• 9.370.282 stemmen

Fei Du Juan Yun Shan (1978)

Actie | 101 minuten

Genre: Actie

Alternatieve titels: Magnificent Bodyguards / 飛渡捲雲山

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Wei Lo

Met onder meer: Jackie Chan en James Tien

Gesproken taal: Russisch, Mandarijn en Duits

Plot Fei Du Juan Yun Shan

Een vrouw huurt Lord Ting Chung (Jackie Chan) om haar zieke broer te begeleiden naar de dokter. Maar voor ze daar zijn moeten ze eerst de bergen over, waar veel rovers zitten.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Typische oude film van Wei Lo met Jackie Chan. Er zaten weer wat goede gevechten in zoals op het einde. Chan is sowieso een van mijn favoriete acteurs en dan gun ik zo'n film wel een 3,5.

avatar van Metalfist

Metalfist

Jackie Chan en de 3D hype

Het valt op dat de jaren '70 wel erg productief waren voor Jackie Chan. Hij was volop aan zijn weg tot icoon aan het timmeren en deed dit met goede en minder goede films maar één ding was duidelijk: Chan was al van in het begin erg overtuigend als kung fu ster. Met Magnificent Bodyguards laat hij zich vangen aan de 3D hype die begon in het begin van de jaren '50 en ik moet zeggen, het is nog vrij degelijk gebleken.

Want ik ben echt geen fan van 3D. Net zoals alles terug komt, is ook deze filmstijl de laatste jaren terug bekender geworden met als resultaat dat werkelijk elke film wel een 3D laag krijgt. Compleet overbodig in de meeste gevallen en breek me de mond niet open over het prijskaartje dat er aan hangt. Wei Lo neemt terug de regie op zich (als er iemand is die veel heeft betekent voor de carrière van Chan dan is hij het toch wel) en maakt af en toe op een vermakelijke manier gebruikt van 3D. Verwacht er echter niet teveel van want meestal is het niet meer dan een stok of een vuistslag maar het geeft een zekere charme. De verhaallijn van Magnificent Bodyguards onderscheidt zich op zich van de meeste andere films uit deze periode vanwege het gebrek aan enige vorm van humor. Meestal bevatten de films van Chan wel wat slapstick-achtige capriolen maar dat is hier dus niet het geval. De verhaallijn van drie lijfwachten die een vrouw en haar zieke broer moeten beschermen is ook complexer dan dat je op het eerste zicht zou zeggen maar dit zorgt er alleen maar voor dat je redelijk geboeid naar de film zit te kijken. Verwacht hier nu geen Mulholland Drive of iets dergelijks maar in vergelijking met de vorige films zit hier echt wel meer verhaal in. Alleen jammer dat de Engelse subs niet op het scherm pasten. Zelfs met het beeldformaat zo te veranderen zodat je zwarte balken aan beide kanten krijgt, bleek de ondertiteling er niet op te passen. Langs de andere kant is het wel handig natuurlijk om een vriend te hebben die Kantonees spreekt en dus op eender welke moment de film even kan vertalen.

De film opent wederom met een gevechtscène en dan is het dus al te verwachten dat de film vol zit met willekeurige gevechten. Dat is dus het geval en dat maakt het toch nog altijd net iets leuker. Beetje jammer dat er te weinig onderscheid zit tussen de verschillende gevechten (liever een unieke stijl zoals de Snake stijl) maar doordat Magnificent Bodyguards over 3 lijfwachten gaat, is er nog altijd wel enige verscheidenheid te vinden. De choreografie is hier dan wel weer geslaagd te noemen, iets wat toch wel eens wilt wisselen bij Lo. Zoals gezegd deze keer eens een Chinese versie gezien en het valt op dat Chan dan toch een stuk geloofwaardiger overkomt. Ik blijf ook een fan van zijn stijl in deze periode (het lange haar en de bakkebaarden) maar hij acteert ook nog eens vrij degelijk. Leuk ook om James Tien nog eens te zien verschijnen in een wel erg leuke bijrol. Voor de rest blijft de film soms wat merkwaardig vanwege de dialogen (de dove bodyguard lijkt niet altijd even doof te zijn heb ik de indruk) maar het blijft vermakelijk. Tenslotte nog een eervolle vermelding voor de soundtrack. Eén van de beste stukken die ik al in de Chan films ben tegen gekomen, al had het Stormy Mountains nummer wat korter gemogen maar soit.

Alweer de 10e Jackie Chan film die ik in korte tijd zie en ik geraak hem niet beu. Magnificent Bodyguards heeft alle elementen om een vermakelijke film te zijn in het genre en gebruikt deze dan ook ten volle. Het verhaal komt goed uit de verf, de choreografie is goed en het is een verademing om eens een Chinese audiotrack te hebben, al blijft een Engelse dub soms toch ook hilarisch. De combinatie Jackie Chan - Wei Lo komt niet altijd tot zijn recht maar hier wel.

Metalfist schreef:

Maar waarom zitten er Star Wars nummertjes in?

avatar van neo

neo

Er is in Hongkong films als deze heel vele bestaande filmmuziek hergebruikt. Heb het leren waarderen op het niveau zoals je dat ook doet met andere inferieure elementen bij dit soort films. Wat ik ook wel erg fijn vind is dat verschillende versies, een originele HK of een internationale, deels tot compleet verschillende muziek bevatten, van een andere originele score of een verschil in gebruik van bestaande (film)muziek.

Tegen de tijd dat ik deze voor het eerst zag, verbaasde ik mij eigenlijk al geen eens meer over het veelvuldig gebruik van Star Wars, maar ook andere muziek. Kan stiekem erg genieten van dit soort aftands gebruik.

Al weet ik niet welk stuk hij zo geweldig vond in deze film.

avatar van Metalfist

Metalfist

Ik heb ook echt absoluut geen idee meer over wat ik het toen had