• 9.373.383 stemmen

Geregisseerd door: Anthony Geffen

Met onder meer: Liam Neeson en Ralph Fiennes

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Plot The Wildest Dream

"An amazing true story of love, courage, and destiny at the top of the world."

In 1999 vond de bergbeklimmer Conrad Anker op de Mount Everest het bevroren lichaam van de lang vermiste George Mallory die ooit als eerste de berg wilde bedwingen, 75 jaar eerder. Zou het waar kunnen zijn dat Mallory en zijn medeklimmer Andrew Sandy Irvine de top al bereikt hadden voor zij doodvroren? Anker reconstrueert de tocht van het tweetal samen met Leo Houlding in een poging om een antwoord op onder andere die vraag te krijgen.

Ruth Mallory (stemrol)

George Mallory

George Mallory (stemrol)

Andrew 'Sandy' Irvine

avatar van bruteboris

bruteboris

Voor diegenen die al eerder geintrigeerd zijn geraakt door het verhaal rondom Mallory en Irvine en zich daar al in hadden verdiept zal, op het gebied van beeldmateriaal, inzichten of feiten over dat Mallory en Irvine nu wel of niet als eerste mens op de top van Mt. Everest hebben gestaan, vernieuwing uitblijven.

Voor diegenen die geen idee hebben waar ik het over heb, zal deze film in ieder geval een goede weergave zijn van hoe Mallory en Irvine bij elkaar kwamen en het avontuur in 1924 hun lot bezegelde.

Authentieke beelden en het feit dat Anker (Mallory) en Houlding (Irvine) een poging wagen om dichter bij de realiteit van de expeditie in '24 te komen door onder dezelfde omstandigheden de expeditie te beleven, maakt het 't kijken waard.

Jammer dat ze dit niet gedurende de hele expeditie besloten te doen; waarschijnlijk wel de verstandigste keuze.

Ik had lang uitgekeken naar de film. Stiekem met de hoop dat, 8 jaar nadat Conrad Anker het lichaam van George Mallory had gevonden, er eindelijk bewijs zou worden geleverd dat ze de top hadden gehaald (waarschijnlijk door het vinden van het lichaam van Irvine) en het mysterie rondom deze gebeurtenis voorgoed zou zijn opgehelderd.

Helaas is dat niet het geval en ik mis ook alles rondom de mogelijke locatie van Irvine's lichaam en het antwoord op de vraag waardoor dit stukje geschiedenis mensen tot de dag van vandaag bezig blijft houden: waar is die camera...

avatar van james_cameron

Redelijke documentaire, vooral de moeite waard door het fascinerende onderwerp. De aanpak van de makers is hier en daar wat aan de oubollige kant, met name het vele dik aangezette voorlezen uit het sentimentele briefverkeer tussen Mallory en zijn vrouw Ruth, maar de pluspunten overheersen gelukkig. De voice over van Liam Neeson is prima en de recreatie van de barre tocht van Mallory en Irvine zorgt voor overwegend interessant kijkvoer. En visueel is het natuurlijk behoorlijk spectaculair.

avatar van maurice74

maurice74

Mooie, bijwijlen ontroerende documentaire met prachtige beelden van de top.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Prachtige documentaire, het blijft een vraag en misschien ook maar gelukkig.

avatar van Woland

Woland

Fraaie documentaire, over de fatale poging van George Mallory en Sandy Irvine in 1924 om de Mount Everest te beklimmen, en een reconstructie van klimmers Conrad Anker en Leo Houlding om hun voetsporen te volgen. Het ietwat sentimentele karakter voegde niet veel toe, met name de briefwisselingen van Mallory met zijn vrouw Ruth, en het verschrikkelijke lied aan het einde. Maar een hoop fraaie beelden vanaf en rond Everest maken een hoop goed, en ook de historische reconstructies konden me over het algemeen best aardig boeien - het blijft een fascinerend onderwerp en ik blijf alpinisme (ondanks dat ik er zelf nooit aan zou beginnen) en de rucksichtloze manier van grenzen verleggen in een levensgevaarlijke omgeving ontzettend intrigerend vinden. Ook leuk om wat grote namen als Liam Neeson en Alan Rickman langs te horen komen.