• 9.372.312 stemmen

Geregisseerd door: Narciso Ibáñez Serrador

Met onder meer: Narciso Ibáñez Menta, María Fernanda D'Ocón en Rafael Navarro

Gesproken taal: Spaans

Plot El Televisor

Enrique is een doodnormale man, wiens leven volledig in het teken staat van zijn familie. Op een dag koopt hij voor zichzelf een kleurentelevisie. Sindsdien is zijn leven volledig geobsedeerd door dat kleine schermpje, vergeet hij wat er allemaal in zijn omgeving gebeurt en verliest hij zijn grip op de werkelijkheid.

avatar van stephan73

stephan73

Deze, schijnbaar klassieke Spaanse horrorfilm wordt aankomende Zaterdag uitgezonden op Nederland 2. Wel erg laat (02:05), maar ik wil hem zeker zien!

Dat is wel de meest merkwaardige filmkeuze op een NL-tvzender van de laatste jaren.

kan het alleen maar toejuichen. .

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Deze film is volgens mij een lange versie uit de reeks "Historias para no dormir", een Spaanse serie uit de jaren '70 ofzo.

Volgens mij houdt de latere reeks films uit "Películas para no dormir" daarmee verband, maar dat weet ik niet zeker.

Uit die reeks werd afgelopen Kerst de film "Cuento de navidad" uitgezonden op de BBC.

In ieder geval ga ik zeker kijken vannacht!

avatar van Mug

Mug

Spaanse serie laat jaren '60 + begin jaren '80. Het was de bedoeling dat deze 'El Televisor' midden jaren '70 een nieuwe serie zou inluiden, maar het bleef alleen bij deze prent. Verouderde doch goede televisie- (leve de zelfspot) film. Tevens had ik het gevoel dat ik ook eens een andere film heb gezien met dezelfde strekking en finale, of wellicht een verhaal dat ik heb gelezen, want de 'verrassende' finale was mij al bekend. Ik kan me voorstellen dat zo'n 35 jaar geleden de mensen kippenvel zouden krijgen van dit curieuze verhaal. Mooi drama, echter de naiviteit van vrouwlief was ik al snel beu.

avatar van starbright boy

Nogal verouderd inderdaad en heel erg moralistisch, zo moralistisch dat de voice over meteen klinkt alsof hij een sprookje aan het vertellen is en wat al te naieve hoofdpersonen en daardoor ook (onbedoeld?) grappig. Maar goed gemaakt, vermakelijk en een leuk tijdbeeld was dit wel.

En wat betreft de finale: Is er niet een Twilight Zone-aflevering die hier op lijkt? Dit verhaal zou zo in de 60's-versie van de serie gepast hebben.

avatar van arno74

arno74

Het eerste kwartier was lastig door te komen, maar na dat inleidend stukje komt deze film wel goed op gang. En hoe vreemd het ook klinkt, het is erg eigentijds. Niet dat de TV tegenwoordig zoveel angst oplevert (alhoewel... al die schietpartijen in de VS..., en over de aan TV verslaafde mensen zullen we het ook maar niet hebben), maar je kunt het zo doortrekken naar mensen die als zombie met hun smartphone over straat lopen, Japanners die zich met hun spelcomputer opsluiten, of tieners die het web opgaan en even later ergens in Syrië met een bomgordel rondlopen, of als ze vrouw zijn, in een hoerentent belanden. Genoeg voer voor een eigentijdse remake van deze horror dus. Die angst voor de technologie is dus niet op gebakken lucht gebaseerd, al is gelukkig 99,99% van de bevolking daar niet vatbaar voor (zombies met smartphones buiten beschouwing gelaten ).

Het knappe van deze regisseur is dat hij er steeds in slaagt om van een alledaagse situatie een beangstigende setting te maken. Het feit dat hij met een TV-film van de nationale omroep de TV als iets angstwekkends presenteert heeft natuurlijk ook wel wat. 3,5*.

De film komt uit de reeks Historias Para No Dormir, later verzorgde deze regisseur ook een aflevering voor de zeer geslaagde en meer recente reeks Películas Para No Dormir, die laatste reeks is overigens op MM te vinden. El Televisor is zijn best gewaardeerde film uit die oorspronkelijke reeks, maar ook El Asfalto (1966) (staat niet op MM omdat het slechts 30 minuten duurt) wordt erg gewaardeerd, al is dat een heel ander soort horror dan deze, en ook veel luchtiger. Deed me ook wat denken aan een andere film van 30 minuten, La Cabina (1972) waarin een man vast komt te zitten in een telefooncel en er niet meer uit kan, al is ook die weer in een andere stijl.

avatar van mikey

mikey

is dit een soort Videodrome???

zeer geinteresseerd in dit!!!!