• 9.373.024 stemmen

Amore e Morte nel Giardino degli Dei (1972)

Drama / Fantasy | 90 minuten

Genre: Drama / Fantasy

Alternatieve titel: Love and Death in the Garden of the Gods

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Sauro Scavolini

Met onder meer: Peter Lee Lawrence, Erika Blanc en Orchidea De Santis

Gesproken taal: Italiaans

Plot Amore e Morte nel Giardino degli Dei

Een Duitse ornitholoog zit vast in een villa met een groot park eromheen. Hij vindt geluidsbanden met daarop aanwijzingen over een slachting uit het verleden. De opnames werden gedaan door een psycholoog. Ze bevatten verhalen over incestueuze liefdes en verraad, die uitmondden in de gestoorde daden van een onverwacht persoon...

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Nog geen stemmen voor een giallo met Orchidea De Santis en Erika Blanc ? Misschien omdat de genre aanduiding fantasy giallo-liefhebbers zou kunnen afschrikken, maar dan heb ik goed nieuws: dit is helegaar geen fantasy, alle Italiaanse bronnen noemen hem gewoon een sriller.
Hoe dan ook, Scavolini beschouwde dit als zijn auteursfilm, de titel maakt zijn Freudiaanse preoccupaties al duidelijk, en de film heeft een narratieve structuur die voor een genrefilmpje tamelijk complex is: voor de credits zien we De Santis die het naakte lichaam van Blanc vindt in een badkuip, na de credits maken we kennis met de ornitholoog die met Duitse grundlichkeit een geluidsband reconstrueert en het verhaal construeert, want de beelden die we zien kunnen slechts door hem verzonnen zijn... halverwege is de band op maar iemand is zo vriendelijk om een nieuwe te plaatsen, dat die figuur nix goeds in de zin heeft is al snel duidelijk. De intrige drijft dus op 2 spanningsbogen:
1: wat is er gebeurd met de personages die we horen op de geluidsband
2 wat gaat er gebeuren met de ornitholoog die duidelijk rüksichtslos bezig is en zijn leven niet zeker.
Dit alles is opgenomen in Spoleto, Perugia en omgeving met Scavolini die zelf de nadrukkelijke cameravoering ter hand nam.
Sleaze is vrij beperkt aanwezig, al gaan de Santis en Blanc regelmatig naakt, wat nooit verkeerd is.
De gore beperkt zich tot het gewelddadige laatste kwartier, waar we worden getracteerd op aardig wat kills, echter volstrekt niet in giallo-pov stijl.
De muziek is briljant en leek me een gekende klassieker, al beweren de credits anders.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

-edit: de fotografie werd niet verzorgd door de regisseur, maar door zijn broer Romano- ook regisseur van gialli. Mijn excuses.