• 9.370.349 stemmen

Alternatieve titel: Glitter

Geregisseerd door: Millard Webb

Met onder meer: Richard Barthelmess, Barbara Kent en Dorothy Revier

Plot The Drop Kick

"Get a choice seat on the fifty yard line for the greatest football game ever put on the screen."

'The Drop Kick' vertelt het verhaal van Jack Hamill (Richard Barthelmess), een American Football-speler wiens reputatie zwaar onder druk komt te staan. Wanneer hij een onschuldig bezoekje brengt aan een vrouw, pleegt haar man, een goede vriend van Jack, zelfmoord. De vrouw heeft zo haar eigen idee over wat ze met het afscheidsbriefje van haar man moet doen...

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Niet om door te komen. Verhaal kon me nergens boeien, vreselijk matige kwaliteit van het beeld, vervelende muziek, filmisch helemaal niks interessants in te zien en doodsaai. Kan er verder ook niets over zeggen. 0,5*.

Noot: deze film zat in en box met allemaal Wayne-films. Wayne heeft blijkbaar hier tien seconden z'n gezicht getoond. Tja.

avatar van Metalfist

Metalfist

John Wayne as Football Player / Extra in Stands (uncredited)

Ziehier de enige reden waarom The Drop Kick überhaupt op DVD is verschenen. Het is namelijk één van de allereerste rolletjes van de Duke himself (nog voor hij zijn grote doorbraak in 1930 had met The Big Trail) en er moet iemand gedacht hebben: we zijn nu toch bezig met een aantal public domain films van Wayne in een boxset te steken, laten we deze er dan ook maar aan toevoegen. Liefhebbers van Wayne (en ik zou niet weten welke andere reden je kunt hebben om je aan deze film te wagen) kunnen dus op hun kin kloppen..

Want onze geliefde Westernheld speelt een footballspeler van het concurrerende team en zou zomaar ergens voor een paar seconden zijn gezicht laten zien. Chapeau aan degene die hem eruit haalt, want ik heb hem in ieder geval gemist. Je krijgt nochtans tijd genoeg om werkelijk elke acteur uitvoerig te bestuderen, want The Drop Kick is misschien wel één van de saaiste silent films ooit gemaakt. Een met haken en ogen aan elkaar hangend plotje rond een footballspeler die zijn beste vriend zelfmoord ziet plegen en dan verstrikt geraakt in een driehoeksrelatie tussen zijn vriendinnetje en de verloofde van zijn beste vriend. Klinkt heel wat spannender en gewaagder dan het uiteindelijke resultaat en de enige reden waarom dit nog enigszins de moeite is om uit te kijken, is de football match op het einde. Niet zo spectaculair of iets dergelijks maar als liefhebber van de sport vond ik het wel een leuke terugblik naar vroegere tijden. Onvoorstelbaar trouwens dat dit zo hoog scoort op IMDB, dan is de score van MovieMeter heel wat realistischer als je het mij vraagt.

Geen John Wayne dus om je aan te verkneukelen, had hem eigenlijk wel eens willen zien acteren in een silent film, en dan verdwijnt al een hele hoop van het plezier. Gelukkig krijgen we wel één van de meer interessante silent film sterren uit die tijd voorgeschoteld: Richard Barthelmess. Indrukwekkend in Tol'Able David (en ook overtuigend in geluidsfilms trouwens, dat bewijst The Cabin in the Cotton) en veruit het beste aan The Drop Kick. Barthelmess speelt de chouchou van het football team - voor een keer eens niet de quarterback maar wel de kicker - maar kan ook bitter weinig met het script doen. Wat overblijft is een bijzonder slechte beeldkwaliteit (kan me niet voorstellen dat regisseur Millard Webb effectief zo'n bruine film voor ogen had) en een soundtrack die wel erg geforceerd aanvoelt. Betwijfel of het de originele geluidsband is trouwens, dit klonk veel te 'recent' naar mijn gevoel.

Nee, dit is het overduidelijk niet. De rol van Barthelmess maakt nog wat goed maar hij gaat mee ten onder aan overdreven acteerprestaties zoals die van Dorothy Revier (Eunice) en Eugene Strong (Brad). Liefhebbers van Wayne kunnen dit met een gerust hart links laten liggen, want volgens mij is hij erg moeilijk te spotten. Een snelle Google search levert in ieder geval ook niets op.