• 9.370.379 stemmen

Geregisseerd door: Ragnar Bragason

Met onder meer: Jón Gnarr, Jörundur Ragnarsson en Pétur Jóhann Sigfússon

Gesproken taal: IJslands

Plot Bjarnfreðarson

Het verhaal over Georg Bjarnfreðarson, een hoogintelligente, bijdehante man en sociale zonderling die zojuist wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat daar een 10-jarige straf uit wegens doodslag. Georg wordt niet door zijn moeder in huis genomen en moet overnachten bij zijn voormalige kompaan Daníel. Samen met Olafur, een voormalig collega van de twee, is het wachten op problemen die gaan ontstaan.

Georg Bjarnfreðarson

Ólafur Ragnar Hannesson

Daníel Sævarsson

avatar van wilofski

wilofski

Zeer geestige film! Let op: er is wel nergens slapstick en dergelijke aanwezig, de grappen zijn volledig uit vreemde situaties, geestige dialogen, plaatsvervangende schaamte,... De humor rust eerder op sterke personages die door hun vreemde aard ook heel komisch zijn. Het wel wel nooit uitlachen, eerder lachen jegens de manier waarop dingen gebeuren.

Het "wachten op problemen" zoals vermeld in de samenvatting is van een geheel andere aard dan je zou verwachten bij een komedie film. Het is een film met een echte verhaal lijn en een er gebeuren wel heel wat dingen. Meestal draait alles in de soep maar niet zoals in bv fawlty towers waar het van slecht naar slechter naar belachelijk (grappig) gaat. Ik kan het niet echt uitleggen, maar als ge hem gezien hebt zulde wel snappen wat ik probeer uit te leggen.

Het is ook een heel rustige film: het verhaal heeft een rustig tempo en nergens heb je het gevoel dat de film je voorbij gaat. Maar dit is volgens mij net de kracht van de film! Je hebt nergens het gevoel dat de film lang duurt en door dit rustig tempo is er de tijd genomen om de karakters sterk te ontwikkelen, en daar draait het in deze film net om. Zelden heb je op het einde van een film zo hard het gevoel dat je de hoofdrollen bijna echt kent. Knap!

Alles is ook zeer mooi in beeld gebracht, maar echt grafische hoogstandjes moet je hier niet verwachten. Ook helemaal niet nodig eigenlijk.

Een beetje een moeilijk te plaatsen film, en ook niet voor alle dagen. Maar ik heb me toch kostelijk geamuseerd en heel de film lang bleef ik geboeid.

ruim zijn 4.5*

mogelijks zelf 5* als ik hem eens herbekijk (ja, dit is er eentje die herbekijken waard is!)

Ook nog: hij duurt om en de bij 100 min (105 incl. aftiteling e.d.)

avatar van wilofski

wilofski

Eigenlijk zou drama ook bij de filmsoort moeten staan.

Ook nog: blijkbaar is deze film de afronding van 3 seizoenen van een komische serie in ijsland. Vandaar dat sommige grappen een beetje laat duidelijk worden en grappiger zouden zijn als de voorgaande series gekend zijn.

Wat niet wilt zeggen dat de film niet op zijn eigen kan staan, want dat doet hij perfect! En het geeft een andere twist aan de grappen die ik best wel kan pruimen.

avatar van Starbuck555

Starbuck555

Evenals Wilofski raad ook ik aan eerst de volgende series te kijken voor je "Mr. Bjarnfreðarson (2009)" gaat zien:

- Næturvaktin (night shift) (2007)

- Dagvaktin (day shift) (2008)

- Fangavaktin (prison shift) (2009)

Voor ik deze fantastische serie zag had ik er geen idee van wat voor soort humor IJslanders over het algemeen hadden maar het verraste me in positieve zin, de BBC heeft hem niet voor niets uitgezonden - het is werkelijk een gemiste kans van de Nederlandse publieke omroep geweest deze reeks niet te hebben aangekocht. Deze film vormt een meesterlijke afsluiting van het vierluik en hoewel je hem los van de serie kan kijken zeg ik nogmaals: kijk de serie!

De dvd's zijn wel alleen verkrijgbaar met Engelse ondertiteling.

Andere IJslandse series die in hetzelfde straatje liggen maar ook deels dezelfde acteurs bevatten:

- Hlemmavídeó (2010-2011)

- Heimsendir (World's End) (2011)