• 9.370.314 stemmen

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Gabriele Salvatores

Met onder meer: John Malkovich, Peter Stormare en Eleanor Tomlinson

Plot Educazione Siberiana

"In the mid-1980s, a Siberian gang leader is exiled to a small town on the Ukrainian border where he teaches his grandson the “honest criminal” code."

'Educazione Siberiana' vertelt het verhaal van een groep kinderen die opgroeien in een gemeenschap van verbannen misdadigers, ergens in een vergeten hoek van de voormalige Sovjet-Unie. De twee beste vrienden Kolima en Gagarin worden geleidelijk felle vijanden als ze aan weerszijden van de strenge erecode van de 'honest criminal'-broederschap komen te staan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van blurp194

blurp194

Interessante film.

Sowieso al heel verfrissend om weer eens een film te zien die in Rusland speelt en dat niet met grauwe beelden onderstreept. Wel met aparte en originele locaties, frisse kleuren, en heel mooie fotografie. Erg goed.

Het verhaal is ook interessant, de moeite waard eigenlijk om het boek waarvan de film een simpele versie is eens op te duiken en te lezen. Weer eens iets anders dan de literatuur van Tolstoi of Solzjenitsyn. Nicolai Lilin heet de schrijver. Hoe autobiografisch het is wordt me nog even niet duidelijk - maar daarvoor moet je wellicht ook zijn tattoos goed bekijken. En beter opletten tijdens de film misschien ook, want een van de foutjes die me opvallen is dat de spanning af en toe wat wegvalt.

Waar verhaal en beeld zeker overtuigend zijn, in het acteren komt het wat minder over. John Malkovich lijkt vooral de automatische piloot te doen, doet weinig bijzonders - het enige eigenlijk dat hij echt goed doet is de intonatie waarmee hij zijn nep-Russisch brengt. Peter Stormare dan valt me helemaal wat tegen, op miscast af - hoewel hij wel een mooie actie heeft, en daar ubercool uit komt. Maar erger dan dat is dat de twee makkers Kolyma en Gagarin op volwassen leeftijd niet erg overtuigen, dus Arnas Fedaravicius en Vilius Tumalavicius. Op zich goed gespeeld, gezien dat ze kennelijk allebei nauwelijks ervaring hebben, maar toch misschien niet goed genoeg voor de rol die ze hier te spelen hebben.

Daar bovenop komt het gebruik van een moeizaam knauwerig Engels accent dat voor Russisch door moet gaan. Het zal wel een voorwaarde voor internationale toegankelijkheid zijn, maar het was me liever geweest als ze allemaal gewoon Russisch gesproken hadden. Niet dat ik dat versta, maar het lijkt tenminste authentiek. Dit niet.

Toch zeker de moeite waard om je daar overheen te zetten. Want, een aparte film, weer eens wat anders dan het gewone kijkvoer. Interessante regisseur ook, nauwelijks bekend maar hij laat hier zeker wat zien.

avatar van chrischras20

chrischras20

Prachtige film, idd weer eens wat anders maar vind dit een goede aanrader

avatar van Brabants

Brabants

Doctrines berust op haat jegens de Sovjets als basis en een voorval waarbij twee te volgen opgroeiende jongens later lijnrecht tegenover mekaar komen te staan. In welke vorm dan ook het verhaal is verre van nieuw. Op zich is deze film toch een aardige poging om een interessant verhaal te vertellen. Helaas is er een te groot gebrek aan actie, is de dialoog ronduit slecht en is er van karakterontwikkeling nauwelijks sprake en wat je dan creëert is een behoorlijk tergend saaie film. John Malkovich's deelname is mij een compleet raadsel.

avatar van riconx

riconx

Prima film, alleen jammer dat de film niet gewoon in het russisch werd gesproken.

avatar van Rickyman

Rickyman

Deze film bevat enkele harde scènes, ziet het er grauw en soms ook prachtig uit.

Helaas is het verhaal niet spannend en rommelig, zodat het me nauwelijks kon boeien. De goede acteurs konden daar ook nog weinig aan veranderen, de muziek dat soms gebruikt werdt klinkt dan wel weer goed.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Rauw, grauw & realistisch.

Educazione Siberiana (2013) beschikt voor mij over een goede cast die de kijker weet te

trakteren op zeer intens geacteerde scenes die recht toe recht aan getoond worden.

Het geschreven script wordt rustig tot kalm gebracht en verder zijn alle personages

ook nog eens uitermate interessant om gedurende de gehele film te volgen, voor

mij absoluut geen straf om naar te kijken dus.

Naar mijn mening hebben we hier dan ook te maken met een geslaagde filmproductie,

die in ieder geval bij mij een uitermate bevredigend gevoel heeft achtergelaten.

Drieenhalve ster van mijn kant voor E. S. (2013).

avatar van opa-ben

opa-ben

Goeie film, met de nadruk op tradities, eer en het verdedigen daarvan, overgoten met een religieus sausje. met name Eleanor Tomlinson vind ik heel goed als "het geschenk van God".

Wat Riconx al opmerkte: het was beter geweest als de film in het russisch was geweest, dat had het aanzienlijk echter doen lijken. Het is ook al heel raar om John Malkovich gebroken engels te horen praten.

avatar van Tarkus

Tarkus

Had hier veel meer van verwacht.

Het verhaal vind ik maar zwak.

De grote namen in deze film zijn John Malkovich en Peter Stormare, maar deze laatste komt amper in beeld.

Voor mij toch een teleurstelling deze film, de hoes of poster zo je wil, is indrukwekkender dan de ganse film.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Mooie setting, alleen dat russich engels, okay dat nemen we voor leif. ik vond deze wel okay. Een ruime voldoende.