• 9.369.537 stemmen

Geregisseerd door: Tatiana Huezo

Met onder meer: Miriam Carbajal en Adela Alvarado

Gesproken taal: Spaans

Plot Tempestad

Een groep onschuldige mensen -in Mexico “Pagadores” genoemd- wordt beschuldigd van mensensmokkel en gaat de gevangenis in. De autoriteiten stellen de mensen gerust door te beweren dat ze de georganiseerde misdaad een gevoelige klap hebben uitgedeeld. De reis in "Tempestad" gaat per bus van Matamoros tot Cancún, over een afstand van 2000 kilometer door een vaag en kaal gebied. Er zijn inspecties door gemaskerde, zwaar bewapende mannen: er heerst overal angst, in een land beheersd door een onzichtbare oorlog, waarvan de frontlinie ook onzichtbaar is. We horen de hoofdpersoon, maar zien die niet.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van arno74

arno74

Mexicaanse oscarinzending (niet geselecteerd), klinkt niet slecht.

avatar van Malick

Malick

Volgende week zondag eenmalig te zien in Lumière. Wie gaat er nog meer?

avatar van John Milton

John Milton

Omdat Fogo (2012) zo goed beviel eerder op de avond, heb ik er gelijk nóg maar een Mexicaanse documentaire van een vrouwelijke regisseur achteraan geprogrammeerd. Net als Fogo is dit er een van de Cinema Tropical-lijst, en tevens de Mexicaanse inzending voor de Oscars twee jaar geleden. Die nominatieronde kwam Tempestad niet door, maar Tatiana Huezo werd in eigen land wel met een Ariel Award beloond voor beste regisseur.

Beeld en geluid in Tempestad horen niet bij elkaar, maar ergens toch ook weer wel. De Salvadoriaans-Mexicaanse filmmaker laat ons kennis maken met 2 vrouwen, wiens naam we nooit leren kennen, maar wiens levens onomkeerbaar geraakt zijn door de grootschalige problemen die de strijd tegen de Kartels met zich mee bracht; herinneringen gekenmerkt door geweld, gevangenschap, corruptie en bovenal angst.

Tempestad is pas Huezo’s tweede lange film, na El Lugar Mas Pequeño (2011). Ook haar debuut is schijnbaar de moeite, en net als deze film een document waarin herinnering en geweld een belangrijke rol spelen, als ik The Hollywood Reporter zo lees. In 2020 moet haar eerste fictieve film Noche de fuego uitkomen, waarbij ze de regel ‘blijf bij wat je kent’ niet vergeten lijkt te zijn.