• 9.370.360 stemmen

Sodom and Gomorrah (1962)

Drama / Avontuur | 154 minuten

Genre: Drama / Avontuur

Alternatieve titel: Sodoma e Gomorra

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Robert Aldrich

Met onder meer: Stewart Granger, Stanley Baker en Pier Angeli

Plot Sodom and Gomorrah

"The cities that mocked the very name of God...The vengeance that tore the Earth asunder!"

Het koninkrijk Sodom wordt bedreigd door de barbaarse Elamieten, onder leiding van de afgunstige broer van de vorstin. De Hebreeër Lot probeert met een list de aanval te keren.

avatar van ap1947

ap1947

Redelijke tot goede film uit de hoogtij van de italiaanse spektakelfilms begin jaren '60.

Met als hoogte punt de muziek van Miklos Rozsa.

avatar van ap1947

ap1947

ap1947 schreef:

Met als hoogte punt de muziek van Miklos Rozsa. Onlangs op dvd uitgebracht in nederland, maar zoals gewoonlijk weer in verkorte versie (1/2 uur ingekort)

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Hier had ik (veel)meer van verwacht.

Tamelijk flauwe film, maar ook niet echt slecht.

Maar met deze cast, waaronder een aantal sterren die ik normaliter erg graag zie, zoals Stanley Baker, Pier Angeli en Stewart Granger had er meer uit moeten kunnen komen.

En ook met die verderflijkheid van de bewoners van Sodom en Gomorra, zoals die in het bijbelse verhaal beschreven staat, valt het allemaal nogal mee, erg braafjes.

Zal ook wel niet anders gefilmd hebben kunnen worden in die tijd.

In een van de rollen is Scilla Gabel te zien, het ongelooflijk gelijkende double van Sophia Loren.

Ze leek zóveel op Loren dat ze later plastische chirurgie onderging om er juist minder op te lijken.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Vooral benieuwd vanwege de rol van Pier Angeli. De vriendin van James Dean is toch altijd ongrijpbaar en met haar 'ongelukkige uitstraling' altijd op een bepaalde manier fascinerend, maar tegen de lengte en met soortgelijke flops in het geheugen is het vooraf voor mij een beetje een mixed bag.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Het gebeurt me toch zelden dat ik een film zie en die al gezien blijk te hebben. Moet in het geval van Sodom en Gomorrah toch wel een jaar of 25-30 geleden zijn. Maar de martelpraktijken kwamen me erg bekend voor, zo ook de entourage van de stad.

Stewart Granger wedijvert met Tyrone Power in mijn persoonlijke lijstjes van meest lachwekkende acteurs uit de gouden Hollywoodjaren. Wat een saaie en humorloze vaatdoek is dat toch. Maar goed de vernietiging en genoemde martelscènes met Anouk Aimée (!) als de koningen in en de door mij genoemde Pier Angeli als de vrouwelijke troeven waren toch wel leuk. Jammer dat ondanks dat dit een Italiaanse productie is dat er toch binnen de conventionele Amerikaanse lijntjes wordt gekleurd, anders had deze film de tijd wellicht beter doorstaan, vanwege bruut geweld en een dito portie gore, had toch goed gepast binnen Sodom en Gomorrah...

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dit Bijbels drama (oud testament, Genesis) viel me redelijk zwaar tegen. Dat het een lange film is is op zich geen probleem, maar ik vond deze film geen enkel hoogtepunt hebben. Het is matig geacteerd en gewoon niet boeiend om te volgen. Lot en de Hebreeuwen vestigen zich in de vlaktes van de Jordaan, en bekomen een verbond met de koningin van Sodom. Echter weigert hij om te plooien voor de moreel verfoeilijke gebruiken van de Sodomieten zodat er een fragiel evenwicht is tussen beide volkeren. Met "verfoeilijk" wordt hier vooral naar slavernij verwezen, en hier en daar wordt gehint op lust en bloeddorst. Maar verwacht geen kak, kots en kut dat beter zou passen bij een meer realistische film over Sodom en Gomorra. Er moet een betere reden zijn dat God deze steden vernietigde dan hetgeen Aldrich braafjes toont in deze gladde spektakelfilm.

Ik merkte op dat ook Sergio Leone bij dit project betrokken was; hij staat in ieder geval in de credits maar ik vind verder weinig meer dan het volgende...

Sergio Leone was hired to shoot some second unit photography but he left during the shoot – either quitting or being fired.

avatar van ZAP!

ZAP!

Filmkriebel schreef:

Salò o Le 120 Giornate di Sodoma (1975) zal je beter bedienen wat dat betreft, denk ik.

Filmkriebel schreef:

En god zeide: er zij spektakelfilms, en er waren spektakelfilms.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

ZAP! schreef:

Betwijfel ik Bedoel maar : als je een film over Sodom en Gomorra maakt, mag het best wat shock value bevatten. Remake?