• 9.369.461 stemmen

Geregisseerd door: Clio Barnard

Met onder meer: Manjinder Virk, Christine Bottomley en Natalie Gavin

Plot The Arbor

"A Documentary Re-Invented"

De Engelse toneelschrijfster Andrea Dunbar debuteerde op haar vijftiende en overleed op haar zevenentwintigste. Haar stukken gingen over hetzelfde milieu waar ze in was grootgebracht. Ze groeide op in een armoedige volksbuurt en kreeg drie kinderen bij drie verschillende mannen. Om de scheidslijn tussen haar werk en haar leven op te heffen, worden in deze documentaire geluidsopnamen van de mensen om haar heen gelipsynct door acteurs. Dit wordt afgewisseld met fragmenten van haar eerste stuk 'The Arbor', opgevoerd in de straten waar het zich afspeelt.

Lorraine Dunbar

The Mother

Max Stafford-Clark / The Father

avatar van D-ark

D-ark

Een documentaire is the arbor zeker maar het speelt nogal los met de limieten van het genre. Alle audio uit de interviews met Dunbar en de mensen om haar heen worden ge-lipsynced door acteurs terwijl tussendoor een hoopje archief materiaal voorbij komt maar ook worden en verschillende scenes uit het toneelstuk The Arbor gespeeld op een veld buiten de estate waar het stuk op gebaseerd is.

Dunbar is interessant, ze schreef de Habor op haar 15de en volgende het op met een aantal andere toneelstukken die diep gebaseerd zijn op haar jeugd in arbeiders estate Bradford. Jammer daarom dat de 'documentaire' nogal steunt op de audio interviews omdat ze nogal de stukken uit the Arbor nutteloos laten zien in het beging.

Dunbar's werk is zeer intersant en dat is the Arbor ook, ondanks dat het geen gemakkelijke film is en het nogal smaakgevoelig is hoe je voelt over de voice-overs.

avatar van John Milton

John Milton

Ik weet niet goed wat ik hiervan vind. Dat heb ik niet heel vaak, en al helemaal niet in deze mate. Ik was gefascineerd, maar voelde ook vrij veel afstand tot het materiaal, en kon de constructie niet altijd waarderen. De acteurs doen het prima, maar ik vrees dat deze meer langs me heen is gegaan dan 'zou moeten'.

Wellicht een film die je beter op waarde kan schatten als je bekender bent met de achtergrond, en wat de filmmaker beoogde. Maar voor nu bleef de aha erlebnis helaas uit.