• 9.375.863 stemmen

De Overloper (2012)

Misdaad | 105 minuten

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Flikken Maastricht - De Film / Flikken Maastricht: De Overloper

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Pieter van Rijn

Met onder meer: Victor Reinier, Angela Schijf en Halina Reijn

Gesproken taal: Nederlands

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot De Overloper

De relatie tussen Eva van Dongen en Floris Wolfs staat zwaar onder druk. Wolfs zit in de gevangenis voor het stelen van de vier miljoen euro overheidsgeld en Eva probeert hem te vergeten. Maar als Wolfs door een vormfout eerder vrijkomt en zich aansluit bij een stel criminelen komen ze elkaar, als tegenstanders, weer tegen in een wereld waarin niet alles is wat het lijkt. En waar vertrouwen van levensbelang blijkt…

avatar van namingway24

namingway24

Slappe hap.

Deze film wil erg graag een grote Hollywood-productie zijn, maar het lukt allemaal niet echt; ik vind dit soort pogingen om stoer te zijn bij Nerderlandse producties nooit werken.

De cameravoering en editing zijn wel aardig en het zit allemaal goed in elkaar, maar na een half uurtje is de glans er wel van af. Het verhaal is niet sterk genoeg en het wordt allemaal erg saai. Het einde is wel héél erg overdreven; alsof de Nederlande overheid gelijk staat aan een criminele organisatie. Ik zeg niet dat het niet zo is, maar hier wordt het wel heel dik aangezet

Acteerprestaties: oké voor een dergelijke productie, maar ook weer zo overdreven! Trouwens, Flikken Maastricht? Nauwelijks scènes in die stad, maar wel leuke, beetje afwisselende lokaties. Alles bij elkaar opgetelt niet slecht, maar ook weer niet goed.

Maar één uitkomst mogelijk: 2,5*

avatar van Ajacied16

Ajacied16

Vrijdag werd op Nederland 1 de Flikken Maastricht film ''De Overloper'' uitgezonden. Nog tot maandag 6 februari kan je hem op uitzending gemist terugkijken en ik raad het jullie sterk aan. De film verwijst duidelijk naar de serie (die eigenlijk ook verplichte kost zou moeten zijn), maar is op zichzelf ook wel te doen. Het verhaal is wat ingewikkeld, maar zit echt heel goed in elkaar. Er wordt sterk geacteerd en vanaf begin tot eind is het spannend. Je zou kunnen zeggen dat het plot wat onwerkelijk is, maar het is dan ook verzonnen zoals zoveel films. Ik geef dan ook 4*. Dat is wel een beetje onder invloed van mijn 'liefde' voor Flikken Maastricht.

avatar van Spetie

Flikken Maastricht is een van de weinige series die ik volg. Het is zeker voor Nederlandse begrippen een goede serie die een goede mix aan misdaad, spanning en humor biedt. Ik was dan ook wel nieuwsgierig wat deze telefilm zou brengen.

Wat gelijk opvalt is dat de film grimmiger van toon is dan de serie. Schijf en Reinier spelen ook hier de hoofdrol. Waar in de serie voor de humor nog wel eens geschakeld werd naar bijvoorbeeld agent Romeo, daar gebeurt dit in de film niet, omdat die personages niet aanwezig zijn. Dat is op zich wel jammer. Wel leuk is de rol van Tom Hoffman als de bad-guy. Af en toe schmiert hij er een beetje op los, maar op zich doet hij het wel goed.

Het verhaal zelf zit redelijk goed in elkaar en heeft zijn spannende momenten, al is het niet moeilijk te raden waar het uiteindelijk allemaal toe leidt. Uiteindelijk is het een vermakelijke film die losstaand van de serie goed te kijken is.

avatar van Elineloves

Elineloves

Ik heb in (volgens mij) 2 á 3 weken tijd 5 seizoenen van Flikken Maastricht verslonden. Ik, als geboren en getogen Maastrichtse, heb nooit echt interesse gehad in deze serie, tot een week of 3 geleden. Ik ben begonnen met kijken en ik was al snel 'hooked'. Mede door alle enthousiaste berichten van Patrick17, maar dat terzijde.

Het is leuk om zoveel herkenbaars te zien van 'mijn' Maastricht, maar ook de verhaallijnen en de personages vond ik reuze meevallen. Ik had in het begin moeite met Angela Schijf, maar ook aan haar ben ik gewend geraakt. Net klaar met seizoen 5, dus het werd tijd voor de film.

Ik heb me vorig seizoen de hele tijd afgevraagd: 'Waarom?' Ik begreep het niet. Ik wou het begrijpen, maar kon zelf geen verklaring verzinnen. Dan is 1,5 uur wel erg lang wachten, en ik wist vooraf ook niet of ik in De Overloper antwoorden zou krijgen op mijn vragen. Toch maar gaan kijken, en gelukkig vielen de puzzelstukjes vrij snel in elkaar. Wat niet wil zeggen dat je niet telkens voor verrassingen komt te staan.

Maar helaas. Ik vond de film niet leuk. Ik vind deze Wolfs niet leuk. Ik vind de verhaallijn niet leuk. Ik mis de Wolfs die zich bekommerde om zijn dochter, die verliefd was op Eva, die grappig was. Was sowieso wel een beetje klaar met dat hele 'Wolfs wordt ergens van beschuldigd' gedoe. Hoevaak is dat nou al voorgevallen? 3 keer? Vaker?

Het zakt naar het einde toe steeds meer als een pudding in elkaar en het wordt ongelofelijk ongeloofwaardig. Ik vind de serie goed, door de verschillende personages (die in de film niet voorkomen), de boeiende verhaallijnen (hier niet het geval) en de humor (ook niet aanwezig).

Daardoor kan ik niet anders dan concluderen dat deze film een fikse tegenvaller is. Ik hoop dat ook dat seizoen 6 wel beter is en meer lijkt op de vorige seizoenen dan op deze film, anders kom ik nog voor een teleurstelling te staan.

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Over het algemeen ben ik geen groot liefhebber van series, maar als er één serie is die vandaag de dag op de Nederlandse televisie is die ik wel kan waarderen is het wel Flikken Maastricht. Als die serie op tv is blijf ik regelmatig hangen en ik wist daarom al ongeveer hoe de (hoofd)rollen verdeeld zijn. Ik pak af en toe een afleveringetje mee, maar volg de serie niet. Daarom vond ik het juist wel mooi dat er vanavond een extra lange, op zich zelf staande aflevering op tv was die voor de verandering het verhaal eens in een keer verteld. De film kan echter niet tippen aan het niveau dat in de serie gehaald wordt.

Het grootste minpunt van De Overloper vond ik (net als in de serie overigens) Angela Schijf. Hoewel ik me over het algemeen bij het kijken van een film zelden druk maak over het al dan niet zo goede acteerwerk kan ik haar altijd maar moeilijk serieus nemen. Ze maakt op mij altijd een hele 'neppe' indruk. Ze speelt niet zichzelf, maar ik heb ook niet het idee dat ze iemand anders aan het spelen is, waardoor ze op mij overkomt als een vrij emotieloze rechercheur, die trouwens ook het nodige geluk aan haar zijde heeft.

Er moet nogal eens wat door de vingers gezien worden, wil je een beetje genieten van deze film. Niet alles komt even realistisch over, maar die ingewikkelde en doordachte verhalen, zoals die ook in de serie verwikkeld zitten, maken voor mij een hoop goed. Ik kan me er als misdaad-leek altijd ongelooflijk druk om maken dat ik het allemaal niet goed begrijp en moeilijk kan volgen, maar als alles dan op het laatst op zijn plek valt ben ik altijd wel opgelucht. Dan blijk ik vaak toch niet zo dom als ik dacht dat ik was... Dat maakt dat ik wel met een voldaan gevoel achterbleef, wat niet wil zeggen dat dit een topfilm was, maar slecht was het ook absoluut niet.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Matige film die gebaseerd is op de serie Flikken Maastricht. Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd geregeld eens een aflevering heb zitten kijken dus ik was wel nieuwsgierig naar de film.

Ik kende de hoofdpersonages dus al zodat ik niet hoefde te wennen aan wie nou eigenlijk wie was.

Helaas is de film niet geworden wat ik gehoopt had. Ik vond het allemaal een beetje vaag en onnodig moeilijk. Het leek wel of de makers het expres zo vaag hielden om te laten zien dat ook zij een ingewikkeld verhaal tot een goed einde weten te brengen.

Uiteraard wordt het aan het einde weer allemaal keurig duidelijk maar een wat simpeler plot had de film misschien goed kunnen doen.

Kleine onvoldoende.

avatar van killerfreak

killerfreak

Van de - meestal - sterke serie blijft in deze film weinig of niets over. Sommige stukjes worden te snel afgehaspeld, en over andere dingen wordt dan weer te langdradig gezeverd. Nuja, ik ben blij dat dat heel geldgedeelte nu achter de rug is zodat we terug kunnen genieten van een vrank en vrij 6de seizoen. En wat betreft dit filmpje: zeker ok, maar ook niet meer dan dat

avatar van Huggy Bear

Huggy Bear

Behoorlijk ongeloofwaardig ,de aandachtige kijker zal veel ontdekken dat in de praktijk ( het dagelijkse leven ) ,compleet onmogelijk is . . .

avatar van david bohm

david bohm

Ronduit slecht. De serie Flikken heb ik niet gevolgd maar deze televisie-film is niet best. Haast alles ziet er knullig uit, een prestatie.

Dat niemand bij het uitschrijven van de dialogen heeft gezegd 'dit kan toch niet' is nauwelijks te geloven. Aan het plot en de rest ga ik geen woorden vuil maken.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Een beetje flauw om dit te gaan kijken zonder de bijbehorende serie gezien te hebben. Ik heb dus geen flauw idee óf en hoe dit aansluit op de verhaallijnen. Zo op zichzelf is het een aardige poging om iets van een Nederlandse actiefilm te maken. Hier heeft een redelijk budget ingezeten en ze hebben zeer aardige acteurs weten te strikken ervoor. Helaas blijft het wat knullig en wat statisch allemaal.

avatar van BBarbie

BBarbie

Een heel enkele keer, wanneer ik echt niets anders te doen heb, kijk ik wel eens naar een aflevering van de serie. Met wisselende waardering. Het is niet echt slecht, maar ook niet bijzonder. Dat geldt wat mij betreft ook voor deze speelfilmversie. Ik moet erbij zeggen dat dit soort politiefilms niet mijn favoriete genre is en dat scheelt natuurlijk ook.

avatar van whugo

whugo

Ongehoord slechte film. Echte Nederlandse kwaliteit.

Pieter van Rijn, hoe haal jij het in je hoofd jezelf regisseur te noemen.

Je weet na een minuut of 20 al wie de echte mol is. De schietpartijen zijn van het niveau van de A-Team.

Volledig voorspelbaar en geen moment spannend. Lachwekkend.

Bekende typsiche Nederlandse over-acting van ihb Victor Reinier, compleet talentloos

De eindscene, echt om te janken zo slecht en ongeloofwaardig.

Moviemeter, wat nou "markeer dit bericht als mijn persoonlijke mening of recensie van deze film".

niks 'mening', FEIT, deze film is een belediging voor de kijker en respectloos naar regisseurs die hard werken en alleen het beste nastreven.

avatar van mrklm

mrklm

Spin-off van de langlopende politieserie Flikken Maastricht, waarvan ik nog geen seconde heb gezien. Niet dat dat veel uitmaakt, want de immer streng kijkende Schijf en de achtervolgingen en schietpartijen in IJmuiden (!) werken sowieso op de lachspieren. Fans zullen ongetwijfeld weten waarom Floris Wolfs [Victor Reinier] in diskrediet is geraakt en waarom collega Eva van Dongen [Angela Schijf] onaangenaam verrast is als Floris op basis van een vormfout in vrijheid wordt gesteld. De rapen zijn helemaal gaar als Floris blijkt te heulen met Mario Keizer [Thom Hoffman], een onderwereldfiguur die zijn handen tot nu toe altijd schoon heeft weten te houden. Eva verzamelt bewijs om Floris alsnog achter de tralies te kijken, maar misschien speelt hij wel een dubbelspel. Er zijn genoeg mensen die dit serieus nemen (waaronder de makers), maar het deed me meer denken aan Police Squad!.