• 9.197.133 stemmen

Vrienden voor het Leven (2000)

Documentaire | 60 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Roy Dames en Jacco Groen

Met onder meer: Jan Erents, Verbrande Herman en Jos Winants

Plot Vrienden voor het Leven

In de documentaire staan de drie oude gabbers Jantje de Sloper, Verbrande Herman en Rooie Jos centraal. Gedurende vijf maanden werd dit drietal met de camera gevolgd. Regisseur Roy Dames zat hen hierbij zeer dicht op de huid en maakte zo een realistische inside story over mensen die hun leven weer op de rails willen krijgen, maar daar veelal in falen. De individuele gesprekken geven inzicht in het gedachtegoed en de toekomstverwachtingen van de mannen die in hun leven veelvuldig te maken kregen met criminaliteit, reclassering, echtscheiding en werkloosheid. Vervolg op de documentaire Ik Ben Jantje.

'Uit deze film spreekt het volle leven. Wie er naar kijkt voelt zich een minne spitsburger. Wat raar eigenlijk dat je dit zomaar in de schoot geworpen krijgt. Een niet te missen film. '

NRC recensie

avatar van Quido

Quido

Zijn deze (de eerste twee delen uit de trilogie) ergens te koop?

Vrienden voor het leven - educatheek.nl

(Als lesmateriaal voor scholen, dus daarom zijn alle documentaires daar opgedeeld in delen.)

Ik Ben Jantje is rechtstreeks bij de regisseur te bestellen. Stuur even een mailtje naar [email protected]

avatar van timbo_

timbo_

Thanks kappeuter. Mailtje is verzonden.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Zit Dikke Bob hier niet in ? Hij ging toch pas in 2002 dood ?

movie acteurs schreef:
Zit Dikke Bob hier niet in ? Hij ging toch pas in 2002 dood ?

Klopt. Hij zit niet in deze documentaire. Dat is wel opmerkelijk ja.

avatar van The One Ring

The One Ring

Erg vreemd inderdaad dat Bob hier niet zit. Tijdens het archiefmateriaal van de eerste film wordt hij zelfs weggewerkt met een blur. Ik dacht dat dit misschien gedaan was omdat hij dood was maar kennelijk niet.

Ik vind dit een sterkere documentaire dan deel 1, ondanks de afwezigheid van Bob en een wat kleinere rol voor Jantje. Er zat wat meer lijn in nu, misschien omdat er over een wat langere tijd gefilmd is, of gewoon omdat Dames en Groen gegroeid zijn als documentairemakers. Herman neemt nu duidelijk de hoofdrol in zich op en wist me meteen in te pakken met zijn absurde plan om een plaats te maken waar "amateurhoeren" het vak konden leren. Maar die Herman zou later wel flink in de problemen raken. Opmerkelijk hoeveel ouder hij er aan het eind van de film uit ziet. Dit geeft de documentaire een duister randje mee. Het is nog steeds grappig bij vlagen, maar ook een stuk aangrijpender, ontroerender en spannender dan Ik Ben Jantje!. Ook Jos' pogingen om door te breken in de muziekindustrie en Jantje's spanningen met zijn vrouw hebben veel te bieden en van mij had de docu best wat langer mogen duren om daar meer van te laten zien. "Een documentaire van het volle leven" is geen slechte omschrijving, zelfs al is het een heel specifiek soort leven. Zeer benieuwd naar Foute Vrienden nu.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Waarschijnlijk wou hij niks meer met de docu te maken hebben. Vermoedelijk zat hij bij het maken van deze docu al in de problemen, of was hij zelfs al opgenomen voor zijn korbatsjov (aldus Jantje).

Opvallend aan deze documentaire vond ik het verhaal rondom verbrande Herman, wat hier meer wordt toegelicht dan in het alles samenvattende 'foute vrienden'.

Het feit dat er zelfs op hem geschoten is en dat hij nog meerdere zaken heeft geprobeerd op te starten en tussendoor nog contact had met zijn kinderen verbaasde mij.

Bijzonder om te zien.

avatar van Lefgozer

Lefgozer

De oude gabbers blijven leuk om te volgen. 'Foute Vrienden' vind ik de beste documentaire van het drieluik, maar Vrienden voor het Leven is ook weer genieten. Net als in Foute Vrienden zijn vooral Jos en Herman zeer interessant, Jos vind ik altijd wat minder.

avatar van rhiemstra112

rhiemstra112

Heel veel uit "Foute vrienden" komt uit deze documentaire dus weinig nieuws. Gelukkig is die nare voice-over er uit gehaald.

Regisseur Roy Dames heeft de film op YouTube gezet:

Vrienden voor het leven - YouTube

avatar van Lv92

Lv92

Verbrande Herman in optima forma:

Ik verbrand hem niet, ik sla hem niet. Maar ik verbrand z'n clubhuis! Ik verbrand z'n clubhuis!

Echt geloof me nou, ik verbrand z'n clubhuis! En z'n clubhuis verbrand als ik bij jou zit. Bij jou!

Ik zit bij de koningin op schoot als het clubhuis verbrand, dan kan ik het niet gedaan hebben toch.

Wat een gast.

avatar van Gastel

Gastel

Mooie aanvulling op de legendarische Foute Vrienden docu, net als deel 1 Ik Ben Jantje. Herman, altijd goed voor lekkere one-liners, heeft dit keer de hoofdrol. Bobby is om onbegrijpelijke redenen volledig uit dit deel geknipt overigens.

Gastel schreef:

Bobby is om onbegrijpelijke redenen volledig uit dit deel geknipt overigens.

Vermoedelijk omdat het toen erg slecht ging met 'Dikke Bobbie'. Hij kreeg Korsakov en overleed relatief jong.