• 9.379.298 stemmen

Geregisseerd door: Joël Santoni

Met onder meer: Eddy Merckx

Gesproken taal: Frans

Plot La Course en Tête

Het wielerleven van Merckx in zijn glorietijd: het leven in wedstrijden en daarbuiten. Als er een keertje niet gewonnen wordt is hij getergd in de trainingen die volgen en is in de komende wedstrijden een nog grotere "kannibaal" dan anders. Daarnaast zijn er het publiek en de fans wiens 'inspanningen' van een geheel andere orde zijn.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Wel een fascinerende docu. Verwacht geen standaard biopic. Er is geen voice-over - er zijn geen pratende hoofden. Alleen maar beelden van wielrenners en de entourage eromheen.

Het begint bij het WK van 1973 waar Merckx vierde wordt (achter Gimondi, Maertens en Ocana). En dat terwijl hij wel veel werk verzet. Ondertussen zien we het wielerpubliek in de zon in de kant met hun koelboxen en tuinstoelen. Een schril contrast: Merckx werkt en krijgt niks.

Daarna zien we het opvolgende seizoen. Het beulswerk in training en menige wedstrijd. Niet allemaal glorieus. En tussendoor het gezinsleven en krijgen we ook wat mee van de actualiteit. Alles terloops en zonder duiding. In 1974 wordt Merckx (weer) wereldkampioen.

Mooi gemaakt, omdat het een heel sfeervol (zij het wat lang) portret wordt. Vooral bijzonder omdat er dus geen tekst is en alles los en associatief met elkaar is verbonden. Zo is er tegen het einde een 'apocalyptische' scene van minutenlang met vervreemdende geluidsband van louter valpartijen (en niet alleen Parijs-Roubaix) en op de grond liggende wielrenners (een overstekende hond bij de finish!).

Bizar en redelijk uniek (lijkt mij). Op naar nog meer wielerdocu''s. Lars Von Trier's scenarist Jörgen Leth heeft er nog een aantal op zijn naam staan. Trouwens verkrijgbaar op DVD tezamen met een andere docu - exclusief over de Giro van 1974.

avatar van Mug

Mug

Heb je een linkje of meer informatie omtrent die dvd? Alvast bedankt!

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Mug schreef:

Heb je een linkje of meer informatie omtrent die dvd? Alvast bedankt!

Voilà: Amazon.com: Eddy Merckx: La Course en Tete/The Greatest Show on Earth: Movies & TV

Blijkbaar out-of-print, maar via andere kanalen vast wel te vinden.

avatar van badfans69

badfans69

De docu La course en tête is te zien op TV5monde op donderdag, 3 juli 2025, aanvang 21:01 uur.