• 9.372.312 stemmen

Geregisseerd door: Erik Van Looy

Met onder meer: Tom Van Landuyt, Margot van Doorn en Stefan Perceval

Gesproken taal: Nederlands

Plot Ad Fundum

"wanting to belong can cost your life"

Drie eerstejaarsstudenten aan een Vlaamse rechtenfaculteit onderwerpen zich aan de sadistische ontgroeningsrituelen. Door overmatig drankgebruik en een fascistoïde houding van een harde kern van oudere studenten loopt een en ander behoorlijk uit de hand, waarvan De Ridder het slachtoffer wordt. De universiteitsdirectie wil de zaak in de doofpot stoppen.

avatar van stinissen

Deze film maakte 10 jaar geleden een hoop bij me los.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Van Erik van Looy, die nu elke woensdag in de Laatste Show (TV1) de filmrubriek voor z'n rekening neemt

avatar van Spider

Spider

Klimmerke!!

avatar van Pablito

Pablito

Wolkenmeter schreef:

Filmrubriek is wel erg sterk uitgedrukt, maar bon.

Deze film is er wel mede verantwoordelijk voor dat het Vlaams studentenleven erg achteruit gaat. Da's jammer.

Maar los van dat: aardige film, iets om over na te denken en een paar leuke conversaties.

avatar van bram16

bram16

goede film, hij raakte zelfs af en toe een gevoelige snaar. 3,5*

Beejeej

er zijn weinig films die zo nadrukkelijk het studentenleven in beeld brengen.

je hebt dan natuurlijk nog het erg hollywoodachtige 'Skulls', maar veel verder dan dat kom ik eigenlijk niet. mja, die paar scenes bij soldaat van oranje.

zijn er mensen die hier meer films weten ?? lijkt me leuk om eens wat andere studentenfilms te kijken.

avatar van Wouter

Amerikaanse zijn er zat. (Class en Animal House schieten me te binnen)

Toch heel anders dan hier. Wij hebben geen campus.

Beejeej

dat is waar. daarom hoop ik ook dat er wellicht wat europese titels zijn... terwijl je het eigenlijk alleen echt in Nederland en België hebt.

avatar van Wouter

Elders hebben ze ook een studentencultuur, maar weer anders waarschijnlijk. Die van Noorwgen is ook typisch.

avatar van FisherKing

FisherKing

Wouter schreef:

Die van Noorwegen is ook typisch.

Moet wel met die filmcensuur die ze daar kenden. Wat is er zo typisch aan ?

avatar van Wouter

Het eindfeest. Een soort carnavallerig gebeuren van afgestudeerden met eigen codes en kledij.

Wij hebben geen campus.

Nijenrode (hoewel dat nu voorbij is geloof ik).

Maar er zijn nu steeds meer internationale scholen in Nederland, waar ze een campus hebben.

Overigens heb ik het vermoeden dat deze film meer over het studentenverenigingsleven speelt dan over campusleven (maar ik kan er naast zitten, film niet gezien)

avatar van Wouter

Zeker, het is dan ook een Vlaamse film.

Beejeej

gaat idd over studentenverenigingen, niet over campus (Utrecht University College, is ook een internationale campus).

ik ben dan ook meer op zoek naar de verenigingsfilms, voor zover die bestaan.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Uitstekende film over het Vlaamse studentenleven, ik vond hem eigenlijk nog net iets beter dan Alzheimer, vooral omdat Van Looy de sfeer van het studentenwereldje haarscherp in beeld brengt.

Technisch hoeft de film trouwens nieteens zoveel onder te doen voor Van Looy's latere films, en bleek de man ook hier al een uitstekend oog voor sfeervolle plaatjes te hebben. Verder was ook het scenario best in orde, en zijn de acteerprestaties van de hele cast grappig en ongedwongen. Alleen jammer dat er (ongetwijfeld onder druk van de producenten) weer een behoorlijk misplaatste seksscène inzat. Maar afgezien daarvan is Ad Fundum absoluut een aanrader.

4 sterren.

avatar van amco

amco

weet niemand wie op het laatste dat raam opendeed waardoor die gui te pletter stort?

avatar van braambes

braambes

dat was volgens mij gewoon iemand die binnen in het gebouw zat, geen belangrijk personage

avatar van snoezelke

snoezelke

best vermakelijke film,enkel een wat dun scenario .eerste uur en kwart was erg goed,daarna verzandde de prent wat,en ik ben er nog altijd niet uit welk nut die seksscene had buiten wat gratuit vulling2.5 sterren

avatar van 007

goed drama, heeft ook iets weg van een thriller, maar een komedie zou ik het niet noemen. en wat sommigen beweren over die sekscene vind ik onjuits, die scene heeft wel zijn nut, het is natuurlijk heel typisch dat er naakt voorkomt in een belgische film maar die scene zit er in om de kijker een andere optie te verschaffen van wie de 'badguy' is, het is eigenlijk niet het sorrt film dat mij intereseert maar toen hij bezig was op vtm een keer heb ik gekeken en naar het einde toe word het zoals ik al zei een beetje een thriller, en prachtig in beeld gebracht, de kijker heeft echt geen flauw vermoeden over de uiteindelijk afloop.

avatar van Moity

Moity

Wij hebben geen campus.

Ehm... Enschede

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Mooie start voor Erik Van looy.Een zeer goede Vlaamse Drama film met een uitstekende Tom Van Bouwel.

avatar van silhoupin

silhoupin

Een erg goede film. het betere belgische werk om het zo te zeggen. een origineel uitgewerkt verhaal met zeer mooi acteerwerk en mooie shots. er zit komedie in maar om het echt als een komedie te zien weet ik niet, ik zou het toch eerder omschrijven als een dramathriller.

de eindscene is zeer goed gedaan, heel onvoorspelbaar.

4 sterren.

avatar van xenne

xenne

matige vlaamse film, begrijp de hoge cijfers niet echt... voor mij niet meer dan 1.5

avatar van zatman

zatman

amco schreef:
Het was Joop. Als Tom op het einde weggaat zie je hoe ze naar Joop kijken als ze hem passeren, er wordt ook op hem ingezoomd. En als je het beeld stilzet bij die raamscene, zie je een arm die het raam opent, en die persoon heeft een rode trui aan, en inderdaad welke kleur heeft de trui van Joop???

avatar van Nepperapper

Nepperapper

amco schreef:

Ja dat is een van zijn vrienden die je dan later bij het eindshot op de motorkap van een auto ziet zitten. Die nederlandse acteur die nu een programma op Nederland 1 heeft, tegen de klok geloof ik.

avatar van stowa

stowa

ik vind dit echt wel een leuke film

mooi

ontroerend

avatar van Tarkus

Tarkus

Als debuutfilm van Erik Van Looy is dit zeker niet slecht.

Maar ik vond het begin veel te langdradig en de film blijft traag.

Het is wel leuk om vele gevestigde waarden uit de Belgische cinema en TV-reeksen hier te zien in hun jongere jaren.

Maar het is zeker niet te vergelijken met het latere en veel betere werk van Van Looy ("De Zaak Altzheimer").

avatar van jack-sparrow

jack-sparrow

ik vind hem best goed.
niet van waauw , maar best wel tragisch hoe sven deridder sterft.[/spoiler[
een echte erik van looy film
ik geef hem 3.5

avatar van Joskedillen

Joskedillen

Een zalige film! Tom Landuyt speelt hier een geweldige rol in!

*4.5