• 9.371.621 stemmen

Geregisseerd door: Frantisek Vlácil

Met onder meer: Karla Chadimová, Vlastimil Hašek en Josef Hlinomaz

Gesproken taal: Tsjechisch

Plot Dáblova Past

Een klein stadje wordt op een dag bezocht door een priester op een geheime missie. Hij is lid van de Inquisitie en moet de activiteiten van de lokale molenaar onderzoeken. De molenaar en zijn zoon zijn de nazaten van een oude familie wiens voorvaderlijk huis honderd jaar geleden tot op de grond is afgebrand. Ze hebben vanuit niets weer hun imperium opgebouwd, vooral door hun geweldige kennis van het land, water en bouwkunst, overgeleverd door de ervaring van vele genaraties in hun familie. Hun reputatie voor het vinden van water en het voorspellen van de stabiliteit van een bouwwerk is ter ore gekomen van de Inquisitie, die er zeker van is dat de familie een verbond is aangegaan met de duivel.

Mlynár Spálený

Regent Valecský z Valce

Myslivec Filip

Mlynářův syn Jan

Biskup Dittrichstejn

Dráb na poli

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Mooie novelle hierboven .Hoe dan ook:deze Vlacil doet reeds sterk denken aan wat hij later zou brengen met ML en TVOTB.Een historisch werk dus,ingeleid door een verteller en met een overdosis aan symboliek.

Vlacil toont zich hier reeds een groot liefhebber van werken met tegenstellingen en personages die eerder bepaalde ideeen vertegenwoordigen dan dat ze uitgesproken round characters zouden zijn.

Vlacils hippie-ideologie is hier ook reeds aanwezig:hij staat duidelijk aan de kant van de molenaarsclan die we moeten opvatten als lieden die weten dat de lieve god in de natuur zelve huist en er niet op een donderwolk van bovenaf naar zit te kijken,en die laatste voorstelling is nu precies degene die de inquisiteur aanhangt.Niet dat deze laatste wordt afgeschilderd als een totaal monster,maar eerder als iemand met een wat te star wereldbeeld.De feodale heer is een godvergeten vadsige materialistische ploert à la Lazar in ML.

Er valt ongetwijfeld nog veel meer uit te halen qua diepere betekenissen ,maar daar heb ik nu geen zin in

Ook qua cinematografie is dit gewoon de prequel tot MR met het bekende overvloedige gebruik van tracking shots en razendsnelle zoom ins.

Het wordt eentonig,maar ook de neo-spirituele soundtrack lijkt eng veel op die in ML.

ps:ik drukte per ongeluk op versturen net,mijn excuses

avatar van Baggerman

Baggerman

Best aardige film, die me ook deed denken aan deze film die ik laatst zag met een soortgelijk thema. Dit thema past prima in het straatje van de machthebbers van toen, maar valt ook voor de grootste kapitalist van nu nog prima te verteren. De film bevat, zoals pippo al aangeeft, bijzonder veel symboliek en diepere betekenissen, maar ook ik heb geen zin om die uitvoering te gaan fileren . En de film lijkt inderdaad ook de opmaat voor zijn latere films als 'Marketa Lazarová' en 'Údolí Vcel'.

pippo il buffone schreef:

Dat is niet vreemd, want de soundtrack van beide films was verzorgd door Zdenek Liska. Overigens een prima componist van filmmuziek. Jammer dat de meeste van zijn filmmuziek is gecomponeerd voor obscure Tsjechische films die nu nog alleen worden bekeken door drie-man-en-een-halve-paardenkop, zodat Liska nooit in befaamde rijtjes genoemd zal worden waarin hij wel verdient te staan.

avatar van Basto

Basto

• 11926 berichten

Sterk en krachtig drama. Prachtig in beeld gebracht en een fijne sfeer.

avatar van starbright boy

Eenvoudiger dan de twee latere films van Vlacil die ik ken en sowieso bekender zijn. Bijna een voorstudie. Thematisch en stilistisch verwant. Alleen zou hij uiteindelijk complexer poëtischer en minder concreet worden. En ook beter. Wel is hier ook de muziek weer erg bijzonder. En zijn tijd vooruit.

Wederom zijn we in een ver verleden. Weer is christendom onderdrukkend en star en staat het ook voor een middel van kapitalisten om de gewone man in bedwang te houden. [En als er iets is als [spoler]het lot of God kiest dat ook voor de gewone man

De kerkscene tegen het einde is hier favoriet. Bloedmooi stuk. Maar als geheel net wat minder goed als wat ik eerder van Vlacil zag.