• 9.377.126 stemmen

Geregisseerd door: Hitoshi Matsumoto

Met onder meer: Hitoshi Matsumoto, Adriana Fricke en David Quintero

Gesproken taal: Japans en Spaans

Plot Shinboru

Een Japanse man ontwaakt in zijn eentje in een helverlichte witte ruimte zonder ramen of deuren. Hij vindt een mysterieus fallisch uitsteeksel aan één wand en als hij daar op drukt materialiseert er zich een roze tandenborstel als uit het niets. Deze valt op de vloer en bizarre ontwikkelingen volgen. Al gauw raakt de man verstrikt in hilarische pogingen tot het ontsnappen van de kamer. Een aantal schijnbaar willekeurige objecten als: een touw, een gootsteenontstopper en een aardenwerken kruik vol met sushi zouden zomaar de sleutel tot zijn ontsnapping kunnen zijn. Intussen prepareert in een stoffig stadje een groengemaskerde Mexicaanse worstelaar bekend als 'Escargot Man' zich voor een belangrijke wedstrijd. Zijn familie steunt hem en maakt zich zorgen over zijn passiviteit, zo vlak voor de strijd.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Escargot Man, Antonio's Father

Antonio's Uncle

Antonio's Mother

Antonio's Sister

African Tribesman

Tequila Joe (as Misuteru Kakao)

|Bazzie|

Behoorlijke pech gehad door deze te missen op het IFFR én AFFF. Nu nog een manier vinden om dit werkje z.s.m. te zien

planet_of_death

Jammer dan ze werkjes die het blijkbaar verdienen niet op dvd uitbrengen. Echt jammer.

Komt hopelijk wel een HK DVD aan. Verder moet je met Japanse films zeker een jaar geduld hebben.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

In Dai-Nipponjin zag ik weinig goeds. Erg saaie film die ook op technisch vlak weinig te bieden had. Matsumoto heeft me echter met Shinboru positief verrast. Erg leuke film, die eventjes nodig heeft om op gang te komen, maar een gaaf idee wordt erg leuk uitgewerkt.

Zitten enkel hilarische stukken in en het einde van de laatste scène was schitterend. Enkel jammer wanneer het worstelgevecht zich aandient, dat er zo vaak geswitcht wordt tussen de twee settings. Dit vond ik een beetje storend.

4* voorlopig.

Black Math

Helaas was er geen mogelijkheid om deze te zien op AFFF, dus in de huiskamer moeten zien, maar wat een ervaring desondanks ...

Ik moet zeggen dat de humor van het soort is waarvan ik niet echt ga schaterlachen, maar eerder ga glimlachen. Scheetgrappen zijn bijvoorbeeld niet echt aan mij besteed, maar de uitwerking is zo goed en wat er gebeurt is allemaal zo creatief dat ik van het begin tot het einde geboeid ben. Toch ook echt kunnen lachen bijvoorbeeld om de neger en de eureka-momenten in stripvorm.

De scenes in Mexico zijn wat minder, maar wel heel mooi gefilmd, zeker de luchten. De camerastandpunten vielen me in positieve zin erg op, niet alleen in Mexico, maar zeker nog meer in de kamer.
Het verhaal in Mexico was wellicht wat lang uitgewerkt, voor wat slechts een opstapje blijkt te zijn naar de uitwerking van de "hendels" in de tweede kamer. Desondanks was het toneelworstelen best leuk om te zien. Uiteindelijk functioneel als opstapje naar de muurklimscene, hetgeen een bijzonder psychedelische ervaring was met die muziek eronder.

5 dikke sterren.

Huiskamer?

Hoe heb je dat geflikt?

PM gestuurd.

avatar van Riddierid

Riddierid

Geniaal die intro ik ga hem meteen kijken !

avatar van stinissen

Ik heb al weinig met films uit Japan en dan dit ..........Humor...? Nee echt niet wat een flauwe film maar ja dat is ook weer persoonlijk.

Origineel en soms grappig. Het verhaal is wel ontzettend traag en begon mij soms een tikkeltje te vervelen.

avatar van symbolman

symbolman

Symbol toch uitgebracht in Nederland

Festivalfavoriet op tournee langs meer dan 20 filmtheaters

In het najaar maakt de doldwaze Japanse komedie SYMBOL een tournee door het land. De film die is uitgegroeid tot een cult-hit tijdens het IFFR, Imagine en internationale filmfestivals, werd aanvankelijk niet uitgebracht in de Nederlandse filmtheaters. De ster van SYMBOL is regisseur/hoofdrolspeler Hitoshi Matsumoto, in Japan een gevierde komiek, die met zijn tomeloze fantasie invulling geeft aan twee verschillende verhaallijnen die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben. Het resultaat is een even hilarische als unieke film die het verdient om door het Nederlandse publiek gezien te worden. Met hoge uitzondering wordt de film daarom in roulatie gebracht door Lumière Cinema Maastricht. SYMBOL maakt dit najaar een tournee langs de filmtheaters in het land en zal te zien zijn op diverse festivals, waaronder het Leids Film Festival en Camera Japan.

Voorlopige kalender op www.lumiere.nl/symbol

avatar van Montorsi

Montorsi

Camera Japan

Black Math

Geweldig nieuws! Lijkt me geweldig deze film alsnog in de bioscoop te kunnen zien.

Vind het vooral weer te weinig, te laat. En dan lijkt het nog gewoon een festivaltoertje, niet eens een degelijke biosrelease.

avatar van Baggerman

Baggerman

Nou ja, dan kan ik de film eindelijk ook eens zien. Beter dan niets.

Onderhond schreef:

Ja, een echte bioscooprelease zou helemaal geweldig zijn, maar dit is tenminste iets. Al komt België er nogal bekaaid vanaf met maar één voorstelling.

Het is inderdaad iets, maar wél weer ten koste van een festivalslot natuurlijk. Kunnen ze binnen 2 jaar weer die gemiste film oppikken ... gewoon een beetje frustrerend dat het nog steeds zo traaaaag blijft gaan met dit soort releases.

Maar wel geweldig natuurlijk als je ergens in de buurt bent. Geweldig filmpje om met een groep mensen in de bioscoop te zien.

avatar van sab1ne

sab1ne

leids filmfestival dat is goed nieuws!

avatar van Seam

Seam

Maastricht weer he

Ik ben toch erg nieuwsgierig, maar ik moet hiervoor wel in de stemming zijn denk ik.

Black Math

Yesyesyes! Vandaag kon ik hem dan eindelijk ook in de bioscoop zien! De zaal was belachelijk leeg (en ik was van te voren nog wel bang dat hij uitverkocht zou zijn), maar volgens mij sloeg hij ook wel aan bij de weinige mensen die wel gekomen zijn. Erg fijn om het op een groot doek te kunnen zien, zeker de laatste scènes winnen erdoor aan intensiteit. Het enige dat jammer was, waren de groene strepen die soms verschenen zodra er ondertiteling was, maar daar kan Matsumoto zelf weinig aan doen. Voorlopig blijft deze film nog wel even in mijn top 10 staan. Wat een fantasie heeft Matsumoto, en wat is zijn mimiek ontzettend sterk. Geweldig.

avatar van Observator

Observator

Lijkt me ook wel wat ongemakkelijk om Symbol in de bios te zien, aangezien ik de helft van de tijd slap lig van het lachen. Zeker als je in een zaal vol met stinissen zit...

|Bazzie|

Lang naar uitgekeken en de verwachtingen meer dan waar gemaakt.

Ik was niet bekend met Hitoshi Matsumoto, enkel wat scenes gezien van Big Man Japan. Dus ik kon fris instappen met Symbol. En wát een kijkervaring, een fantastisch uitgangspunt dat subliem is uitgewerkt . Matsumoto is een komisch genie: perfecte timing, geweldige gelaatsuitdrukkingen en mimiek. De film concentreert zich vooral op slapstick humor, typisch Japans. In contrast staat de Mexicaanse verhaallijn dat de droge humor voor z'n rekening neemt.

Visueel is de film erg sterk: de scenes in de witte kamer zijn stuk voor stuk geweldig. Met name de eindscene brengt de film letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau. De scenes in Mexico staan goed in contrast en zijn zeer degelijk.

Symbol is bovenal een frisse kijkervaring: eindelijk weer eens wat orginaliteit, creativiteit en absurditeit op het witte doek. Zoals Onderhond al aangaf: gelukkig hebben we Japan nog voor het leveren van zulke geweldige cinema.

5* en een plek in m'n top 10.

avatar van wibro

wibro

Deze film wordt a.s. zaterdag op de filmbeurs in Den Bosch vertoond. Als ik zo de enthousiaste reakties hierboven lees denk ik dat ik maar niet ga wachten tot deze film in Nijmegen in de bioscoop draait maar dat ik mij a.s. zaterdag maar eens richting Den Bosch begeef.

Black Math

Je kan hem ook twee keer kijken. Ik ben ook naar een andere stad geweest om hem te zien, maar ik ga denk ik gewoon nog een keer als hij weer in Amsterdam draait. Heb aan het bezoek in Utrecht trouwens een mooie poster overgehouden.

avatar van wibro

wibro

Speciaal voor deze film vandaag naar de Filmbeurs in Den Bosch geweest en helaas kan ik het enthousiasme niet delen met de meeste mensen op dit topic. Neen, de humor in "Symbol" is nu niet direct mijn humor. Het begin met die man in die kamer zonder ramen en deuren was nog wel leuk maar op een gegeven moment begon het mij allemaal stierlijk te vervelen. Ook dat geschreeuw van die man begon mij op den duur danig te irriteren. Het was ook allemaal teveel van hetzelfde en die scènes in Mexico - ik dacht eerst dat ik bij de verkeerde film zat - voegden imo ook niet veel toe. Dat de film van mij toch nog een voldoende krijgt is vanwege het visueel schitterende einde toen de man via de fallische uitsteeksels naar boven klom en vervolgens opsteeg.

|Bazzie|

Om Symbol echt goed te vinden, zul je dan ook wel een liefhebber moeten zijn van de typisch Japanse humor: absurd, simplistisch en veel slapstick. De schreeuwende man, de simpele grapjes en de scenes in Mexico: ik vind het allemaal kenmerkend voor de Japanse humor en mij bevalt het prima

Black Math

Ik moet zeggen dat ik ook niet zo'n fan ban van de typische Japanse humor. Dat deze film toch bij me aansloeg is omdat ie een constant wtf-gevoel bij me opwekte.

Maar jammer, wibro, dat ie bij jou niet aansloeg. Ik ben geloof ik medeschuldige aan het scheppen van te hoge verwachtingen, wat me dan spijt.

Black Math schreef:

Ook daar zijn de Japanners goed in