Ik Ben Jantje (1994)
7,7 (37)
Gesproken taal: Nederlands
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Ik Ben Jantje
Documentair portret van een groepje vrienden uit het criminele milieu van Amsterdam-Oost. In de documentaire staan de drie oude gabbers Jantje de Sloper, Dikke Bob en Rooie Jos centraal. Gedurende vijf maanden werd dit drietal met de camera gevolgd. Regisseur Roy Dames zat hen hierbij zeer dicht op de huid en maakte zo van Ik ben Jantje een realistische inside story over mensen die hun leven weer op de rails willen krijgen maar daar veelal in falen. De individuele gesprekken geven inzicht in het gedachtegoed en de toekomstverwachtingen van de mannen die in hun leven veelvuldig te maken kregen met criminaliteit, reclassering, echtscheiding en werkeloosheid.

Na het zien van de prachtige documentaire Foute Vrienden (2010) ben ik hier toch wel erg benieuwd naar!

Destijds gezien. 94 alweer? Jezus.
Is Foute Vrienden een vervolg? Dan wil ik die wel zien, ja.

Is Foute Vrienden een vervolg? Dan wil ik die wel zien, ja.
Ja klopt. Foute Vrienden is zelfs het derde deel!
Vrienden voor het Leven (2000) zat daar nog tussen.

timbo_
Wauw. Ben na geweldige Foute Vrienden erg benieuwd naar die andere twee delen.

Kiros
Ik neem aan dat de meest interessante beelden uit deze en Vrienden voor het leven, gebruikt zijn in Foute Vrienden?

Mug
Wees daar maar zeker van. Pas na de eerste helft van Foute Vrienden belanden we in de jaren na die twee documentaires.

Kiros
Ja precies.
Dat maakt het dat het kijken naar de twee eerdere docu`s net iets minder boeiend, denk ik.
Doet verder niets af aan 'Foute Vrienden' wat een juweeltje in z`n soort is.

Ik heb de dvd rechtstreeks besteld bij producent Roaring Films (even een mailtje sturen).
Vrienden voor het Leven (2000) staat er ook op!
15 euro excl btw + porto.

Net als Foute Vrienden zeer boeiend!
Jantje blijkt graag André Hazes nummers te zingen. Ondanks de titel gaat deze documentaire niet primair over Jantje, maar ook weer gewoon over de hele groep vrienden.
Iets minder interessant dan de twee vervolgdelen. Vooral omdat die films een langere tijdsspanne beslaan en er meer is gebeurd.
Maar al met al is deze documentaire een prima introductie van de vrienden.
De voice-over is trouwens vreselijk. Gelukkig doet Roy Dames die in de vervolgdelen zelf.

The One Ring
Het is een beetje een vormloze documentaire. Alle scènes staan wat los van elkaar, ondanks dat het over vier vrienden gaat. De film kon wel wat focus of iets van een verhaallijn gebruiken. Daardoor duurde het even voordat ik erin zat, maar uiteindelijk wisten de vrienden me wel om te halen. Het zijn gewoon schitterende karakters waar veel humor in zit, maar gelukkig wordt het geen freak show en zien Dames en Groen er meer in dan een stel komische typetjes. Het is vooral een menselijk portret van een specifiek Amsterdamse vorm van white trash. Soms zelfs lichtelijk ontroerend. Wel is die Jantje een type die ik vooral vanaf de televisie wil blijven bekijken, maar die ik na vijf minuten waarschijnlijk al zat zou zijn. Hij is gelukkig niet zonder zelfkennis: hij geeft toe dat hij moeilijk is om mee te leven. Merkwaardig ook dat mensen, inclusief hijzelf, hem vaak in de derde persoon beschrijven: "Hij is Jantje van Amsterdam", alsof dat een eretitel is die ook alles meteen duidelijk maakt. Voor mij was het de introductie van de vrienden (ik kijk ze op chronologische volgorde) en het smaakte zeker naar meer.

SnakeDoc
Leuk, dit soort docu's kunnen mij niet lang genoeg duren. Het is wat jammer dat ik deze pas heb kunnen zien na 'foute vrienden'. Dat laatste deel is namelijk een samenvatting van de twee eerdere documentaires. Gelukkig bevat deze docu net als 'vrienden voor het leven' ook nog wat nieuw materiaal zodat het niet één grote herhaling is.
Erg leuk om gezien te hebben!

Lefgozer
Erg leuk om gezien te hebben!
Ben het eens met bovenstaande woorden.
Overigens ben ik wel blij dat de voice over sinds Vrienden voor het Leven door Roy Dames zelf gedaan werd. Ik moest constant aan Boobytrap denken tijdens deze documentaire.

Mug
Niet alleen de voice-over was vreselijk, maar ook de editing was te belabberd voor woorden. Vreselijk amateuristisch.
Verder een aardige pilot voor de documentaire-reeks over deze Amsterdamse white trash vrienden van Dames, die helaas ook in z'n volgende twee delen zo laks is om complete minuten regelrecht te kopieren uit dit eerste deel. Tja. Inhoudelijk zijn deel 2 en 3 toch stukken interessanter, ondanks het wegvallen van Dikke Bob.

rhiemstra112
Na lang zoeken eindelijk "ik ben jantje" en "vrienden voor het leven" gevonden. Ik ben met deze begonnen en de voice-over is inderdaad irritant. Heel veel fragmenten uit deze docu zijn gebruikt in foute vrienden dus veel herkenning, maar toch nog veel nieuws gezien. Al met al een vermakelijke docu die misschien qua video niet heel hoog scoort.

Regisseur Roy Dames heeft de film op YouTube gezet:

narva77 (crew films)
Toch eindelijk maar eens gezien op YouTube, samen met "Vrienden voor het Leven". Wat me opviel is dat er wel érg veel beelden uit "Foute Vrienden" jaren daarvoor al gefilmd waren en al in de eerste twee docu's zaten. Aan de ene kant een feest van herkenning, maar aan de andere kant vind ik het ook wel een beetje makkelijk film maken. Daarnaast vind ik de volgorde en de keuze van monteren af en toe wat vreemd. Ook de voiceover stoorde mij soms.
Toch blijft het leuk om de sores van de vier (later drie) bloedgabbers te zien. 3,5*

DirkjeA
Ondanks de voice over vond ik het gewoon een onderhoudende docu/drama. Vond het ook niet erg dat ik veel beelden al gezien had, want in samenhang met de nieuwe beelden vormden dit toch weer een geheel op zich. Vond het een feest om naar te kijken, "gewone mensen uit een volkswijk" hou erg veel van dit soort films, een kijkje in een wereld die voor mij vreemd is maar toch zo heerlijk "Nederlands" aanvoelt. Kan het moeilijk uitleggen maar zo voelt het zo'n beetje voor mij.

'Batman v Superman: Dawn of Justice' is morgenavond (17 maart) op de buis: 'Wat was dit slecht zeg, maar dan ook echt slecht'

'Saving Private Ryan' verdwijnt uit het streamingaanbod: 'Cinematografisch zit alles perfect'

Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?

Opeens ben je je moeder: De eerste beelden van het vervolg op 'Freaky Friday' zijn uitgebracht
Social media
- Registreer |