• 9.370.279 stemmen

Geregisseerd door: Maher Sabry

Met onder meer: Mazen, Julian Gonzalez Esparza en Mehammed Amadeus

Gesproken taal: Engels en Arabisch

Plot Toul Omry

De in het geheim gemaakte speelfilm is de eerste Egyptische gayfilm. Het vertelt het verhaal van de homoseksuele Rami die een vrij leven wil leiden en niet langer en voor eeuwig meer wil schuilen. Maar in Egypte is het gevaarlijk homo te zijn en breng je ook vrienden en familie in gevaar. Overal loert de staat...

avatar van gauke

gauke

De toenmalige machthebbers reageerden met afkeuring en gehoon op deze ondergronds opgenomen film, hij moest verbrand worden en daarnaast zou ie de verspreiding van aids bevorderen. Deze gayfilm is dus van vóór de revolutie in Egypte, alhoewel ik denk dat de positie van homoseksuelen er eerder op achteruitgegaan is dan op vooruit: het is levensgevaarlijk om als homo, in dit door religieuze normen gedomineerde land, te leven. De productie, die het werkelijke leven van homoseksuele mensen in Egypte moest tonen, werd gedeeltelijk in Caïro en San Francisco opgenomen, met zeer eenvoudige middelen en Arabische amateurspelers, van wie duidelijk teveel gevraagd werd. Het drama (ook nog eens over onderscheid in klasse) komt deels zelfbewust en deels hulpeloos over, is aan de ene kant soms onbedoeld een campfilm met softporno beelden en aan de andere kant deprimerend en noodlottig. In de film is de politie-inval in 2001 op "The Queen Boat " opgenomen; de arrestanten zijn bekend geworden onder de naam 'Caïro 52".

Moeilijk om deze film te beoordelen: er was lef voor nodig om 'm te maken, maar hij is bijzonder amateuristisch. Ik laat de durf de boventoon voeren.