• 9.370.308 stemmen

Genre: Western

Geregisseerd door: Roger Young

Met onder meer: Joseph Runningfox, August Schellenberg en Michelle St. John

Plot Geronimo

"His name has become part of American vocabulary. This is his story."

Geronimo, het laatste Apache-opperhoofd, leidt nog maar een klein aantal krijgers. De rest van de indianenstam is dood of zit vast in een reservaat. 5.000 soldaten van het Amerikaanse leger en 2.000 Mexicaanse soldaten jagen op de onverschrokken, ontembare 'Big Chief' en zijn volgelingen. Maar Geronimo, wiens moed en dapperheid al lang legendarisch zijn in het Westen, is noch met wapengeweld, noch met beloften tot overgave te bewegen. Een leven in een reservaat? Onvoorstelbaar! Voor de vrijheid van zijn volk zal de grote Geronimo nog een laatste strijd voeren... Het laatste gevecht van een legendarische krijger.

avatar van stinissen

Zou deze graag willen zien na de verhalen van Brix.

trebremmit

Op ebay staat nu een vhs(pal) van deze film te koop, verder nergens te vinden zelfs niet op de illegale manier.

trebremmit

Uiteindelijk die VHS gekocht en absoluut geen spijt van.

Tv productie van TNT, en wel een heel bijzondere want het wordt volledig bekeken vanuit het standpunt van Geronimo. Hier worden de Apaches niet afgeschilderd als bruten maar als liefhebbende mensen die onrecht aangedaan wordt.

Dit alles speelt zich af in een schitterende omgeving, South Arizona stond er op de aftiteling, je ziet wel dat het een tv film is maar toch valt er te genieten van een aantal mooie en sfeervolle shots. De muziek is soms wat dik aangezet maar het geeft het wel wat extra sfeer, net als de actiescenes die erg goed overkomen.

Al met al een mooie film en ik vond hem zelfs beter als de andere Geronimo die in hetzelfde jaar uitkwam.

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Indrukwekkende verfilming van de geschiedenis van Geronimo, en zonder enige twijfel de beste.
De overige versies die ik zag blijven ver achter bij deze.

Bijna niet te geloven dat dit een TV film is, want hij zit bomvol geweld en gruwelijkheden.
Om dit verhaal enigszins geloofwaardig in beeld te brengen is dat natuurlijk ook onvermijdelijk, maar toch had ik dit niet verwacht van een TV film.

Van de drie acteurs die hier de rol van Geronimo, op diverse leeftijden, vertolken vind ik Runningfox de minst sterke.
Wat dat betreft kan hij niet op tegen Wes Studi, in de andere Geronimo versie, die in hetzelfde jaar gemaakt werd.
In de actiescènes komt hij wel overtuigend over, maar met dialogen kan hij wat minder goed uit de voeten.
Echt storend is dat niet, en ook is het niet overal even zwak.
Het sterke script sleept hem er ook doorheen.

Jimmy Herman, als de oude Geronimo, is erg goed.
Datzelfde kan ook gezegd worden van Nick Ramus, als Mangas Coloradas, en August Schellenberg als Cochise.

De film bleef mij boeien, van begin tot eind, al moest ik hier en daar wel even slikken van de harde scènes Vrouwen die vermoord en gescalpeerd werden door blanke soldaten, en het doden van paard en hond van Cochise door Geronimo, erg realistisch in beeld gebracht.

Deze film zou een goede breedbeeld release op DVD verdienen.
Al ben ik maar wat blij met het goede exemplaar dat een 'gulle gever' mij ter beschikking stelde.
Waarvoor hierbij mijn dank.

Het verhaal nóg een keer verfilmen lijkt mij totaal overbodig na deze versie, die voor mij de ultieme mag blijven.

trebremmit

Ik denk dat je bij de verkeerde film zit.

Geronimo: An American Legend

avatar van gauke

gauke

trebremmit schreef:

Ik denk dat je bij de verkeerde film zit.

Geronimo: An American Legend

Je hebt gelijk! Thanks!

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Voor de liefhebbers misschien de moeite waard om te weten dat de Spaanse DVD release (met Engelstalige versie) perfect van beeld- en geluidskwaliteit is.

Dat verdient deze prachtige film ook.

avatar van Flavio

Flavio

Bericht verplaatst naar Geronimo: An American Legend (1993)