• 159.602 films
 • 9.832 series
 • 29.152 seizoenen
 • 609.198 acteurs
 • 355.532 gebruikers
 • 8.906.255 stemmen
Avatar
 
banner banner

Africa Screams (1949)

Komedie / Avontuur | 79 minuten
2,78 27 stemmen

Genre: Komedie / Avontuur

Speelduur: 79 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Charles Barton

Met onder meer: Bud Abbott, Lou Costello en Clyde Beatty

IMDb beoordeling: 6,0 (3.991)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Africa Screams

"A Zany, Hilarious Romp!"

Boekverkopers Buzz Johnson en Stanley Livington raken betrokken bij een gevaarlijke expeditie naar donker Afrika. Expeditie-leidster Diana Emerson hoopt hierbij op het geheugen van de zenuwachtige Stanley, tijdens hun zoektocht naar kostbare diamanten, want volgens Buzz kent alleen Stanley de ontbrekende landkaart uit zijn hoofd. Maar de doodsbange Stanley heeft heel wat anders aan zijn hoofd: krokodillen, leeuwen, gorilla's en kannibalen!

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Buzz Johnson

Stanley Livington

Clyde Beatty

Frank Buck

Boot Wilson

Diana Emerson

Grappler McCoy

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Mickey Finn

Mickey Finn

 • 18 berichten
 • 16 stemmen

Dit is dè Abbott & Costello klassieker bij uitstek! Een absolute aanrader. Verwacht geen tweede Laurel & Hardy, want de stijl van dit duo is totaal anders. Shemp Howard is als zeer slechtziende jager buitengewoon hilarisch.

Er rouleren nogal wat slechte kopieën op DVD. Een prachtige zwart/wit en kleurenversie zijn op één DVD verkrijgbaar bij www.legendfilms.net.

4*


avatar van Scorpio11

Scorpio11

 • 399 berichten
 • 3091 stemmen

Heerlijke komedie. Ik heb de kleuren versie en hij is van een prachtige kwaliteit.


avatar van Dk2008

Dk2008

 • 10126 berichten
 • 814 stemmen

Ik vind dit niet de leukste maar toch een van de betere. Levendige fantasie hadden ze vroeger van Afrika. Over het algemeen duren sommige scenes net iets te lang. Toch erg hilarisch. Het gedeelte dat hij met de leeuw in een kooi zit, echt lachen. De grote aap en dan later met die kleine apies, ook grappig. De krokodil aan het eind was duidelijk vegetarisch. Af en toe ook onbedoeld grappige momenten dus, waar ik vroeger over heen keek. Afijn genoeg te lachen als je er niet te serieus naar kijkt.

Een paar keer in het verleden in zwart wit gezien. Nu voor het eerst in kleur en het beviel me wel. De versie die ik keek was van rcv, niks op aan te merken.


avatar van Metalfist

Metalfist

 • 12407 berichten
 • 3964 stemmen

That's the kind of girl I dream about. But you should see the ones I get

Africa Screams is één van de twee Abbott & Costello films die ik op DVD bezit. Best wel jammer eigenlijk, het duo behoort tot mijn favorieten maar om de een of andere reden zijn de films hier ontzettend moeilijk te vinden. Je kunt alleen maar boxsets kopen die dan ook nog niet eens compleet zijn waardoor je waarschijnlijk een aantal titels dubbel hebt. Zonde maar ik doe het dus nu maar via een alternatieve versie. De reden waarom ik dit opbreng is eigenlijk om te zeggen hoe waardeloos Nederlandse ondertiteling eigenlijk is. Normaal gezien kijk ik altijd met Engelse subs of zonder maar Nederlands komt dus echt niet over. Traag ondertiteld, foutief vertaald en sommige grappen worden gewoon overgeslagen. Ach, je kunt misschien ook niet meer verwachten van het Classic Movies label dat meestal films verkoopt voor 1 euro...

Soit, over naar Africa Screams. Ik heb de zwart-wit versie gezien (de originele dus) want doordat niemand de filmrechten bezit waardoor de film in publiek domein is beland. Dit komt er op neer dat er een groot aantal verschillende maatschappijen deze film kunnen uitbrengen met als resultaat dat er nogal geëxperimenteerd is met de film. Zo is er ook een kleuren versie te vinden, die met de computer is ingekleurd, en naargelang de screens die ik op internet vind, ziet dat er nog niet zo vreselijk slecht uit. Dit terzijde, ik ben sowieso al iemand die het origineel wil zien dus ik ben blij dat ik de zwart wit versie heb gezien. Abbott & Costello komen deze keer in, zoals de titel al doet vermoeden, Afrika terecht en geraken daar weer in allerlei situaties. Op zich is dit dan ook wat een mindere film van het duo doordat er wederom weinig plaats is voor de bekende routines. Ook de vele conversaties tussen beide komieken lijkt serieus geknipt te zijn doordat er in het eerste halfuur niet zo bijster veel grappigs gebeurd. Gelukkig breekt de film in de tweede helft helemaal los en is het weer ouderwets genieten geblazen. Costello die in de leeuwenkooi terecht komt, de achtervolging door de inboorlingen, ... Typische Abbott & Costello humor die werkelijk nooit gaat vervelen. De film speelt zich zogenaamd af in Afrika maar daar is niet zo bijster veel van te merken. Compleet gefilmd in Nassour Studios in Los Angeles bevat de film nogal veel mannen in dierenpakken. De Orang Oetangs zien er vaak nogal fake uit, het is echt overduidelijk dat er een man inzit, maar langs de andere kant is de scène met de leeuwen dan wel weer van een erg hoog niveau. De krokodil ziet er het meeste van de tijd ook goed uit, alleen af en toe iets te mechanisch, maar gezien de tijdsgeest waarin dit is opgenomen (70 jaar geleden!) is dit allemaal nog wel erg hard te pruimen. Zo zie je maar dat goede humor tijdloos is.

Ze blijven toch een geweldig duo met twee. Het zal wel gaan vervelen dat ik dit bij werkelijk elke film zeg maar hun timing is zo uitstekend op elkaar ingespeeld. Hier kunnen veel zogenaamde komische duo's echt nog veel van leren. Costello is overduidelijk de meer grappige van de twee maar hij had bijlange na niet zover kunnen raken zonder de hulp van Abbott. De manier waarop hij altijd met zo'n uitgestreken gezicht weet rond te lopen is fascinerend en hilarisch tegelijkertijd. Ik ben al blij dat deze film eens wat meer aandacht krijg dan alle andere Abbott & Costello films (waarschijnlijk doordat hij gemakkelijk en goedkoop op DVD is te vinden) want op zich staat het met de populariteit van het duo wel op een extreem laag puntje. Natuurlijk ook fantastisch dat de ultieme Stooge van de Three Stooges ook weer van de partij is. De fans weten natuurlijk dat ik het over Shemp Howard heb. Het was geleden van It Ain't Hay (zo'n 6 jaar voor deze) dat hij nog in een Abbott & Costello had meegespeeld. Ik begon hem werkelijk te missen en ik hoop dat hij nu weer wat regelmatiger optreed. Voor de rest kent de film nog wel een paar bekende gezichten. Zo is Max Baer van de partij en gedurende film zat ik me maar af te vragen waarvan ik hem kende tot het me ineens te binnen schoot bij het gevecht waar Boots "I'll hit you harder than Louis ever did" zegt. Max was een bokser die nog tegen Primo Carnera heeft gevochten. Ook leuk om te zien dat Boots en Grappler eigenlijk in het echt broers zijn.

Africa Screams is op zich wel leuk, vooral de tweede helft van de film, maar het haalt toch wederom niet het niveau van de echte toppers. Abbott & Costello blijven hilarisch, Shemp is uitermate cool en de toevoeging van de twee boksers is leuk maar ik krijg weer een net-niet gevoel. Jammer voor Barton maar helaas, gelukkig is een 3.5* ook nog altijd een goede score.

3.5*


avatar van Dk2008

Dk2008

 • 10126 berichten
 • 814 stemmen

Dk2008 schreef:

Ik vind dit niet de leukste maar toch een van de betere. Levendige fantasie hadden ze vroeger van Afrika. Over het algemeen duren sommige scenes net iets te lang. Toch erg hilarisch. Het gedeelte dat hij met de leeuw in een kooi zit, echt lachen. De grote aap en dan later met die kleine apies, ook grappig. De krokodil aan het eind was duidelijk vegetarisch. Af en toe ook onbedoeld grappige momenten dus, waar ik vroeger over heen keek. Afijn genoeg te lachen als je er niet te serieus naar kijkt.

Een paar keer in het verleden in zwart wit gezien. Nu voor het eerst in kleur en het beviel me wel. De versie die ik keek was van rcv, niks op aan te merken.

Ongelofelijk dit. Nou ja, we zitten inmiddels alweer een aantal jaren verder. Het inkleuren hebben ze overigens nog wel aardig gedaan, maar verrot slecht gemaakte film, geen vliegen, geen zweet. Ze zitten in Afrika, maar is gewoon in de studio opgenomen. Wat grappig toch eigenlijk dat ik het eerst nog hilarisch vond. Maar vind ik er gewoon niks meer aan.

Nou veel plezier dan met het "kapot lachen" en dat soort termen. Al zal dat met 16 stemmen wel niet zo'n vaart lopen. . En misschien leuk voor kinderen, al betwijfel ik dat. 2.0


avatar van Movsin

Movsin

 • 7573 berichten
 • 8028 stemmen

Een beter scenario om de fratsen van Bud en Lou tot zijn recht te doen komen, kon men bezwaarlijk bedenken.

Lou als de klassieke, naïeve "grote mond" en Bud als de koele zakenman (?), en, is het bij momenten eventjes dwaas er zitten deze keer toch pakken geslaagde en uiterst grappige gags in. En het is nog goed gemonteerd ook.

Onschuldig vermaak met nog een zedenlesje in het slot op de koop toe.


avatar van frolunda

frolunda

 • 1098 berichten
 • 4472 stemmen

Toch weer een erg leuke Abbott en Costello film,als je er tenminste voor zorgt dat je een goede zwart wit kopie in handen hebt,want er zitten me toch een aantal slechte versies tussen qua beeld en geluid.

Africa screams doet wat goedkoper aan dan hun beste werk ("Hold That Ghost" (1941),"Abbott and Costello Meet the Killer, Boris Karloff" (1949),The Time of Their Lives (1946) en natuurlijk Abbott and Costello Meet Frankenstein" (1948) maar is desondanks zeer vermakelijk.

Ons duo is hier goed in vorm en ook de bijrollen zijn goed ingevuld met Hillary Brook als Diana Emerson,de echte avonturiers Frank Buck en Clyde Beatty en mijn persoonlijke favoriet Shemp Howard als de erg grappige Gunner.

Het scenario oogt wat rommelig en is dan ook zeker niet één van de sterkste punten van Africa Screams maar er zitten wel een flink aantal voortreffelijke A & C routines in en die vangen dat toch voor het grootste gedeelte op.

Vooral die met Lou in de leeuwenkooi is werkelijk geweldig,zijn overgang van vrolijk naar angstig,droefenis en wanhoop is hilarisch.


avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

 • 1527 berichten
 • 1819 stemmen

Scorpio11 schreef:
Heerlijke komedie. Ik heb de kleuren versie en hij is van een prachtige kwaliteit.

De kleurenversie ziet er inderdaad redelijk goed uit. De jungle ziet er in deze film wel erg fake uit, nog faker dan in een Johnny Weissmuller Tarzan-film. En dan die tam-tam muziek en dat zogenaamde negergezang met lage stemmen.
In deze film gaat een jager op orang-oetans jagen in Afrika, terwijl die enkel in Zuidoost-Azië (Borneo en Sumatra) leven. Bovendien ziet de aap (of beter de man in een pak) in de film eruit als een gorilla en niet als een orang-oetan.

"Draw the map."
"If I draw the map, will you let me go home?"
"Why do you want to go home?"
"I forgot something."
"What did you forget?"
"I forgot to stay there!"


avatar van Dk2008

Dk2008

 • 10126 berichten
 • 814 stemmen

De film zit sinds 1977 in het public domain. In deze film ook Shemp Howard van ( o.a. Private Buckaroo (Film, 1942) ) om het allemaal nog wat leuker te maken. Hij heeft een gek brilletje op hoe kan je dan nog schieten. (Heel veel later Burt Kwouk Revenge of the Pink Panther (Film, 1978) met zoiets dergelijks). Hieraan kan je zien dat allerlei ingrediënten in komische films al eerder maar toch nog steeds gebruikt worden. En buddie-films zullen komen en gaan.

Het probleem is de speelduur, 79 minuten lijkt kort en voor bioscoopbezoek is het eigenlijk ook maar voor een komedie zeker gezien het gegeven bij deze film is het best lang. Pas na een kwartier begint het eigenlijke Afrika avontuur. De kleurversie blijft van voordeel vanwege de omlijsting. Verder worden allerlei clichés uit avonturenfilms, etc in de film gebruikt. Het nadeel van A&C is dat ze lange dialogen voeren en als ze een grap maken blijven ze daar lang mee doorgaan maar goed hier en daar kon er best wel weer een lach vanaf. Ze hebben hun eigen stijl van humor en visueel blijft het leuk gemaakt, zelfs al is er veel nep. Echte beelden gecombineerd met studiowerk zijn best goed. (En op locatie zou veel te moeilijk zijn, als ze dat al deden, dat zien we bij The African Queen (Film, 1951) een heleboel mensen ziek. En ook veel te duur).

Stanley (Lou Costello) is bang voor dieren en dat blijft een beetje de rode draad door de film. Volgens mij nog steeds een van de bekendste van dit duo, al waren ze toen al op de helft van al hun films.

3.0