• 9.373.163 stemmen

We Are Legion: The Story of the Hacktivists (2012)

Documentaire | 93 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Brian Knappenberger

Met onder meer: Anon2World, Anonyops en Julian Assange

Gesproken taal: Engels en Duits

Plot We Are Legion: The Story of the Hacktivists

"The Story of the Hacktivists"

Documentaire over het functioneren en de overtuigingen van het zelf-beschreven "hacktivist"-collectief Anonymous. De film laat de complexe cultuur en geschiedenis van de groep zien en onderzoekt vroege hacktivist-groepen als 'Cult of the Dead Cow' en 'Electronic Disturbance Theater'. Door middel van interviews met huidige leden, waarvan enkelen net terug uit de gevangenis en anderen in afwachting van een proces, evenals schrijvers, academici en betrokkenen bij verschillende invallen, traceert de film de evolutie van het collectief. Van vrolijke grappenmakers tot een volgroeide wereldwijde beweging.

Zichzelf - Anonymous

Zichzelf - Founder, WikiLeaks (archiefmateriaal)

Zichzelf - Former chief executive, HBGary Federal

avatar van narva77

narva77 (crew films)

De gehele documentaire is te zien op YouTube:

YouTube

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Ja, gezien

"I would love to live in a country where the government fears its citizens and not the other way around"

Daar kan ik het mee eens zijn, alhoewel ik zelf zou wensen dat niemand werkelijk in fear ten opzichte van een ander zou moeten leven.

In ieder geval is een aardige soundtrack te horen en zijn uiteraard aardige graphics te zien. Ook wel een geinig topic over de historie van 4chan. Ja, het was leuk toen het begon (net als alle nieuwe coole dingen), maar bevat nu vaak te veel getrol en spam, vooral in de categorie random. En de tijd dat alle memes daar vandaan komen is ook wel voorbij. Maar er zijn zeker nog leuke categoriën te bezoeken.

Mocken, trollen, memen, chanologie, staat het allemaal al in de Dikke Van Dale? In ieder geval hebben we weer een nieuwe vorm van humor en gezamenlijk lachen om dingen en mensen.

Wel vreemd dat bijna de hele docu over memes gaat. Maar dat is inderdaad ook hacktivism te noemen: het web overspoelen met nonsens.

Ook raar is natuurlijk dat degenen die gememed worden en zelf daar nooit naar kijken of op reageren er niets van voelen, dus waarom de lol eigenlijk? Schelden doet geen pijn. Alleen als men spullen op hun naam bestelt en in de tuin laat storten etc of op andere wijze (financieel) ruïneert, dan natuurlijk wel.

Eh, heeft het Scientology trouwens leden gekost? Denk het niet hoor.

Een mooi document van deze tijd. Meer de grappen-en-grollenkant van Anonymous, maar de rest is hartstikke geheim natuurlijk

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Aardig tijdsdocument. Een lange tijd lijkt de docu een ideaalbeeld te schetsen, dan komt er toch een relativering.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Onderhoudende documentaire over de opkomst van Anonymous. Het begint met Nyancats en Rickrolls en eindigt met Wikileaks en digitale steun tijdens het omverwerpen van het Egyptische regime. Ook dat hele occupy-gebeuren en protesten tegen de overheden passeren de revue. Er zaten best geinige dingen tussen, alhoewel je altijd kunt afvragen of de leden van 4chan zichzelf ook niet te serieus nemen (ipv een stel geinponems) als ze pallets met bouwmaterialen naar de Scientology-kerk sturen.

Op het eind vond ik het helaas wel erg hoogdravend worden en sommige dingen leken me ook wat aangedikt. Toppunt was een activist die zich niet wou vergelijken met Gandhi en Martin Luther King (noem die twee dan ook niet op!), maar wel weer een betoog ging houden over het goede van de beweging. Het goede van deze documentaire is dat ook de keerzijde van de beweging aan bod komt en dat het iets geeft om over na te denken. Dat is natuurlijk altijd wel goed.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

narva77 schreef:

De gehele documentaire is te zien op YouTube:

YouTube

En nu ook op Netflix! Grappig om te zien dat de afgelopen 10 dagen er vier stemmen bijgekomen zijn bij deze relatief onbekende documentaire .

avatar van swouters

swouters

Vinokourov schreef:

Ik ben er daar een van. Twijfelde over een Netflix abonnement en bekeek het aanbod, waaronder deze docu dus stond. Het is natuurlijk maar een opsomming van feiten maar voor velen wel een relatief onbekend verhaal over de oorsprong. Zo wist ik (als actief bezoeker van 4chan) niet dat er toentertijd iets als 'Anonymous' opgezet is, ook al was /b/ een favoriet item .

avatar van Cellulord

Cellulord

Er bestaat ook een kortere (60min.) BBC versie! Ook te vinden op YouTube.

avatar van jordysmeets00

jordysmeets00

Zijn goed bezig met ziggo.

Ondanks dat mooie film/docu!

Geinig.

Laatst al een soortgelijke docu gezien, deze gaat iets meer in op het hele Anonymous gebeuren zelf. Een beetje internet geschiedenis is altijd leuk, vooral wanneer sites als 4chan en dergelijk bij het hele verhaal betrokken worden.

Hoewel het nooit echt mijn scene is geweest én ondanks dat het vaak erg kinderachtig is allemaal, heb ik wel een zekere sympathie voor de "informatie hoort vrij te zijn"/"het internet wordt niet geregeerd" ideologie. De quote van Dreiecke slaat wat mij betreft ook wel de nagel op de kop.

Gelukkig (en fijn) aan deze docu is dat de mensen die aan het woord gelaten worden een genuanceerd beeld weten te brengen van het hele Anonymous verhaal. Tegenstanders zie je eigenlijk niet (behalve één kort interview met die security kerel), maar het is zeker geen bewierroking van een opkomende cultuur. Al blijft de kritiek redelijk losjes.

Aardige docu dus, al komt dat dan vooral voort uit het onderwerp en de relativatie errond.

avatar van royals

royals

Leuk om te zien wat Anonymous nu precies inhoudt, waar ze in geloven en wat hun idealen zijn. Ze doen op zich goed werk omdat ze voor de vrijheid van het volk opkomen tegen de overheersers. Alleen realiseert iemand zich of de uitstspraak 'we are legion' uit de Bijbel komt? Toen Jezus sprak tegen de bezeten man en vroeg wie bent u? Toen zeiden ze 'wij zijn legio'. Of heeft het daar niets me te maken?

avatar van Kaiser

Kaiser

Anonymous heeft t wat mij betreft een beetje verpest door mensen wiens mening hen niet aanstaat aan te vallen. Ik had verwacht dat zij voor internetvrijheid en vrijheid van meningsuiting zouden staan, jammer want ze hadden best een paar aardige acties.