• 9.371.990 stemmen

Beats of the Heart: Roots Rock Reggae (1977)

Documentaire / Muziek | 52 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Alternatieve titel: Roots Rock Reggae

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jeremy Marre

Met onder meer: Jimmy Cliff, Joe Higgs, Bob Marley

Plot Beats of the Heart: Roots Rock Reggae

Deze documentaire beeldt een onvergetelijke tijd uit in de Jamaicaanse geschiedenis, toen muziek het eiland haar strijd verwoordde en de helden onsterferlijk maakte. Lee Perry en The Upsetters worden gefilmd in de legendarische Black Ark studio. Ook Bob Marley en The Wailers passeren de revue, evenals een historisch concert van Inner Circle in de gewelddadige straten van Kingston. Bob Marley's leraar Joe Higgs speelt en vertelt en tevens wordt het bezoek van Haile Selassie aan Jamaica belicht.

avatar van Zinema

Uitstekende documentaire.

Wanneer de ska en rocksteady-jaren de film openen met Jimmy Cliff die tekst en uitleg geeft, weet de kijker dat het goed is en het hier een chronologische vertelling betreft. Al is de afsluiter met de toekomst van reggaemuziek, Inner Circle achteraf gezien te voorbarig. Mede door de te vroege dood van Miller, die samen met zijn upperclass-vrienden respect verdiende binnen de voornamelijk door de ghetto gevoede muziekcultuur.

De film bevat vreemde en zeer zeldzame beelden van een zingende Marley in leren jas, die kort in de studio wordt gefilmd. Voor een reggaedocumentaire is er sowieso erg weinig plaats voor de koning zelf. Wel is er ruimte voor zijn leraar Higgs die op ingetogen wijze vertelt hoe het zit met de ghetto-muziek, om vervolgens los te barsten in een briljante compositie op zijn acoustische gitaar.

Wat ook erg leuk is zijn de beelden van de gestoorde producer Perry, die na zijn werk met Marley de duistere wereld der dubs bezocht en helaas nooit meer geestelijk terugkeerde. Hier zit hij nog lekker in zijn vel en de beelden die we zien zijn ook al eens aangehaald door Henny Vrienten tijdens een TV-interview waarbij hij inspirators mocht noemen. De grens tussen gekte en genialiteit is dun, maar hier was Scratch dus nog lang niet gek. Henny had het goed gezien, waarvoor alsnog mijn dank.

Het bezoek van de keizer van Ethiopië, Haile Selassie die de bewierrookte belichaming is van het Rastafarigeloof, wordt toegelicht met behulp van oude journaalbeelden en tonen een uitzinnige menigte die op het Jamaicaanse vliegveld een levende God voet aan de grond ziet zetten. Bizar, maar mooi.

Zeer goed.

avatar van DV1984

DV1984

Het ging hier inderdaad nog erg goed met Lee Scratch Perry! Een erg fijne documentaire was dit met erg goede muziek! Had van mij alleen iets langer mogen duren!