• 9.374.148 stemmen

Geregisseerd door: Roy Dames en Jacco Groen

Met onder meer: Dikke Bobbie, Jan Erents en Verbrande Herman

Gesproken taal: Nederlands

Plot Ik Ben Jantje

Documentair portret van een groepje vrienden uit het criminele milieu van Amsterdam-Oost. In de documentaire staan de drie oude gabbers Jantje de Sloper, Dikke Bob en Rooie Jos centraal. Gedurende vijf maanden werd dit drietal met de camera gevolgd. Regisseur Roy Dames zat hen hierbij zeer dicht op de huid en maakte zo van Ik ben Jantje een realistische inside story over mensen die hun leven weer op de rails willen krijgen maar daar veelal in falen. De individuele gesprekken geven inzicht in het gedachtegoed en de toekomstverwachtingen van de mannen die in hun leven veelvuldig te maken kregen met criminaliteit, reclassering, echtscheiding en werkeloosheid.

Zichzelf

Zichzelf (as Rooie Jos)

Net als Foute Vrienden zeer boeiend!

Jantje blijkt graag André Hazes nummers te zingen. Ondanks de titel gaat deze documentaire niet primair over Jantje, maar ook weer gewoon over de hele groep vrienden.

Iets minder interessant dan de twee vervolgdelen. Vooral omdat die films een langere tijdsspanne beslaan en er meer is gebeurd.

Maar al met al is deze documentaire een prima introductie van de vrienden.

De voice-over is trouwens vreselijk. Gelukkig doet Roy Dames die in de vervolgdelen zelf.

avatar van The One Ring

The One Ring

Het is een beetje een vormloze documentaire. Alle scènes staan wat los van elkaar, ondanks dat het over vier vrienden gaat. De film kon wel wat focus of iets van een verhaallijn gebruiken. Daardoor duurde het even voordat ik erin zat, maar uiteindelijk wisten de vrienden me wel om te halen. Het zijn gewoon schitterende karakters waar veel humor in zit, maar gelukkig wordt het geen freak show en zien Dames en Groen er meer in dan een stel komische typetjes. Het is vooral een menselijk portret van een specifiek Amsterdamse vorm van white trash. Soms zelfs lichtelijk ontroerend. Wel is die Jantje een type die ik vooral vanaf de televisie wil blijven bekijken, maar die ik na vijf minuten waarschijnlijk al zat zou zijn. Hij is gelukkig niet zonder zelfkennis: hij geeft toe dat hij moeilijk is om mee te leven. Merkwaardig ook dat mensen, inclusief hijzelf, hem vaak in de derde persoon beschrijven: "Hij is Jantje van Amsterdam", alsof dat een eretitel is die ook alles meteen duidelijk maakt. Voor mij was het de introductie van de vrienden (ik kijk ze op chronologische volgorde) en het smaakte zeker naar meer.