• 9.371.574 stemmen

Rijssens Stille Oorlog (2010)

Documentaire | 52 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Emile van Rouveroy van Nieuwaal

Plot Rijssens Stille Oorlog

'Christenen die het ware geloof niet aanhangen, zijn gewoon heidenen', vindt de uitbater van de gereformeerde boekhandel in het Overijsselse Rijssen. Belcampo groeide in het SGP-bolwerk op en noemde het in zijn boek 'Het Grote Gebeuren' de enige gemeente die nog even onberoerd is als op de dag van de schepping. Toch bevinden zich onder de kleine dertigduizend inwoners tegenwoordig zo'n duizend moslims. Hoe groot de kloof tussen hen en belijders van het 'ware geloof' is, wordt duidelijk tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010, waarbij de Turk Sahin Yilmaz grote kans maakt het eerste islamitische raadslid te worden. Enkele oorspronkelijke en import-Riessenaren worden tijdens hun dagelijks leven gevolgd. Terwijl de imam vrijheid van godsdienst predikt en zijn geloofsgenoten de overeenkomsten tussen christendom en islam benadrukken, zien enkele gereformeerden de islam als een wezensvreemde dwaalleer.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Goede duidelijke documantaire.

Die refo's zijn net zo extreem als moslims.

Prima weergegeven.

avatar van Quido

Quido

Die apathische en o zo verongelijkte houding van Fatma Ozturk was schrijnend om te zien.

"Wij hebben er niet voor gekozen om ons hier te verankeren, maar de eerste generatie, onze ouders ..."

"Ik heb mijn bestaan hier moeten [ja mensen, ze moest, onder dwang!] opbouwen. Mijn wortels liggen in Turkije."

En zich dan nog o zo zielig en quasi-intellectueel afvragen wat ze moet doen om hier 'een volwaardige titel te krijgen in de samenleving' ...

Ik gebruik hem niet graag, maar:

avatar van Montorsi

Montorsi

Slappe docu waar je eigenlijk vrij weinig mee bent opgeschoten.

Wat interessant zou zijn geweest is hoe de groepen binnen een kleine gemeenschap met elkaar omgaan, nu krijg je continu hetzelfde riedeltje van verschillende personen. Verder allemaal niks nieuws, refo's blijven vreselijk eenkennige lui, er zijn ook geassimileerde Turken, maar de wat minder betrokken Turken komen niet aan het woord. Tja..

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Quido schreef:

Ik gebruik hem niet graag, maar:

Hahaha, dat ben ik volkomen met je eens, maar de docu opzich vind ik prima.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

MovieHolic schreef:

Goede duidelijke documantaire.

Die refo's zijn net zo extreem als moslims.

Prima weergegeven.

Ik weet niet wat jij in dit geval onder extreem vindt vallen, maar ik vind over het algemeen een groot verschil zitten tussen een moslim extremist en iemand die extreem reformatorisch is.

Maar goed, ... vond het een aardig gemiddelde documentaire. Jammer dat de beide groepen niet met elkaar in discussie zijn gegaan. Dat had waarschijnlijk wat meer spektakel opgeleverd!

2,5 !