• 9.376.795 stemmen

Met onder meer: Raffaëla Anderson, Karen Lancaume en Céline Beugnot

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 16 november 2000

Plot Baise-Moi

Manu (Raffäela Anderson) en Nadine (Karen Lancaume) zijn allebei nog jong, maar hebben al een moeilijk leven achter de rug. Door een speling van het lot ontmoeten de twee vrouwen elkaar. Ze besluiten bij elkaar te blijven, hun twee favoriete bezigheden, seks en geweldpleging, te combineren en te genieten van het leven. Zoiets kan nooit lang duren.

Naomi Watts

Als je dit een pornofilm noemt snap je iig weinig van dit soort films en porno zelf. Wel typisch dat een film al gauw een pornofilm genoemd wordt door wat expliciiete sexscenes. Gewoon sex zoals het is. Erg jammer die preutsheid. Beetje niveau EO af en toe.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Sowieso had de film dan ook niet op MovieMeter gekomen.

Stephan

Die preutsheid zit hem niet alleen in het publiek maar ook in de mensen waar je de film mee moet maken.

Vindt maar eens goede acteurs die expliciete sex willen laten zien voor de camera. Vindt maar eens makers, producenten, technici met kwaliteit die die stap durven te zetten.

Ja je hebt ze, maar ze zijn moeilijk te vinden.

Alternatief is om mensen te gebruiken die het gewend zijn, maar de kwaliteit missen die de reguliere films vaak meebrengen.

Het probleem van deze film is, dat niet alleen de acteurs uit het porno circuit komen en dus kwa acteren vele stappen achter liggen, ook de regie, het camerawerk en al dat wat erbij komt kijken van een povere kwaliteit is. Persoonlijk sta ik open om iets meer ballen te tonen, maar hoop dan altijd dat het talent daarin meegaat. Als het talent niet te vinden is, kun je het beter laten.

Naomi Watts

Kan ik hier uit op maken dat je Swingers best wel explicieter had willen maken?

Stephan schreef:

[...]Persoonlijk sta ik open om iets meer ballen te tonen [...].

Naomi Watts schreef:

Kan ik hier uit op maken dat je Swingers best wel explicieter had willen maken?

Geen idee. Ik had waarschijnlijk wel aangedurfd om het explicieter te draaien maar ik merkte bij de montage dat ikzelf al hier en daar de schaar in dingen zette.

Wil je tegen een grens aan zitten, moet je tijdens het draaien er hier en daar overheen, want als je de rem erop zet tijdens de opnames, dan merk je dat. Er is daar dus meer gedraaid dan dat je uiteindelijk gezien hebt.

Maar ik het geval van Swingers had het waarschijnlijk afgeleid, mede omdat het aandeel erotiek in die film eigenlijk nog bescheiden is.

Caged daarentegen is al een stuk explicieter.

Naomi Watts

Swingers wist ik alleen aan te halen omdat het de enige film is die ik van jou gezien heb. Zou niet echt een meerwaarde hebben bij Swingers zoals je zegt omdat het nogal een distraction is. Naar Caged ben ik erg benieuwd, ik hoop (en ook voor jou) dat er schot komt in de zaak van het binnenhalen van de distributie.

Stephan schreef:

Ja je hebt ze, maar ze zijn moeilijk te vinden.

Ik vind het gebrek aan die kwaliteiten juist bijdragen aan de impact van de film. Als het allemaal gelikter was gedaan, had het verder afgestaan van de groeselige werkelijkheid van het verhaal.

Reinbo schreef:

Film is geen werkelijkheid. Juist dat amateurisme doet me voortdurend beseffen dat ik naar een goed bedoelde poging van pornoacteurs aan het kijken ben.

En "goed" en "gelikt" hoeft niet hetzelfde te zijn. Rauw is prima, maar dan wel goed uitgevoerd.

avatar van Reinbo

Ik heb het ook over de werkelijk van het verhaal. Ik vind de rauwe 'amateuristische' stijl perfect passen bij een low life verhaaltje als dit.

mikey

Jawel, als het een doelbewuste keuze is. Maar dit ziet er amateuristisch uit alsof het is gemaakt door amateurs.

avatar van Reinbo

Of het een doelbewuste keuze is of niet kan ik niet zien aan het eindresultaat. is dus wat mij betreft irrelevant.

mikey

Voor mij is het relevant want ik heb het idee dat de maaksters geen idee hadden wat ze aan het doen waren. Zelfs ik heb meer verstand van esthetiek. Dat het overeenkomstig is met het onbehoorlijke verhaal maakt niets goed natuurlijk. Het rauwe realisme of amateurisme verergert de zaak eerder alleen.

avatar van Reinbo

Gevoel voor esthetiek is wel het laatste wat deze film nodig heeft. Daar hebben de hoofdrolspelers toch ook helemaal niets mee.

Voor jou verergert het gebrek daaraan de zaak, voor mij versterkt het juist.

mikey

Dus samenvattend: als ik even je woorden mag verdraaien?

Omdat het lelijke overeenskomstig is met het verhaal is het wel goed?

avatar van Reinbo

Ja, de vorm versterkt de inhoud.

- + - = +?

Vind je dat altijd of alleen mbt deze film, specifiek?

Reinbo schreef:

Dat verbaasd me dan ten zeerste... Dat je aan dit werk NIET ziet dat het een 'basiskwaliteit' mist. Niet als keuze idd, maar aan gebrek aan talent of knowhow.

avatar van wibro

wibro

wibro schreef:
Deze film heb ik ooit in de bioscoop gezien, ik dacht in Lux. In ieder geval was het een van de weinige bioscopen waarin hij gedraaid werd. Ik weet wel dat ik er destijds helemaal niet over te spreken was, gezien mijn waardering van 1,0*. Ik zag deze film destijds ook duidelijk als een pornofilm. Of ik bij herziening deze film opnieuw als een pornofilm zou beoordelen daar ben ik eerlijk gezegd niet meer zo zeker van. Het kan goed zijn dat ik destijds toch een verkeerde bril op gehad heb.

Dit schreef ik dus gisteren en laat ik maar gelijk beginnen te zeggen dat dit géén pornofilm is en dat ik dus destijds wel degelijk een verkeerde bril op heb gehad.
Waarschijnlijk ging ik destijds uit sensatiezucht naar deze film toe en geneerde ik mij achteraf. Het is nu eenmaal makkelijker dit soort films thuis te kijken dan in een grote zaal met andere mensen.
Goed, het moge duidelijk zijn; ik heb deze film vanavond herzien en ik ben er nu een stuk positiever over. "Baise-moi" kwam bij mij over als een zeer rauwe en wrede film die alle kenmerken had van het sadistische oevre van Markies de Sade. Moorden voor de kick en dan op zo'n sadistisch mogelijk manier. Dit keer niet door perverse mannen maar door perverse dames. Ik vraag me toch wel af wat de drijfveer geweest is van Despentes en Coralie om deze film te maken. Om het doorgaans sterkere mannelijke geslacht eens een lesje te leren? Of gewoon om te shockeren of om taboes te doorbreken? Dat laatste daar zijn ze zonder meer in geslaagd. Dat een man voor varken moest spelen en vervolgens in zijn hol geschoten werd dan heb ik nog nooit eerder in een film gezien.
Verder is deze film voor mij moeilijk te beoordelen. Als waardering had ik een 3,0* in mijn gedachte, maar door de ijzersterke laatste 10 minuten doe ik er toch nog een 0,5* bij. Verveeld heeft deze film mij bij herziening geen minuut.

Stephan schreef:

Alsof gelikte beelden kwaliteit definiëren...

Juist bij een rauwe film als deze kan spontaan camerawerk bijdragen aan het algehele realiteitsgehalte.

Moet er niet aan denken dat 'Baise-Moi' met een Extreme High Definition steadycam van Arri zou zijn gefilmd...

Soepele panshots langs de snelweg...

Doordachte sfeershots in de nachtclub...

Brrrrr......

Rephlex schreef:

Alsof gelikte beelden kwaliteit definiëren...

Lezen is ook een vak.

Stephan schreef:

Tja Chloe Sevigny in the Brown Bunny. Makers van films: doe het niet. Het is gewoon hartstikke lelijk, maak dan een geile pornoshot.

'Echte sex' zoals Naomi het noemt over de sex in deze film. Dus geen porno.

De porno in deze film is eerder porno dan echte sex trouwens. Complexe standjes, beetje heet kreunen.

mikey schreef:

' zoals Naomi het noemt over de sex in deze film. Dus geen porno.

Dat was dan ook de reden waarom ik bij de dub in Duitsland wilde zijn van Swingers. Als er al een volk is dat te pas en te onpas kreunt zijn dat de Duitsers wel.

Ik stond erop dat ze hun muil hielden bij de 9 minuten sex in Swingers. Ik had daar echt nachtmerries van.

Halt die Klappe Mensch!

Stephan

Overigens... heb de "Brown Bunny" nooit gezien, maar het feit dat Chloe Sevigny dat gedaan heeft en het haar carrière niet geschaad heeft is dan wel weer interessant. Dat is toch vaak de enige reden voor acteurs om het NIET te doen. Niet eens omdat ze het niet willen of durven, maar wat de consequenties ervan kunnen zijn.

mikey

Mwah, ik kijk toch anders tegen haar aan als ik haar zie verschijnen in een film. Automatisch doemt dat beeld weer op. Ik durf het niet te zeggen of het invloed heeft gehad op haar carriere.

Lezen is ook een vak.

Dan snap ik je kritiek gewoon niet.

Het mag amateuristisch lijken, zolang het maar bewust wordt gedaan...? Je moet kunnen zien dat ze hun best hebben gedaan het amateuristisch te laten lijken...?

Ik volg je gewoon niet.

mikey schreef:

Zoals eerder gezegd:

Als je kijkt naar de definitie van porno, dan gaat deze omschrijving simpelweg niet op voor 'Baise-Moi', tenzij je fetisjen aansluiten bij verkrachting en fantasieloze vluggertjes.

En als je dan met concrete onderbouwing als 'complexe standjes' aankomt, dan zegt dit, met alle respect, volgens mij meer over jouw eigen seksleven dan over het pornografisch gehalte van de film.

Stephan

Met rauw bedoel ik een "stijl". Bijvoorbeeld "hand held" draaien om het een docu-sfeer te geven. Nu is het deels op statief, deels uit de hand, zonder enige reden. M.a.w. de ene dag hadden ze 'm op de set, de andere dag niet. Het is geen stijl meer maar beperking en men doet maar wat.

Alles met bestaand licht draaien maar dan wel het zwartniveau tever opboosten om nog dingen te zien. Zet er dan genoeg licht op en breng het niveau naar beneden, dan zie je de beperkingen van de video niet.

Ik ben me bij Baise-Moi voortdurend bewust van de camera terwijl die geen onderdeel van de vertelling is. In tegenstelling tot bv. The Blair Witch project, want daarin is de camera dat wel.

Een ander voorbeeld van perfect rauw gedraaide beelden is Saving Private Ryan (de landing) Een stijl, tot in perfectie doorgevoerd.

Rephlex schreef:

hou toch op.

Goed stukje trouwens Stephan. Lijkt me helder.

Stephan schreef:

Kijk... nu volg ik je tenminste...

Niet dat ik je mening deel, maar toch... dank voor deze uiteenzetting.