• 9.370.364 stemmen

Free Radicals: A History of Experimental Film (2010)

Documentaire | 82 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Free Radicals

Oorsprong: Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Pip Chodorov

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Free Radicals: A History of Experimental Film

Een introductie in de wereld van de experimentele film aan de hand van interviews, archiefbeelden en fragmenten van het werk van o.m. Stan Brakhage, Robert Breer, Jonas Mekas, Ken Jacobs, Peter Kubelka en andere zwaargewichten. Anders dan het imago dat deze discipline met zich meesleept is deze film toegankelijk. De verfrissende bevattelijke, no-nonsense aanpak van regisseur Chodrov, overigens zelf experimenteel filmmaker, zorgt voor een groter begrip voor werk dat als erg hermetisch ervaren wordt.

avatar van danuz

danuz

Ik wil deze erg graag zien. Helaas heb ik hem op het IFFR aan me voorbij laten gaan (waar ik overigens wel een experimentele film van Chodorov zag: Charlemagne 3).. Zal vooral een feest van herkenning worden, met vele bekende namen, maar vast ook veel nieuwe. Jammergenoeg is hij nergens te vinden. Het is dan maar hopen dat deze ooit toch nog eens wordt uitgegeven, want hier moet toch wel een (klein) publiek voor te vinden zijn..

avatar van Malick

Malick

Had dit een jaar geleden gemeld en dan was ik hem zeker weten wezen kijken! In het overvolle programma heb ik Free Radicals: A History of Experimental Film namelijk helemaal over het hoofd gezien...

avatar van starbright boy

Kan zijn dat een uitgave op DVD moeilijk is door de fragmenten die gebruikt zijn.

avatar van danuz

danuz

Dan toch gezien. Vrij bescheiden filmpje met wat specifieke voorbeelden uit de avant-garde (Richter, Brakhage, Mekas, Jacobs). Leuk aan elkaar gemonteerd met wat voorbeelden, interviews en een beetje historische achtergrond (ontstaan van de avant-garde in NYC en zijn ontwikkeling door de jaren heen). Maar erg enerverend vond ik het allemaal niet.