• 9.372.056 stemmen

Ayashiki Bungô Kaidan (2010)

Horror | 163 minuten (miniserie, 4 delen)

Genre: Horror

Speelduur: 163 minuten (miniserie, 4 delen)

Alternatieve titel: Kaidan - Horror Classics

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Masayuki Ochiai, Shin'ya Tsukamoto, Sang-il Lee en Kore-eda Hirokazu

Met onder meer: Sei Ashina, Mitsuru Hirata en Aoba Kawai

Gesproken taal: Japans

Plot Ayashiki Bungô Kaidan

Vier hedendaagse regisseurs kregen de opdracht om de korte verhalen uit de horrorklassieker Kaidan uit 1964 te bewerken voor televisie. In The Whistler benijdt een vrouw haar jongere zus vanwege de liefdesbrieven die ze ontvangt. The Nose vertelt het verhaal van een middeleeuwse monnik die per ongeluk de dood van een jongetje veroorzaakt. In The Arm raakt een oudere man geobsedeerd door een bloedmooie jonge vrouw en vraagt of hij voor een nacht een van haar armen mag lenen. In The Days After krijgen een man en een vrouw bezoek van hun overleden zoon. Maar is het hun zoon wel?

avatar van Reinbo

Wat een vreselijke bagger. Behoord tot het slechtste en vooral lelijkste wat ik ooit gezien heb. 4 horror verhalen zonder sfeer spanning of horror. Dient ontweken te worden.

0,5* (omdat het niet lager kan)

avatar van Fikret8

Fikret8

The Nose was wel goed, de andere 3 delen zijn inderdaad bagger.

avatar van Zavo

Zavo

Bij het eerste filmpje viel ik letterlijk in slaap (maximaal 1*). Bij het tweede filmpje was ik weer klaarwakker, omdat het geluid daarbij zo hard was, helaas, ik had liever verder geslapen. Was dit Tsukamoto? Ik ben nooit fan van 'm geweest, maar zoiets zoetsappigs en saais had ik niet verwacht van hem (1*). Het derde filmpje was gelukkig al een stuk aangenamer (3*) en Koreeda sloot af met het beste deel (3.5*), dat ook visueel aangenaam oogde in tegenstelling tot de rest.

Querelle

Eerste film had een zeer interessant idee, maar was ongelofelijk lelijk uitgevoerd, Tsukamoto deel had 2 typische Tsuka momenten, maar was verder niet zo interessant en ook best lelijk van kwaliteit. The Nose was iets interessanter, maar viel nogal in herhaling. 4e filmpje was een echte Koreeda film, zonder horror elementen, prettig camerawerk en van kwaliteit veel beter dan de andere drie.

avatar van starbright boy

Ben het volledig eens met Querelle eigenlijk. De eerste drie films deden regelmatig pijn aan de ogen, waarbij de eerste echt het allerlelijkst was, Tsukamoto volgens mij echt te weinig aandacht heeft gegeven aan zijn filmpje en The Nose een aardig idee was voor 10 minuten maar wel erg werd opgerekt naar 40. Maar Koreeda komt met een degelijk vrij naadloos in zijn werk passende vertelling. Bepaald geen uitschieter in zijn werk, maar echt veel, heel veel beter dan de rest van dit mislukte project. En het zag er bovendien als enige wel goed uit. (1.0*, 1.5*, 2.0*, 3.5*)

avatar van Koert

Koert

Fikse tegenvaller. Ook Tsukamoto kon de boel niet redden, zijn filmpje was op de eerste na zelfs het slechtst. Zoals eerder gezegd was dat eerste filmpje spuuglelijk. Een erg grappig idee, en soms was het ook wel wat freaky. Maar zo ongelooflijk saai in zijn uitvoering en écht niet om aan te zien. Pas bij het derde filmpje werd het wat interessanter. Eindelijk viel er visueel iets meer te beleven. Aardig verhaaltje over een verminkte priester. Ook de afsluiter van Koreeda was van redelijk niveau. Een mooi sereen filmpje met een onderwerp dat het toch van enige spanning voorziet. Ziet er prima uit en weet nog net de gehele speelduur te boeien.

Ondanks de twee redelijke shorts aan het einde is dit toch een erg beroerde omnibus. Meer budget of creativiteit had wellicht voor een interessantere film kunnen zorgen. Tsukamoto valt vooral flink tegen; dit lijkt me niet iets wat hij opnieuw moet proberen. Dat alles visueel zo karig is zorgt ervoor dat je snel ongeïnteresseerd raakt. Dat er wordt begonnen met het amateuristisch ogende "The Arm" doet Kaidan Horror Classics al helemaal geen goed. Al met al een smet op de naam van deze regisseurs.

avatar van maxo922

maxo922

Zo dan, blij dat ik hier niet naartoe ben gegaan.

Querelle

Dat de genre aanduiding horror is, daar wist ik van te voren al van dat het misleidend zou zijn. Want Kaidan verhalen zijn vaak geen horror, maar gewoon dramatische verhalen met licht bovennatuurlijke elementen.

Wel opvallend dat er verteld wordt dat de fim zoveel positieve reacties heeft gekregen.

En dat ze ook erg positief zijn over elkaars werk, maar ja. Je kan elkaar ook niet afvallen natuurlijk.

Daar hebben die Japanners meestal niet al te veel problemen mee. Hilarische interviews tussen Oshii en Miyazaki waar ze elkaar best wat kritiek gunnen bijvoorbeeld.

Querelle

Ja maar Tsukamoto, koreeda enz. zaten in een zelfde project. Oshii en Miyazaki toch niet? (of wel?)

Maar dat die twee elkaar wel wat kritiek gunnen had ik al eens meegekregen. Wil ik wel eens wat van lezen.

Querelle

Tsukamoto verteld trouwens wel dat hij liever the Arm had willen verfilmen. Dat verhaal was inderdaad veel meer op zijn lijf geschreven. Jammer, had wel tof kunnen worden onder zijn regie.

Je moet de extras van Jin-Ro maar een keer bekijken. Daar bekritiseerd Oshii (schrijver) rechtstreeks Okiura (regisseur van de film).

Querelle

oke. Daar is vrij makkelijk aan te komen. Bedankt.

Mochizuki Rokuro

Bizar: Het Leids filmfestival programmeert anderhalf jaar na dato deze omnibus in een (zeer) klein J-Horror overzicht: Kaidan Horror Classics | Leiden International Film Festival (Leids Film Festival) - leidsfilmfestival.nl

Samen met Battle Royale (J-Horror ) en Skeletons in the Closet (hier niet op de site).

Doe dan niks of onder een andere noemer zou ik zeggen...

Battle Royale wordt al sinds het prille begin als J-Horror verkocht. Ze zouden beter een DVDtje van deze uitbrengen.

avatar van EW101

EW101

Mochizuki Rokuro schreef:

Doe dan niks of onder een andere noemer zou ik zeggen...

Een Kaidan Horror-avond met Battle Royale?

Hebben die van Leiden nog nooit filmtitelverklaring gehad?

De focus van het festival lijkt gewoon J-Horror te zijn, waar deze Kaidan anthology dan een deel van uitmaakt. Indien dat niet zo is zitten ze er inderdaad wel serieus naast.

Mochizuki Rokuro

Even voor de goede orde, het is een programma onderdeel met drie titels op verschillende tijden, niet 1 thema-avond

Er gaat de laatste jaren niet boven de Japanse horrorfilm, ofwel “J-Horror.” Zowel originele versies als remakes hebben de afgelopen tien jaar een nieuwe, bovennatuurlijke dimensie gegeven aan het horrorgenre. LFF exploreert dit jaar waar onze fascinatie met J-Horror vandaan komt met drie verschillende interpretaties van het genre.

Verder een beetje off topic. Wat mij bevreemdt is dat het Sieboldhuis in Leiden (toch geen kleine jongen op het gebied van Japankunde en Nederland-Japan connecties) bij dit thema betrokken is. Die hadden toch wel met wat beters op de proppen kunnen komen.

Dat Battle Royale als J-Horror wordt verkocht zal me worst wezen, iets verkopen is iets anders dan informatie verstrekken, nota bene door een gerenommeerd instituut.

Maar goed, het viel me op

J-Horror is trouwens als een paar jaar "out". Hadden ze dit nu 7-8 jaar eerder geschreven hadden ze een punt gehad.

Mochizuki Rokuro

Dat is inderdaad ook nog een punt.

Ik begon niet voor niks mijn eerste post met het woord 'bizar'.

avatar van Lennert

Lennert

Ik probeer me nu vooral voor te stellen hoe Koreeda een horrorfilm zou regisseren, dat is toch een genre wat ik niet aan hem zou koppelen.

Lennert schreef:

Stel je er niet al te veel bij voor

Het is 'kaidan' horror, dus eerder een geestverhaal dan horror. Bij geestverhalen en Kore'Eda kun je je allicht meer voorstellen.

avatar van Lennert

Lennert

Iets meer, maar nog steeds niet helemaal eigenlijk. Nu moet ik toegeven dat ik niet heel bekend ben met kaidan, maar ik mag er toch wel vanuit gaan dat dit soort films in essentie griezelig zijn? Als dat niet het geval is, dan lijkt het me al een logischere combinatie

avatar van starbright boy

Dat van Koreeda is in elk geval verre van griezelig en gewoon heel erg een Koreeda. Met als bovennatuurlijk tintje (After Life, Air Doll) ditmaal een geest. En Kaidan verhalen zijn eigenlijk sowieso vaak niet echt griezelig.

Ein-de-lijk!

Eindelijk dus.

Niet omdat de verwachtingen zo hoog lagen, wel omdat ik al jaren tegen een gapend gat zit te kijken in de oeuvres van de vier regisseurs die aan deze film meegewerkt hebben. Vooral bij Tsukamoto en Koreeda was het redelijk vervelend, twee regisseurs die ik toch nauw volg.

Ze leveren ook de beste filmpjes af. In 2010 was het misschien wat schrikken (zeker wie Female niet gezien had), maar ondertussen herken je toch duidelijk de switch in Tsukamoto's stijl, die daarna ook Kotoko zou opleveren. Zeker niet zo goed als die film, dit voelt toch eerder wat vluchtig aan, maar wel best de moeite.

Ook die van Koreeda is oké. Wat minder dan z'n betere werk, maar z'n stijl is best herkenbaar en qua drama is het veruit de beste van de vier filmpjes. Het helpt natuurlijk ook wel als je kan rekenen op een acteur als Ryo Kase. Mooi filmpje, echt speciaal is het alleen niet.

Die van Sang-il Lee is ook nog wel oké, al werkt de stilering niet helemaal. Hij probeert er nog het meest een typische horror film van te maken, maar valt daarvoor wel veel te licht uit. Beetje vlees noch vis, zijn short, want het toch wat minder maakte dan de bovenstaande twee.

Ironisch dat uiteindelijk de short van Ochiai nog de minste is, toch de enige écht horror regisseur van de bende. Misschien daarom wel, want wat moet een horror regisseur met een verhaal dat niet eng of goor is. Het is eerder freaky, doet wat denken aan het werk van Rampo, maar Ochiai weet er zeker niet alles uit te halen. Mede door de goedekope effecten en povere regie.

Op zich is het een redelijke omnibus. Geen echte uitschieters, ook geen complete rampen. Zet het naast een Rampo Noir of kijk naar wat sommige van de regisseurs verder toe in staat zijn en het is een stevige tegenvaller natuurlijk, maar laat dat los en het weet best te amuseren.