• 9.370.279 stemmen

Kenjû Zankoku Monogatari (1964)

Actie / Misdaad | 87 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titels: Cruel Gun Story / 拳銃残酷物語

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Takumi Furukawa

Met onder meer: Jô Shishido, Chieko Matsubara en Tamio Kawachi

Gesproken taal: Japans

Plot Kenjû Zankoku Monogatari

Togawa wordt vroegtijdig ontslagen uit de gevangenis. Ondanks zijn voornemen het criminele pad te verlaten, aanvaardt hij een lucratief aanbod om een overval op een gewapend transport te organiseren. Die verloopt niet geheel volgens plan en hij moet niet alleen voor de politie vluchten, maar ook voor zijn mede-overvallers.

avatar van starbright boy

Wordt nog weleens vergeleken met The Killing van Kubrick. En er zijn inderdaad wel wat overeenkomsten, vooral in het script.

Een verschil met de vorige drie films uit de Nikkatsu Noir-box is dat deze minder Japans aandoet. Dit is wel gewoon een zeer toffe heistfilm. Stijlvol als altijd en met twee dikke pluspunten. Het eerste is dat de hele film over de verhouding tussen bad guys onderlng gaat. Het andere voordeel is dat de film een fraaie draai maakt naar een wraakfilm op het moment dat de hoofdrolspeler door zowat alles en iedereen verraden is.

avatar van BASWAS

BASWAS

De vierde film die ik uit de Nikkatsu Noir box zag, "Cruel Gun Story", viel tegen. De acties zien er soms wat erg knullig uit. Ook de algehele sfeer maakt niet veel indruk. Als ik deze Japanse Noir film vergelijk met bijvoorbeeld "Bob le Flambeur" van Melville (overval op een casino) of "The Killing" van Kubrick" (overval op een renbaan), dan mis ik vooral scènes met wat meer sfeertekening van het misdadigersmilieu.

Zulke scènes kunnen prima werken als een contrasterend rustpunt tussen de spannende stukken door. Het lijkt wel of Furukawa de spanning nooit lekker onderhuids durft te laten gaan, om daarna bovenhuids des te harder toe te slaan. De scènes met het zusje hebben dat doel een beetje, maar die zijn dan gelijk weer te veel gebaseerd op sentiment.

Nu benieuwd naar de laatste film uit de box: "A Colt is my Passport".

avatar van Basto

Basto

• 11920 berichten

Noirvember 20

Deze derde film uit de World Noir box 2 van Radiance is ook erg sterk. Wederoom een gedetaileerd verslag van een misdaad. Ditmaal een overval op het geldtransport van de paardenrennen. Doet daarom wat aan de Killing denkrn. Maar verder gaat het geheel zijn eigen weg. Een hoog tempo en de nodige plotwendingen en shoot outs maken dit een uiterst vermakelijke film. Mooie widescreen fotografie.