• 9.384.229 stemmen

Un Colpo di Pistola (1942)

Alternatieve titel: A Pistol Shot

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Renato Castellani

Met onder meer: Assia Noris, Fosco Giachetti en Antonio Centa

Gesproken taal: Italiaans

Plot Un Colpo di Pistola

Andrea (Giachetti) is al vele jaren verliefd op Mascia (Noris), maar hij vreest dat zij verliefd is op zijn vriend. Dat idee berust op een misverstand, maar Andrea daagt zijn vriend uit tot een duel, waarin hij hem had kunnen doden maar besluit dit de volgende keer te doen. Na vele jaren komt het bedrog uit en tenslotte wordt achter de liefde tussen Aldo en Mascia een punt gezet.

Andrea Anickoff

Sergio Drutzky

La contessa Giulia

Gerardo de Valmont

Antonietta, sua figlia

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Zoals u reeds vermoedde betreft het hier een verfilming van de befaamde novelle het schot van Pushkin. Pushkin buffs ( en die heb je hier ook) zullen niet geheel tevreden zijn over de wijzigingen in het scenario waar schijnbaar ook Moravia aan meewerkte.

Die wijzigingen zijn in het begin nog bescheiden : zo heet de verteller hier Valmont( een gozer die op Poe lijkt), heet de held geen Silvio maar Andrea, en worden we getracteerd op enkele niet ter zake doende scenes die couleur locale moeten suggereren. In de tweede helft echter zijn duidelijke concessies gedaan aan de commercie en krijgen we behalve een uitgebreide sequentie in de Campagna een slot voorgeschoteld dat geen fluit met het verhaal te maken heeft, incl. de onvermijdelijke kerkklokken als "stem van de Slavische ziel " oid.

Film ziet er wel goed uit en wordt beschouwd als product van de zgn. calligrafisten school. Acteerwerk werd verzorgd door enkele van de toendertijd grootste namen uit de Italiaanse cinema, waarbij het enigszins vervreemdend is dat de meesten een blonde pruik dragen.