• 9.377.473 stemmen

Geregisseerd door: Abel Ferry

Met onder meer: Fanny Valette, Johan Libéreau en Raphaël Lenglet

Gesproken taal: Frans

Plot Vertige

Een groep vrienden die op vakantie is, besluit een gesloten gedeelte van een berg te beklimmen, wat een hele risicovolle onderneming is. De klim valt ze al snel vies tegen en loopt uit in een drama, vooral als ze erachter komen dat ze niet alleen zijn...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Goed begin! Zwak einde..
Het is een vrij korte film zodat de vaart er lekker in zit. Het eerste gedeelte heeft behoorlijk spannende momenten tijdens het klimmen, en ook omdat je niet weet wat er daarna nog meer aan de hand is. Geen tijdsverspilling aan personages of sentimenteel gezever, lekker Europees dus. Goede spanningsopbouw, zenuwachtige muziek, onderlinge ruzietjes en mooie setting van de rotsgebergten (logisch). Doet allemaal erg denken aan The Descent en da's goed. Aleen dat meezing muziekje was te flauw.

Na een uurtje valt voor mij de spanning weg zodra ene Anton de Achterlijke Bergbewoner zichtbaar is, die eigenlijk geen moment angst inboezemt. Het ontdekken van het huis, het gevangen nemen en de gevechten doen allemaal afgeraffeld aan en deze aanpak á la Wrong Turn past totaal niet bij de rest van de film dat juist wel zorgvuldig is.

Wat volgt zijn een paar voorspelbare acties zoals het ontsnappen van Guillaume, het laten vallen van die kleine knul en de dood van Guillaume.
Erg jammer, de laatste twintig minuten trekken het cijfer hard naar beneden. Het horrorgedeelte had beter uitgewerkt moeten worden, of ze hadden alleen op het thriller-aspect moeten doorgaan, had potentie genoeg.
En de afsluitende tekst is - zoals altijd - teveel van het goede.

avatar van 606

Zoals zoveel zeggen alles prima tot de killer in beeld komt

Daarna is de spanning weg.

avatar van Zinema

Wrong Turn Goes Vertical Limit.

En het werd geen succes.

Dit i.t.t. bovenstaande titels die ten minste vermakelijk zijn. Maar goed, men probeert het wel. Door lelijke make-up kan ik best heen kijken, maar vond de hillbilly niet echt eng. Flauwe kills ook.

E.e.a. begint best aardig maar verzand al snel in de zoveelste 13-in-1-dozijn-horror. Ook de acteerprestaties bieden weinig perspectief.

We zouden bijna geloven dat het echt was..

Doorsnee.

avatar van schram101

schram101

Behoorlijke sterke thriller volgens de cliches maar rete spannend.

Lekker goor op de momenten waar het moet en nog aardig realistisch. Ook het einde is volgens de cliches maar ach, dat neem ik ze niet heel kwalijk. Ook slaat het de film het overbodige saaie intro over en begint gelijk spannend.

Goed met kans op beter.

Film begint aardig met het klimpartijtje. Leuk in beeld gebracht, een aantal aardige momenten en een vijftal personages die het tienergrut aardig overstijgen.

De omschakeling in het tweede deel vond ik niet eens zo héél slecht. Ondertussen zijn er inderdaad genoeg van zulke film, maar het Anton personage is wél lekker gestoord en gaat als een beest tekeer. Leuker dan die halve zombies die doorgaans op hun dooie gemak overal heenbaggeren. Camerawerk tijdens dit deel ook heel sterk trouwens, versterkt de actie aanzienlijk, zeker tijdens de climax.

Alleen jammer, en geen idee wat de rest hier gezien heeft, maar blijkbaar was er iemand op deze aardbol die het wel een goed idee leek deze film te dubbben. De dubbing is echt enorm belachelijk slecht en verkloot duidelijk delen van de film. Verveelde Amerikaanse stemmetjes die zonder overtuiging hun tekstjes opdreunen en wat saaiige zuchtjes uitkramen. Voor de lol even na de film de Franse trailer gechecked en meer dan 15 seconden heb je niet nodig om te beseffen dat je dit eigenlijk beter niet aanraakt in het Engels.

Blijkbaar komt de DVD hier wél met originele voicetrack (geen Saint-Ange taferelen hopleijk), dan krijgt deze zeker nog een keer een herkansing. Geeft de intensiteit die een film als deze toch echt wel verdient.

Maar voor nu dus: 3.5*

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ik ben licht bevooroordeeld aangezien Via Ferreta/klettersteig of even in de volksmond: bergbeklimmen een grote passie van mij is. Niettemin deins ik nooit terug vanwege hoogtevrees, maar wist deze film dat gevoel soms wel aan te wakkeren dankzij briljant camerawerk waarbij we op de huid zitten van enkele klimmers en je jezelf goed beseft hoe klein en nietig je wel niet bent in vergelijking met de reuzenrotsen en onheilspellende dieptes.

Ik vond de aanloopperiode eigenlijk al bijzonder spannend: de versleten touwbrug, het besef hebben dat je een pad bent ingeslagen dat je moet voltooien omdat er geen weg terug is. De film meet zich al snel een licht hysterische, paniekerige en claustrofobische sfeer aan, die verzilverd wordt als de bergbeklimmers met nog meer ongemakken te maken krijgen.

De onderlinge conflicten in de groep waren zeker nadat men in de smiezen had dat men met een moordenaar van doen had wat verwaarloosbaar en ongeloofwaardig. Al deert het uiteindelijk allemaal niet zo veel.

Een onverwacht fijne film van Franse bodem! 4*

avatar van Minotaures

Minotaures

Best een redelijk horror. Het deed me denken aan Wrong Turn, zo met al dat natuur en met een misvormde mutant die moeilijk doodgaat.

Ik vindt het zeker een stoere sport, als je het kan.

Wel mooie beelden die je te zien krijgt, van al dat bossen en gebergte. Ook het acteren viel wel mee. De muziek die je te horen krijgt is best creepy en bijpassend met de situatie. Er waren sommige momenten waar ik bijna op de punt van mijn stoel ging zitten van spanning en dat gebeurt niet altijd!

Met een paar mooie vrouwen, met name Chloe en dan nog altijd een schijterd die voor alles vlucht en niet luistert, Loic - wat een eikel was dat zeg! - is High Lane toch is het een redelijk onderhouden film die je een keer gezien moet hebben als horror-liefhebber.

Een minpunt vond ik toch die geflipte maniak die tientallen mensen gedood heeft. Met zijn aanwezigheid krijg ik niet 't gevoel om weg te rennen in angst, maar meer lachen en verbazing.

Toch jammer, qua moordenaar kon het zeker beter.

avatar van perceived

perceived

Na een bloedstollende en mooi in beeld gebrachte eerste helft volgt helaas een matig in beeld gebrachte doorsnee slasher. Jammer, toch nog: 6/10

avatar van Insignificance

Insignificance

Fraaie survival die de speelduur tenminste grotendeels benut. Kein keloel, klimmen. Levert al snel een gaaf moment op als de groep over een hangbrug gaat. Mijn hoogtevrees speelde even op.. Ferry weet het daar toch enkele keren flink benard en angstig te maken.

Maakt het tweede deel ook beter pruimbaar, want op zichzelf staand schort het daar aan een inventieve invalshoek. Wel wat razernij en een straf ritje door de donkere bossen, maar ik kan me voorstellen dat het hier grotendeels doorsnee overkomt.

Muziek had hier en daar iets droger gemogen, zeker op de momenten dat de film opschakelt. De drukke cameravoering was eigenlijk wel voldoende. De flashbacks van Chloé zijn ook niet helemaal op z'n plaats, weinig tot geen toegevoegde waarde.

Desalniettemin weet Ferry het uitzichtloze sfeertje dat hij al zo snel te pakken heeft, te behouden en zit er bovendien veel vaart in. Beetje uitgekauwd, maar wel lekker.

avatar van Shinobi

Shinobi

Vermakelijk filmpje, begint goed met de klimpartijen en daarna als ze vastlopen is het ook nog wel oké. Maar zodra de wilde Anton in beeld komt is het iets minder, erg vaag figuur en totaal niet eng.

Desondanks 3,0 sterren voor een sterk begin en wat leuke kills.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Aardig filmpje. Begint leuk, à la The Descent, met een paar jonge mensen op zoek naar kicks. Jammer genoeg verzandt Vertige al redelijk snel in een standaard groep - vrienden - wordt - achternagezeten - door - freak-verhaaltje. Het had voor mij zeker nog 20 minuten langer mogen duren vooraleer die stroper het toneel op komt gewandeld. Maar op zich kijkt het allemaal vlot weg, wordt er behoorlijk overtuigend geacteerd en zijn de klimshots bij momenten duizelingwekkend. Visueel zeker niets geniaals, maar allemaal wel effectief.

avatar van DVD-T

DVD-T

Aardig filmpje. Een beetje een kruising tussen Wrong Turn en Cliffhanger.

Het begin is best leuk. Al komt nergens echt het gevoel van "vertigo" echt goed uit de verf. Verder is het beklimmen leuk en gaat het gepaard met enkele mooie shots. Als dan het horror gedeelte aanbreekt wordt het best spannend. Alleen wordt die spanning dan compleet omzeep geholpen door het tonen van de killer . Straalde totaal geen dreiging uit. Best jammer. Voor de rest enkele aardige kills, maar niets opzienbarends gezien verder.

avatar van Spetie

Ondanks het mindere laatste gedeelte, is dit toch wel een aardige wegkijker.

Het begin is goed. We maken kennis met het vijftal, dat duidelijk een passie voor bergklimmen heeft en er zit gelijk ook al veel vaart in. De personages krijgen niet veel diepgang, maar dat is ook niet echt nodig hier. Ze zijn ook goed te verteren, op die ene jongen na, die iedere keer nogal angstig is tijdens het klimmen. Ik vond het klimmen boeiend om te volgen en ook best spannend. Je weet als kijker wel, dat er wat staat te gebeuren, maar het blijft in het eerste gedeelte lekker mysterieus.

Op het moment dat Anton in beeld verschijnt, is het met de spanning wel gedaan. Vertige wordt vanaf dat moment wat onzorgvuldiger, voorspelbaar en het niveau daalt dan ook enigszins. Anton de holbewoner boezemt ook maar weinig angst in. De uiteindelijke ontknoping is overigens ook best teleurstellend. Wel jammer, want het eerste uur had veel potentie en er zaten zeker mogelijkheden in, om hier een erg sterke thriller van te maken. Die kans is alleen niet benut.

Wat rest, is een gemiddelde thriller/horror, die ik door het sterke eerste gedeelte net het voordeel van de twijfel geef.

avatar van Mike 1984

Mike 1984

Ik vind die niet zo slecht eigenlijk. Wel vreemde dingen. Zo is er bvb die meid die een duizelingwekkende val maakt in een diepe put, vol pinnen van wel een meter groot. Haar bovenarm is doorboord maar ze blijkt er in de film geen last van te hebben, laat staan dat ze niks zou gebroken hebben na die val. Op het einde suggereren de makers dat er in de Balkan 3270 mensen verdwenen zijn op mysterieuze wijze. Anton zou dus 3270 mensen vermoord hebben? Het lichaam van de moordenaar werd teruggevonden maar dat van de acteurs niet. Waar zijn ze dan? Wie nam ze weg? Na wat opzoekwerk blijkt dat het allesbehalve waar gebeurd is en is de voetnoot dus totaal overbodig en nutteloos. Het acteerwerk is niet slecht, maar het zijn natuurlijk geen wereldacteurs. Werd goed gefilmd op enkele uitzonderingen na, en de locatie is wel mooi. Het speelt zich af in de Franse Alpen, maar de film doet ons geloven dat het in Kroatië is. Ik geef de film een krappe voldoende en dan ben ik eigenlijk relatief genereus...

avatar van leatherhead

leatherhead

Slappe hap, nergens de doorsnee ontstijgend.

Maar een uitermate karig werkje van Franse bodem. Elke stap die gezet wordt, is er eentje op bekend terrein. Een overkill aan aperte clichés op je bord, wat matig slachtwerk, en een irritante B-cast. Al hielpen de hemeltergende dubs bij mijn versie ook niet echt mee, wat allicht niet geheel aan de film an sich te wijten valt. Voornamelijk dat over het paard getilde snotjong klonk geweldig onnatuurlijk.

Een compleet debacle is het dan ook weer niet; sporadisch laat de film nog wel zien iets in huis te hebben. Camerawerk is over het algemeen verzorgd, en de soundtrack was niet onaangenaam. Maar of dat nou écht compenseerde voor alle armoedigheid? Nope. 1,5*.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Eerste 25 minuten worden aardig opgebouwd, met enkele fraaie beelden. Helaas vervalt de film vervolgens in oersaaie clichés, en weet daar niets meer aan toe te voegen. Weg sfeer, weg spanning. Gooi daar nog een lamme killer en slappe kills bij en je hebt een thrillertje dat nergens de middelmaat overstijgt.

avatar van joolstein

joolstein

Een groep van vijf vrienden op vakantie in Kroatië, besluit te gaan bergbeklimmen. Helaas, is het bergpad afgesloten maar...uiteraard gaan ze toch verder... Duh...natuurlijk gaat het dan mis en is er een hoogtevrees-jongen (wat slechte acteur) die in paniek raakt met als gevolg best spannende en benarde situaties. Nu is dit een overlevingsfilm die zich vermengt met slasher/horror. Zodoende komt in de tweede helft de groep in het bos terecht en oh,oh daar is 'een hick die op mensen jaagt' Helaas gaat het in dit gedeelte een beetje mis...niet dat de horror-momenten slecht waren...nee die mogen er best wezen! Nee het is de meer de keuze om je minuten lang naar pikzwart beeld te kijken met niets anders dan geritsel, gehijg en soms wat schaduwen. Of de hoogtevrees-jongen die wegrent om een even later weer op te duiken om niets anders te doen dan een steen te gooien en zoef...daar ging hij weer! Tja...de film lijkt niet helemaal goed uitgewerkt? Zo zijn er ook nog flashbacks over één of ander onverwerkt drama in een ziekenhuis van ‘cutie’ Chloé. En probeert men de killer door een zogenaamd waargebeurde verdwijning van Anton Zomarech te relateren aan meer dan 3.000 mysterieuze verdwijningen op de Balkan. Ik denk dat deze film iets minder goed uitpakte dan zoals de filmmakers hadden gehoopt.