• 9.375.897 stemmen

Machete Maidens Unleashed! (2010)

Documentaire | 84 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Australië

Geregisseerd door: Mark Hartley

Met onder meer: R. Lee Ermey, Colleen Camp en Sid Haig

Plot Machete Maidens Unleashed!

"The Filipino revolution that even Marcos couldn't crush!"

Van de vroege jaren '70 tot in de jaren '90 waren de Filipijnen een populaire uitwijkbasis voor B-film producenten. Het land had lage arbeidskosten, exotische locaties en weinig wetten die het filmmaken bemoeilijkten. En dit terwijl in deze periode het land zelf onder een zeer tumultueuze politieke periode gebukt ging. Met als resultaat een hele reeks genrefilms die min of meer de wilde, chaotische en ruwe energie van het land in zich hadden.

avatar van Mug

Mug

Vermakelijke, snelle, en overenthousiaste (John Landis) documentaire over de shitload aan trash die de Filippijnse b-film-industrie wist te produceren. De b-film staat ook garant voor "blood, beasts, breasts, bullets and bombs' vanzelfsprekend.

Filmmateriaal wordt afgewisseld aan een keur aan interviews met regisseurs, acteurs, actrices en crewleden uit de gloriejaren van de b-film uit de jungle, ook al was het dubieus. Garant voor bewonderenswaardige en amusante uitspraken.

Gelukkig een verknipte tv-versie. Ik kan me niet voorstellen dat dit 84 minuten boeiend kan blijven.

Nomak schreef:

Wat ik wel jammer vind is het helse tempo waarmee er steeds wordt geswitcht tussen filmfragment en interview en omgekeerd. Beetje jammer dat de fragmenten niet wat langer duren.

Compleet mee oneens dus. Dit materiaal/thema schreeuwt om een hels tempo.

avatar van james_cameron

Leuke, razendsnel gemonteerde documentaire over de opkomst en ondergang van de amerikaanse exploitatie-cinema in de Filipijnen. Duidelijk gemodelleerd naar Hartley's vorige docu, Not Quite Hollywood, maar dit keer iets minder boeiend en diepgaand. Het onderwerp is gewoonweg iets beperkter. Gelukkig wel weer erg grappig en de gebruikte fragmenten zijn werkelijk geniaal.

Absoluut vermakelijke docu.

Het is allemaal zo enorm fout, maar ook rebels, gevaarlijk, avontuurlijk en grappig, dat hele Filipijnse B-film genre, dat je er onmogelijk geen lol om kunt hebben.

Geniaal die verhalen over bijvoorbeeld die stuntlui die gewoon echt levensgevaarlijke capriolen uithaalden omdat ze dachten dat dat normaal was, hahah.

Echt altijd door echt glazen ruiten springen ipv dat nepglas zoals in Hollywood .

En van die dingen dat zo'n acteur zegt: 'ja, en op een gegeven moment deden we zo'n snelle achtervolgingsscène en naast me zag ik toen opeens het normale verkeer rondrijden', hahaha.

avatar van jipt

jipt

Geinige docu over een stelletje idioten die de meest maffe films maakte op de Filipijnen. De docu is over het algemeen nogal hetzelfde, mede omdat de films nogal op elkaar lijken, maar over het algemeen erg vermakelijk kijkje in het exploitatie genre hier ver vandaan. kleine 3,5*

avatar van scorsese

Goeie documentaire over de exploitatiefilms die veelvuldig werden geproduceerd in de Filipijnen in de jaren '70. Zeker het bekijken waard als je van films houdt. Leuke fragmenten afgewisseld met leuke anekdotes. Mede door de uiterst vlotte montage kijkt deze documentaire lekker weg.

avatar van Theunissen

Leuke en snel gemonteerde documentaire welke draait om de vele goedkope films (de B-films) welke vooral in de jaren 70 werden gemaakt in Filipijnen (mede dankzij de toenmalige dictator Ferdinand Marcos) vanwege de lage arbeidskosten en weinig wetten (zoals veiligheid) die het filmmakers moeilijk maakte. De documentaire zit leuk en goed in elkaar, maar is op een gegeven moment wel een beetje langdradig. Dat komt ook omdat deze documentaire circa 80 minuten duurt, terwijl 60 minuten misschien wel meer dan genoeg was geweest.

In deze documentaire draait het vooral om films met de "3B" kenmerken, namelijk "Blood, Breasts and Babes" en dat laatste stond in het begin voor "Beasts" omdat de begin films voornamelijk als thema Horror hadden en het daarin voornamelijk draaide om gemuteerde beesten. Die films (met nodige aandacht voor de "B" van Breasts) komen in het begin aan bod gevolgd door vrouwengevangenisfilms die ik graag kijk en welke ook ruim aan bod komen zoals "The Big Doll House (1971)" (met een zeer laag budget gemaakt maar leverde uiteindelijk enkele miljoenen op), "Women in Cages (1971)", "The Big Bird Cage (1972)" (behoort tot één van mijn favorieten in dat genre ) en "Black Mama, White Mama (1973)", hoewel de laatste hoofdzakelijk niet in een gevangenis afspeelt en min of meer de vrouwelijke versie is van de klassieker "The Defiant Ones (1958)" en waarin Pam Grier dan de rol speelt van Sidney Poitier. Nadat het publiek een beetje was uitgekeken (ik niet ) op de vrouwengevangenisfilms volgden vooral de actiefilms, Kungfu vechtfilms en natuurlijk de Blaxploitation films (veel weer met Pam Grier) waarin het ook vooral draaide om de "3B's" en bij het laatste genre is er dan eigenlijk sprake van "4B's" namelijk "Black, Blood, Breasts and Babes"

In deze documentaire woorden snel beelden van de eerder genoemde films (inclusief veel bloot) afgewisseld door korte interviews met filmmakers (o.a John Landis, Joe Dante en Jack Hill), regisseurs (o.a. Eddie Romero), producenten (o.a. Roger Corman) en heel veel acteurs en actrices die destijds meespeelden in dit soort films zoals Celeste Yarnall, Marlene Clark, Margaret Markov, Judith M. Brown, Jennifer Brooks, Andrea Cagan, Gloria Hendry, Lenore Kasdorf, Patrick Wayne (de zoon van John Wayne) Weng Weng (Filipijnse lilliputter acteur, die vooral was te bewonderen in een soort van James Bond films. Hij is alleen via filmbeelden te zien omdat hij in 1992 is gestorven) en natuurlijk de twee bekendste van destijds Pam Grier (was destijds de perfectie combinatie van lang, mooi, grote borsten en intelligent) en Sid Haig die ik beiden graag samen zag spelen in dit soort films. Pam Grier natuurlijk vanwege haar fraaie uiterlijk en vooral haar grote borsten en Sid Haig juist vanwege zijn lelijke uiterlijk maar ook vanwege zijn humor. Ik vind hem sowieso een leuke en goede acteur (legendarisch is zijn rol in de keiharde Horror / Actie film "The Devil's Rejects (2005)"). Hij is veelvuldig aan het woord in deze documentaire terwijl Pam Grier maar één keer aan het woord komt en zij is ook niet topless te zien via oude film beelden (wel veel andere actrices die wel aan het woord komen en het was best leuk om ze nu op hun huidige leeftijd te zien en eerlijk gezegd mochten ze er nog best wezen).

Degene die ook soms aan het woord komt is de legendarische R. Lee Ermey, alias de drilsergeant uit "Full Metal Jacket (1987)". M.b.t. Vietnamfilms komt op het einde van deze documentaire vooral de film "Apocalypse Now (1979)" aan bod die ook in de Filipijnen is gemaakt (met de nodige tegenslag zoals de hartaanval van Martin Sheen en het flinke overgewicht van Marlon Brando) en dan met het hoogste budget. Na die film kwam eigenlijk ook het einde van het tijdperk "goedkoop films maken op de Filipijnen", want het publiek richtte zich nu vooral op de A-films gemaakt in Amerika en dat kwam mede door de films "Star Wars (1977)" geregisseerd door George Lucas en ik meen ook door "Jaws (1975)" geregisseerd door Steven Spielberg. Veel filmmakers keerden dan ook vanuit de Filipijnen terug naar Amerika waar ze echter niet meer echt succesvol waren.

Gewoon een leuke en interessante documentaire over een tijdperk van het maken van goedkope films (de B-films) in de Filipijnen, waarvan velen slecht zijn, maar er zeker ook pareltjes tussen zitten. Ik kijk ze overigens graag (voornamelijk vanwege het bloot) en de afgelopen jaren heb ik er velen van gezien, waarvan vrij recent nog de Oorlog / Actie film "The Losers (1970)", die in deze documentaire ook even aanbod komt. Omdat er in deze documentaire heel veel "3B" films aanbod komen, waarvan ik er een aantal nog niet heb gezien, biedt het ook weer nieuwe mogelijkheden voor mij om aan die films te komen en dan doel ik o.a. op "The Hot Box (1972)", "T.N.T. Jackson (1974)" en "Savage! (1973)" welke me wel interessant en leuk lijken.