• 9.371.913 stemmen

Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel (2009)

Documentaire / Biografie | 124 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Brigitte Berman

Met onder meer: Pat Boone

Plot Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel

Een kijkje in de wereld van de extravagante en flamboyante Playboy-magnaat Hugh Hefner. We zien zijn strijd tegen de overheid en haar regeltjes, het religieuze conservatieve Amerika en de militante vrouwenbeweging. Via interviews en allerlei footage wordt een man neergezet die zich heeft ontpopt als een eigenzinnige pilaar in de hedendaagse pop-culture.

avatar van Friac

Friac

Mooie documentaire, waarbij we als kijker een completer beeld krijgen van Hugh Hefner, die we vooral kennen als de karikatuur in kamerjas omgeven door vrouwelijk schoon.

Doorheen de film komen we te weten dat Hugh Hefner een rasechte zakenman was, gedreven door zijn idealen en gedachtegoed dat vaak haaks stond op dat van de toenmalige goegemeente. Met zijn Playboy TV brak hij o.m. een lans voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap (muzikanten in het bijzonder), en ook wordt door de makers gesuggereerd dat hij veel betekende voor de vrouwelijke emancipatie. Dat laatste neem ik met een korrel zout, aangezien Hefner met het vrouwelijk schoon gewoon uit was op hogere verkoopcijfers, zonder daarbij aan een hoger doel te denken.

De documentaire heeft een goede vaart, staat stil bij de juiste zaken en laat ruimte voor wat humor. Ook zitten er enkele prachtige beelden bij die een totaal ander beeld van icoon Hugh Hefner bieden, zoals bv. de beelden tijdens zijn klasreünie. Wanneer we onder de banner "Class of '44" een bejaard mannetje in doodgewone kledij zien die nadien danst met één van zijn voormalige klasgenoten, dan voelt het vreemd aan om te beseffen dat dit dezelfde persoon is als de flamboyante Playboybaas.

Geslaagde film!

Ja, is inderdaad wel boeiend. Met name het aanvankelijk onderbelichte politiek activisme verhaal, waar ik daarom zelf ook niet echt van op de hoogte was.

Toffe kerel wel, onze Hef, en dan niet alleen omdat hij zich al 50 jaar lang omringt met voluptueuze schonen.

avatar van james_cameron

Onderhoudende documentaire over de grote man achter het Playboy-imperium. Een wat strakkere montage was zeker op zijn plaats geweest, maar afgezien daarvan belicht de docu op leuke wijze de bekende en minder bekende aspecten van het leven van Hefner. De interview-fragmenten met een allegaartje aan beroemdheden, waaronder voor- en tegenstanders, zijn wisselvallig, maar Hefner zelf ontpopt zich als een charismatische verteller. Hij heeft ook best zinnige dingen te melden. Ja, dan krijg je toch een wat ander beeld van die oude snoeper in zijn eeuwige rode kamerjas.

avatar van scorsese

Aardige documentaire over Hugh Hefner, uiteraard onlosmakelijk verbonden met Playboy. De documentaire gaat dan ook over de geschiedenis van beiden. Simpel in opzet, maar het materiaal is boeiend genoeg en vormt ook een mooi tijdsbeeld (Playboy heeft toch veel betekend in de seksuele revolutie). Wel wat te lang voor 3.5 sterren.