• 9.405.233 stemmen

Geregisseerd door: Jenneke Boeijink

Met onder meer: Ward Weemhoff en Tamar van den Dop

• NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Proces

'Proces' gaat over de onmogelijke relatie tussen een moordenaar en de weduwe van het slachtoffer. Nadat Aron zijn straf heeft uitgezeten, neemt de weduwe Karina contact met hem op. Ze vraagt hem om haar te helpen met een serie lezingen die zij geeft over zinloos geweld. Dit leidt tot een moeizame samenwerking, waarin ze elkaar gevangen houden in een wurggreep van schuld, boete, wraak en spijt.

avatar van gotti

Eén van de sterkste delen uit de ONS reeks.

Wat te doen als de moordenaar met de eer gaat strijken, als je hem keer op keer zijn verhaal laat doen? In iedere scène is tussen de twee de spanning te snijden en zorgt het nauw gekaderd camerawerk voor een claustrofobische sfeer.

En uitstekend spel van Ward Weemhoff, die de laatste tijd alleen maar als gevangenisganger lijkt te worden gecast.

avatar van SelmaDuim

SelmaDuim

Een verschrikkelijk pijnlijk verhaal over twee mensen die hun leven weer proberen op te pakken. De akelige stiltes en het elkaar niet in de ogen kunnen kijken maakten de haat die Karina ten opzichte van Aron voelt en zijn schuldgevoel ten opzichte van haar, voelbaar.

Karina lijkt te hopen dat ze, door Arom deel te laten nemen aan haar lezingen, antwoorden krijgt, waardoor ze verder met haar leven kan. Echter komen die antwoorden er nooit. Het is immers zo zinloos als dat het leek. Ook Aron vindt niet wat hij zoekt. In tegenstelling tot wat hij wil bereiken door mee te werken aan de lezingen, ziet hij de afschuw van Karina naar hem toe alleen maar groter worden. Wat hij heeft gedaan valt nooit meer goed te maken.

De afstand tussen Karina en Aron wordt alleen maar groter als blijkt dat juist Aron respect krijgt voor het feit dat hij zijn verhaal vertelt.

Tijdens de film heb ik regelmatig op de klok gekeken om te zien hoe lang hij nog zou duren. Dit niet omdat de film niet goed was, maar omdat de pijn letterlijk voelbaar was. Mooi dat niet alles werd uitgelegd, want de beelden zeiden meer dan genoeg.