• 9.370.399 stemmen

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Marco Campogiani

Met onder meer: Paolo Briguglia, Ennio Fantastichini en Camilla Filippi

Plot La Cosa Giusta

De film gaat over twee politieagenten; de ene is een gedesillusioneerde veteraan en de ander is jong en idealistisch en spreekt vloeiend Arabisch. Dit laatste komt handig uit om de vrijgesproken Khalid in de gaten te houden omdat ze hem ervan verdenken dat hij verbonden is met Al Qaida. De twee agenten die elkaar overduidelijk niet kunnen uitstaan, komen steeds dichterbij Khalid in de buurt en worden nadat hij dreigementen krijgt, zelfs zijn bodyguards. Ze leren hem steeds beter kennen en worden uiteindelijk zelfs bijna vrienden met hem. Maar is dit wel verstandig?

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Nog geen stemmen voor deze neo-poliziesco-buddy movie?
Braaf filmpje dat bijna aandoet als een soort edu-tv filmpje en waarin de doddige Campogiani ons duidelijk wil maken dat niet alle Morenmensen monsters zijn die klaar staan om ons onze strotten af te snijden, weer wat geleerd.
Het gegeven van een jong idealistisch juutje en zijn ouwe cynische maat met wie hij eerst in conflict komt en later een hechte band krijgt is ook niet wat je noemt origineel, wat al evenzeer geldt voor het overgekende gegeven van de band die ontstaat tussen 2 flikken en degene die ze moeten bewaken.
Campogiani vond het allemaal nog niet genoeg: niet alleen blijkt K. geen terrorist te zijn, hij wordt zelf het slachtoffer van doodsbedreigingen door fasjisten en rassisten!
Was misschien allemaal leuk geweest toen terrorisme uit islamitische hoek helemaal hot was 2001-2005, nu hadden ze misschien beter een film kunnen maken over 2 klabakken die een financiele terrorist moeten bewaken zonder dat ze worden gerold of een waardeloos derivaat krijgen aangesmeerd .
Film speelt trouwens overwegend in een troosteloos winters Turijn, met aan begin en eind uitstapjes naar het immer zonnige Tunis.
Regie was net als de boodschap nogal schools.