• 9.374.047 stemmen

Geregisseerd door: Naomi Kawase

Met onder meer: Tôta Komizu en Hako Ohshima

Gesproken taal: Japans

Plot Hanezu no Tsuki

Een jong koppel, dat in Nara leeft, is in verwachting van een kind. De zwangere Kayuko kleurt sjaals met pigment uit bloemen, terwijl haar partner Tetsuya in de tuin werkt, als hij niet bezig is met zijn werk als 'book editor' of met zijn dagdroom om een café te openen. Kayoko heeft echter een geheim, dat heel hun relatie op het spel zet.

danuz

Mag ik vragen waar de drie users deze film reeds hebben kunnen zien?

avatar van McSavah

McSavah

danuz schreef:

Mag ik vragen waar de drie users deze film reeds hebben kunnen zien?

Zijn toch in Cannes geweest?

avatar van jtsterkenburg

jtsterkenburg

In cannes inderdaad. Ik had nog geen film van Kawase gezien hiervoor, maar wist wel al wat voor stijl ik kon verwachten. Een hele lange tijd vond ik die stijl niet zo goed werken, het was wel erg simpel allemaal, maar dichter naar het einde toe kwam er opeens een klik. De sfeer liet me niet meer los en juist alles waar ik daarvoor had gezien was vakkundig geboetseerd door de regisseur om dat te bereiken. Er komen wat licht magische elementen in het verhaal die erg mooi en subtiel zijn en het concept achter de film ontvouwt zich dan ook. Kritiekpunt is wel dat het wel erg lang duurt voordat je het gevoel begint te krijgen naar meer dan een verzameling fragmenten te kijken. Er liepen dan ook behoorlijk wat mensen weg tijdens de eerste helft van de film. Maar ik vond het zelf uiteindelijk een indrukwekkende filmervaring in een stijl die wel redelijk uniek valt te noemen, al gaat dat vrees ik aan veel mensen voorbij.

danuz

Dank voor de toelichting! Ben hier dus erg benieuwd naar.

avatar van beavis

beavis

7/10 in EYE

(ook op Camera Japan, maar alleen in Rotterdam...4/10 en 5/10 zo te zien)

avatar van Querelle

Querelle

Schilderachtige beelden, zachte kleuren, Onduidelijke karakters, traag tempo, enorm veel symboliek en spannende mysterieuze momenten die net even te expliciet worden ingezet, vergeleken met de rest van de film.

Deed me ook denken aan Thaise films van Weerasethakul of Ratanaruang vanwege de poethische benadering van de geestenwereld.

Op het eerste gezicht is dit misschien een trage, soms saaie onevenwichtige film. Maar bij Kawase is altijd de op barsten staande emotie aanwezig, die heel eigen is, maar soms ook net iets teveel is.

Een herkijkbeurt, of wat meer informatie zou me misschien wel helpen om de film beter te kunnen duiden, maar intrigeren en aantrekken deed het zeker.

danuz

Om echt grip te krijgen op Hanezu is vermoedelijk nog een kijkbeurt nodig. Kawase maakt hier aan de ene kant een heerlijk naturel en bijna idyllische film over het rural Japan (zo'n fietstocht door de bosrijke omgeving, of die closeup van die zwalluwjongen, prachtig), maar daar vermengt ze dan wel een hoop mythologie en drama in. Of dat bij een eerste kijkbeurt werkte weet ik niet helemaal. Ik bleef wat beduusd en lichtelijk underwelmed achter.

avatar van Prinz

Prinz

Kan me wel volledig vinden in de bovenstaande toelichting van danuz.

Heel meditatief, sfeervol, maar toch allemaal wel wat minder dan de rest wat ik van haar zag, en net niet voldoende om de 4* aan toe te kennen.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Verhip, helemaal gemist dat Trigon film deze heeft uitgebracht op DVD: Hanezu - DVD – trigon-film

avatar van Malick

Malick

Oei, nogal een tegenvaller. Dat vooral komt omdat de film gegeven moment in een soort van stroomversnelling beland dat eigenlijk niet aan het werk van Kawase doet denken. Denk bijvoorbeeld aan de 'flashbacks' met de verdwaalde soldaat, de abortus en de zelfmoord. Van alle drie de wendingen stond ik even te kijken. Dacht namelijk eerst dat hem om een slechte grap / nachtmerrie ging. Hoe dan ook ik vond het ontzettend onsubtiel en storend voor een regisseuse die juist altijd heel rustig / kalm / meditatief te werk gaat zoals het wonderschone eerste deel van de film. Wellicht komt het ook omdat de film gebaseerd is op een boek van een ander. Wie zal het zeggen?

Overigens trok ik de goedkope vogeltjes- en insectensymboliek dit keer ook heel slecht ...