• 9.374.495 stemmen

The Forgotten Space (2010)

Documentaire | 112 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland / Oostenrijk

Geregisseerd door: Allan Sekula en Noël Burch

Gesproken taal: Mandarijn, Nederlands, Engels, Indonesisch, Koreaans en Spaans

Releasedatum: 18 november 2010

Plot The Forgotten Space

In het filmische essay "The Forgotten Space" verkennen Allan Sekula en Noël Burch de zee; de 'vergeten ruimte’ van onze moderne tijd, waar globalisering en de huidige financiële crisis op de meest prangende wijze zichtbaar worden'. Globalisering heeft de arbeid, geldstromen en productiemiddelen mobiel gemaakt. Meer dan 90% van het goederenvervoer wereldwijd loopt via de zee. "The Forgotten Space" volgt dit geglobaliseerde containervervoer. De film onderzoekt de havens van Rotterdam en de effecten van de Betuwe route, bezoekt het verlaten dorp Doel bij Antwerpen dat opgeofferd wordt aan de uitbreiding van de haven. We zien hoe de economische crisis zich verdiept rond de havens van Los Angeles en wat er verandert in Hong Kong waar de industrie zich heeft verplaatst naar de nieuwe economische zones van Zuidelijk China zoals Shenzhen. En wat is er gebeurd met de oude Spaanse havenstad Bilbao?

avatar van Hannibal

Hannibal

Niets nieuws onder de zon. Dat is wel jammer, want wat ik in een documentaire graag wil zien is dat hij mij dingen laat zien die ik niet wist, en beter nog, dat het bij ook enisgszins shockeert wat ik te horen en te zien krijg.

De documentaire springt een beetje van de hak op de tak. Is het een film over transport? Over milieu? Over Belgen die zich niet laten verjagen uit een bijna uitgestorven dorp? Over de opkomst van China? Iedere keer komen we wel terug op een schip volgeladen met containers… Ik heb het gevoel dat de structuur een beetje mist, maar toch vond ik de beelden die te zien waren best indrukwekkend en ik begon me nog niet te vervelen.

Wat me nog wel wat deed waren de winkelier en de schoonmaakster uit Doel. Je zal in (dorp) Doel wonen, waar boten voorbij komen die nog groter zijn dan het dorp zelf, en een kerncentrale staat waarvan de pijpen het dorp bijna overschaduwen. Bizar om te zien.