• 9.231.133 stemmen

Geregisseerd door: Werner Klingler en Herbert Selpin

Met onder meer: Sybille Schmitz, Hans Nielsen en Kirsten Heiberg

Gesproken taal: Duits en Russisch

Plot Titanic

De Duitse versie van het alom bekende verhaal van de Titanic een schip dat onzinkbaar moest zijn, en die in 1912 opweg naar New York tegen een ijsberg aanvoer.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van KiLLaHBeeZzz

KiLLaHBeeZzz

ik zag deze film in 1943 op myn sony breedbeeld televisie, vandaar dat ik nu (1947) even reageer op deze film

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

avatar van neo

neo

KiLLaHBeeZzz schreef:

avatar van nrggirl

nrggirl

grappig is wel dat de Duitsers ook nie alleen tijd hadden voor oorlog te voeren maar voor ondertussen op het gemak een filmpje te maken. Moet kunnen

avatar van tovenaar

tovenaar

Tja.

avatar van Movie_Diva

Movie_Diva

Het lijkt mij dat iedereen de film Titanic wel kent.Het is wel raar van de tijd waneer het opgenomen is.Want in 1943 was er oorlog door de Duitsers en dan gaan ze nog even voor de spanning een film maken.Dat vind ik een beetje triest Ik bedoel wie gaat er nou midden in de oorlog een film kijken.Maar ja by the way de film was gewoon een film hoe een film hoor te zijn Vond hem echt spectaculair gemaakt.Mijn complimenten!Maar ik vind wel dat Hans Nielsen het beter had gekunt.Ik geef het een 3.5

avatar van J.S.

J.S.

LOL!

avatar van Horrordude

Horrordude

Movie_Diva schreef:

Het lijkt mij dat iedereen de film Titanic wel kent.Het is wel raar van de tijd waneer het opgenomen is.Want in 1943 was er oorlog door de Duitsers en dan gaan ze nog even voor de spanning een film maken.Dat vind ik een beetje triest Ik bedoel wie gaat er nou midden in de oorlog een film kijken?!

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie schreef:

ziet er wel grappig uit . 2.5*** nog wel waard denk ik

in welk jaar is die titanic eigenlijk gezonken , eerder dan 1943 blijkbaar

avatar van stinissen

De film is meer dan grappig gewoon een redelijk tot goede versie over de Titanic.

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Horrordude schreef:

Dus ze mochten van jou 5 jaar lang geen films kijken ??

7 jaar, als je inval van oostenrijk en tsjechië meerekend.

En 6 jaar vanaf polen

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

jumpstylemovie schreef:

in welk jaar is die titanic eigenlijk gezonken , eerder dan 1943 blijkbaar

Logisch he, als je even de moeite nam om de beschrijving te lezen: ... 1912 vertrok naar new york.

Een schip houdt het zowiezo van 1912 tot 1943 niet vol zonder de benodigdheden die beperkt waren voor misschien 1 jaar overleving op de oceaan xD

avatar van asil1

asil1

dit film kom vrijdag weer op tv:D ik ga zeker kijken!!

avatar van JudithE

JudithE

avatar van mrkos

mrkos

nrggirl schreef:

haha idd

avatar van briek

briek

Ik heb deze film nooit gezien, maar deze was inderdaad tijdens het Nazi-regime gemaakt. Ik heb ooit eens tijdens een documentaire van de Titanic gehoord dat deze film gebruikt werd als propagandamiddel. Er zit namelijk een fictief verhaal in want er is een hoge Duitste Officier aan boord van de Titanic. De kapitein en de andere officieren willen het schip zo snel mogelijk laten varen maar deze Duitse Officier weet wel beter en uiteindelijk proberen ze hem om te kopen, een aanbod wat hij afslaat. De echte bedoeling van de UFA met deze film, heeft natuurlijk erg weinig te maken met de Titanic-ramp.

avatar van otherfool

otherfool

briek schreef:

Opmerkelijk dat niemand hiervoor sprak over dit propaganda-gehalte dat toch wel erg nadrukkelijk aanwezig is. Verder een prima film, dat wel.

3*.

avatar van Flipman

Flipman (redacteur)

otherfool schreef:

3*.

Dan kan ik je nog meer vertellen. De film is voltooid door Werner Klingler, omdat Herbert Selpin het oneens was met het scenario. Omdat ie dwarslag, werd ie door Joseph Goebbels gearresteerd. De daaropvolgende dag werd hij dood in zijn cel aangetroffen. Hij was verhangen, maar of het zelfmoord was of dat ie 'hulp' kreeg, is nooit duidelijk geworden.

Wikipedia schreef:

On the set of Titanic in 1942, Selpin made several remarks critical of the military. He was denounced by his fellow screenwriter and personal friend Walter Zerlett-Olfenius, and -upon failing to retract his statements during a subsequent meeting with Joseph Goebbels- was arrested on July 31, 1942. Herbert Selpin was found dead in his cell a day later.

Ik zou deze film graag willen zien!

avatar van Flipman

Flipman (redacteur)

Ik heb de film nu gezien. Het eerste wat opviel was dat Herbert Selpin de enige regisseur was die werd genoemd in de titels bij aanvang. Daar hij zo fel tegen 't propaganda-gehalte van de prent was, zou je denken dat men zijn bemoeienis met de productie ook compleet zou hebben verdoezeld.

Het tweede wat opviel was dat mijn exemplaar geen ondertiteling bevatte. Erg jammer, maar ik kon het Duits nog wel volgen; spreken kan ik niet zo, maar verstaan nog wel. Bovendien had ik op Wikipedia al een synopsis gelezen en wist dus wat het uitgangspunt was. Maar het gebrek aan ondertitels maakte de film wel lang. Hij duurt maar 85 minuten, maar toch vliegt Camerons film veel sneller voorbij.

Ik had eigenlijk verwacht dat de propaganda, naar huidige maatstaven, veel belachelijker in beeld zou zijn gebracht. Het enige ridicule aan 't geheel was dat er nota bene één Duitse officier aan boord was, maar ja, de 'heldhaftige' Germaan maakte natuurlijk wel een mooi contrast tussen de 'egoïstische' Britten. Het is echt een mooi staaltje propaganda; de film is slechts enkele keren voltooid na voltooiing, daar Goebbels besloot dat de animo om een film te gaan kijken terwijl het land continu gebombardeerd werd toch maar heel erg laag was. Was dit niet zo geweest, dan vraag ik me af hoeveel Duitsers ontvankelijk zouden zijn geweest voor deze haatzaaierij. Toch knap bedacht, dit uitgangspunt; het klopt dat J. Bruce Ismay de krantenkoppen wilde halen en het schip op een zo hoog mogelijke snelheid wilde doen varen. Hier is op uiterst vernuftige wijze op verder geborduurd.

Ik las dat deze film ergens in 1992 deze film op VHS uitkwam in een gecensureerde versie. Ik neem aan dat daarmee bedoeld wordt dat alle anti-Britse propaganda daaruit is gehaald, maar als dat zo is, hou je eigenlijk bar weinig over.

Het acteerwerk is erg theatraal en met een dergelijk script kan dat ook bijna niet anders. De bedoelingen en standpunten van de makers lagen er wel heel erg dik bovenop, namelijk. Omdat ik mijn ouders niet wakker wilde maken, bekeek ik de film met een koptelefoon op en mijn God! Wat was dat geluid schel! M'n oren piepen er nog van!

Nog een interessant feitje, van IMDb geplukt;

IMDb schreef:

The sinking scenes were filmed on board of the former luxury liner CAP ARCONA. This boat was later used in 1945 to evacuate thousands of prisoners of the concentration camp Neuengamme (near Hamburg) to Denmark. The CAP ARCONA was accidentally bombed by Allied forces in the bay of Luebeck. Only a few prisoners survived the sinking of the ship. Most were killed on board or shot by SS-guards and Hitler youth who took position on the beach not far from the sinking ship.

Dat verhaal kende ik al wel, maar dat het dit schip was, waarop deze was opgenomen? Gôh!

Tja, hoe moet ik hier nu over oordelen? Ik vind 't echt moeilijk. De film was langdradig vanwege het uitblijven van ondertiteling, maar het geeft wel weer een mooi tijdsbeeld. Bovendien vind ik de manier waarop de Britten worden zwart gemaakt erg goed gevonden, hoewel misselijk. Ik geef 'n tweeënhalf.

avatar van H1DD3

H1DD3

Horrordude schreef:

Dus ze mochten van jou 5 jaar lang geen films kijken ??

Oorlog had je niet overal hoor

KiLLaHBeeZzz schreef:

ik zag deze film in 1943

Tja, toen liep den duits hier nog rond!

avatar van Royal

Royal

Dit is toch wel 1 van de betere vertolkingen van de Titanic, natuurlijk is deze film vanuit een Nazi oogpunt gemaakt, maar films wisten ze goed te maken.

Ik vond het alleen wat jammer dat het zinken (gezien van buitenaf) zo simple vond. Hoe het water zich binnen een weg door het schip baant is dan wel weer uiterst goed gemaakt.

A.L.I.E.N

Waarom staat er bij de info hierboven dat hij gemaakt is in Duitsland en niet in "Nazi-Duitsland"? Want dat was ook zo. Deze is uit '43 en van 1933 tot 1945 was Duitsland officieel "Nazi Duitsland". Bij een Russische film van de jaren '20 t.e.m. jaren '80 staat er toch ook "Sovjet-Unie". Vreemd?

avatar van stinissen

"Nazi-Duitsland was geen officeel land

A.L.I.E.N

ah OK? ik wist het echt niet. Toch bedankt.

avatar van stinissen

ARD (Titanic, vrijdag 13 april, 10:35 uur)

avatar van Jean Rene

Jean Rene

Volslagen belachelijke film.

Alsof iedereen al van te voren weet dat het schip tegen een ijsberg zal varen..

Eindeloos saai, er wordt teveel in gepraat, er is nauwelijks enige aktie en iedere spanning ontbreekt.

Ook nog eens slecht en onnozel geacteerd.

avatar van AGE-411

AGE-411

A.L.I.E.N schreef:

Dan moeten we bij hedendaagse Duitse films 'Bundesrepublik Deutschland' zetten, en bij films voor 1933 'Deutsches Weimarer Republik'. En bij films voor 1919 (zijn er niet veel) moet dan 'Deutsches Kaiserreich'.

Waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan?