• 9.369.979 stemmen

Don Franco e Don Ciccio nell'Anno della Contestazione (1969)

Komedie | 90 minuten

Genre: Komedie

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Marino Girolami

Met onder meer: Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Edwige Fenech

Gesproken taal: Italiaans

Plot Don Franco e Don Ciccio nell'Anno della Contestazione

"Don Franco and Don Ciccio in the year of the protest"

Twee priesters die concurrenten van elkaar zijn, raken bevriend wanneer één van hen ervan wordt beschuldigd de Italiaanse Communistische Partij te steunen. De ander snelt zijn ambtgenoot te hulp om hem te verdedigen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Anna Bellinzoni

Tenente dei Carabinieri

Orazio Caccamo

Maresciallo dei Carabinieri

Don Mimì Nicastro

Cavaliere Giacomo Bellinzoni

Sig.ra Rionello

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik, nog geen stemmen voor deze briljante deconstructie van de politieke 68 film met Ciccio, Franco en Edwige ? Inderdaad, deconstructie moet je aan clowns overlaten, zo blijkt ook hier. Helaas heeft gogard nooit zo'n film gemaakt met Fernandel, op wiens don Camillo saga de film allicht is geinspireerd, met C&F dan beiden als Don Camillo's die mekaar ervan beschuldigen eigenlijk Peppone's te zijn.

Een deconstructie dus waarin de gebruikelijke heroische proletariers die strijden tegen fasjisme en neo-kapitalisme zijn veranderd in een stel lapzwansen olv D'Orsi, een bullebak, die eigenlijk blij mogen zijn dat er überhaupt werk voor ze is ipv te staken.Er wordt ook gesneerd naar de 68 jeugd in de figuur van Edwige in minirok met haar praatjes over de noodzaak van terreur...maar gelukkig wil ze eigenlijk alleen maar neuken, wat ze tenslotte doet met..een klabak! Ja, als Italie naar F&C had geluisterd was het in de seventies een veel gelukkiger plaats geweest..

Best mogelijk dat deze film nog een reden was waarom de 2 clowns werden uitgekotst door het intellectuele establishment toendertijd- met enkele uitzonderingen- meer nog dan vanwege hun völkische humor.

Dit alles neemt niet weg dat dit werk spectaculair slecht is geregisseerd door de latere italocultheld Girolami, en ik geloof niet dat het camera gewiebel een bedoelde NV parodie is

avatar van beavis

beavis

vind de extreme rode sjalen nu al brilliant!

helaas spreek ik geen italiaans...