont , waardoor het ook een soort Bonny and Clyde is. Helaas zien we haar slechts en bij hoge uitzondering geheel aangekleed in beeld, amper klaar met neuken heeft ze potdulleme al de gelegenheid gehad om een nachtgewaad aan te trekken.

Taviani stijl zie ik hier verder niet echt in, eerder een typische jaren 70 WO2 genrefilm met bescheiden budget, genoeg pief paf poef overigens. Het is idd. de eerste executie scène in sovjet-montage stijl die het meeste indruk maakt.

Vooral voor de Gemma tifosi, waaraan dient te worden toegevoegd dat hij door een ander werd gedubd.

avatar van joolstein

joolstein

Het meest vreemde aan deze film was dat dit een soort Historische WO II- drama was in de vorm van een Macaroni-actiefilm. Een ​​waargebeurd verhaal waarin Guiliano Gemma de echt bestaande partizanenheld Silvio Corbari uit Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog speelt, deze besloot in opstand te komen en te vechten tegen het fascisme. En om die redenen onderscheidt het zich wel van de het gros andere maar zonder veel context van de geschiedenis verliest de film ook veel van zijn sympathie. Het leek wat weg te hebben van revolutionair Che Guevara maar na afloop weet ik nog steeds niet veel van de beste man! Daarnaast wordt het verteld in een soort videodagboek met een voice-over. Wat de film nogal afstandelijk maakt. Er zijn een paar executiescènes, echter om meer effect te krijgen werd er een ontroerende score onder geplaatst die voor mij helaas averechts werkt. Actrice Tina Aumont (opvallend uiterlijk) is de enige vrouw met een grotere rol maar ondanks ze bekend staat voor haar naaktscènes houd ze hier netjes haar kleren aan! Tja en door de montage en manier van het vertellen van verhaal waren niet bijster goed wardoor het vooral een middelmatige Italiaanse film bleef.