• 9.373.557 stemmen

Geregisseerd door: Satyajit Ray

Met onder meer: Om Puri, Smita Patil en Mohan Agashe

Gesproken taal: Hindi

Plot Sadgati

Een kijkje in het Indiase kastensysteem. De oude paria Dukhi benadert een lokale Brahman met het verzoek of hij de beste datum kan bepalen voor het huwelijk van zijn dochter. De Brahman wil dit wel doen, maar alleen in ruil voor zware fysieke arbeid die de oude man dan voor hem dient te verrichten.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Typische Ray thematiek die op zich wel leuk wordt uitgewerkt, maar de cast laat hem een beetje in de steek, komt een beetje over als een TV-tussendoortje (wat het geloof ik ook oorpsronkelijk is).

avatar van Sanvean

Sanvean

Best nog wel een charmant tussendoortje, waarin ons Westerlingen enigszins wat duidelijker wordt hoe het kastenstelsel ongeveer werkt en wat voor praktische gevolgen dat heeft binnen de Indiase samenleving.

Bizar eigenlijk dat het kastenstelsel en kastendiscriminatie nog steeds wijd verspreid is in de verder snel moderniserende Indiase samenleving. Wat dat betreft blijft het altijd fascinerend om te zien hoe tradities en modernisering samenvloeien en beide hun weg moeten zien te vinden in hedendaagse samenlevingen (zie ook bijvoorbeeld Cuba, China).

Sadgati is verder lekker weg te kijken, niets groots of bijzonders, maar prima te doen voor Ray-adepten.