Happy End (2009)
Releasedatum: 1 oktober 2009
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Plot Happy End
Na Leedvermaak en Qui Vive is de oude Simon op sterven na dood en treedt er een nieuwe generatie op de voorgrond van de veelgeplaagde Joodse familie die de sporen van de Tweede Wereldoorlog maar niet uit hun onderlinge relaties verbannen krijgt. De familie is bijeen gekomen, omdat stamvader Simon ernstig ziek is. Hij heeft een oogoperatie ondergaan die ernstige complicaties heeft veroorzaakt. Zijn overleden vrouw Ada is - voor de anderen onzichtbaar - aanwezig, wanneer er aan haar gedacht wordt. Simon denkt bijna voortdurend aan haar, zowel in de werkelijkheid als in zijn 'dagmerries'.
Bij Frans Weisz:
Al een tijdje terug aangekondigd:
Happy End, realiseringsaanvraag: 260.000 euro
Regie: Frans Weisz
scenario: Judith Herzberg
Producent: Eyeworks Egmond
Logline: Derde en laatste deel in de Leedvermaak-reeks van Judith Herzberg en Frans Weisz. Na Leedvermaak (1989) en Qui Vive (2001) is de oude Simon op sterven na dood en treedt er een nieuwe generatie op de voorgrond van de veel geplaagde Joodse familie die de sporen van WO II maar niet uit hun onderlinge relaties verbannen krijgt.
Weisz was er een jaar of 7 mee bezig, maar (eindelijk) begint ie volgende maand met draaien.
Frans Weisz voltooit unieke filmtrilogie
Regisseur Frans Weisz begint eind augustus met de opnames van zijn nieuwe
film Happy End. De 70-jarige filmer voltooit daarmee een unieke trilogie,
waarmee hij in 1989 begon.
Met Leedvermaak, Qui Vive (2001) en Happy End heeft Weisz voor het eerst in
de Nederlandse filmgeschiedenis een drieluik gemaakt over één familie met
een identieke cast, die een periode van meer dan twintig jaar beslaat.
Vooral de deelname van Rijk de Gooijer is bijzonder. De 82-jarige acteur
heeft al acht jaar geen film meer gemaakt. Zijn carrière staat op een laag
pitje sinds hij in 2005 werd getroffen door een hersenbloeding.
Het scenario is net als de voorgaande delen geschreven door Judith Herzberg.
De drie films verhalen over een joodse familie die worstelt met de erfenis
van de Holocaust. Het laatste deel concentreert zich op de nieuwe generatie,
die steeds meer op de voorgrond treedt.
Happy End moet voorjaar 2009 in de bioscopen te zien zijn. (Bron: ANP)
Maandag wordt er begonnen met draaien, met de cameraman van Guernsey.
Quido
Krijgt een release in september dit jaar, zoals het er nu naar uit ziet.
raymon
Achter de schermen beelden van Happy End en de eerste beelden na 4 jaar van Rijk de Gooyer!
vanaf 8.25 min.
Bron: bfdfilm.com
De Mees
Quido
Ben erg benieuwd. Binnenkort de eerste twee delen nog maar eens herzien, in aanloop naar deze.
Macmanus
En dit is waarom oude mensen geen film meer mogen maken. Jezus wat een terreur. Zonde van het geld geef het eens aan een jong pikkie ofzo.
Quido
Een film die staat of valt met de dialogen, liefst gecombineerd door een visueel en auditief (mag van mij best lekker (dik) zwaarmoedig/melancholisch, zeker bij zulke thema's) meeslepende stijl (zoiets als Familie of Cloaca). Trailer vind ik best aardig.
raymon
ik begrijp je punt, maar waarom is het zo een ''terreur''? Dus Alfred Hitchcock had ook op z'n vijftigste moeten stoppen begrijp ik uit jouw woorden.
Macmanus
Nou ja het is de vraag waar oud begint. Maar ik zal voor deze ene keer uitleggen hoe je zo een tekst moet lezen. Als een korte tekst die ongenuanceerd een punt probeert duidelijk te maken tegen dit soort oubollige familierelatie films. Ik heb geen zin om een 5000 woorden tellende essay met allemaal nuances neer te pennen.
Maar Hitchcock had overigens op een bepaalde leeftijd best mogen stoppen, al betwijfel ik dat die subsidie kreeg voor zijn films.
raymon
Als je geen zin heb om je eigen mening te argumenteren, plaats dan liever geen bericht. Dan word zo een bericht nogal onzinnig en ongepast. Misschien is het handig om te wachten tot de film uit is; dan komen we er achter of Frans Weisz nog wel subsidie mag krijgen. Jij mag dan een oordeel vellen, als je daar zin in hebt natuurlijk.....
Macmanus
Ik plaats wat ik wil. Mijn punt is duidelijk, zie niet in waarom ik er meer woorden aan vuil hoef te maken. Dat je het er niet mee eens bent en vindt dat oude filmmakers wel bestaansrecht hebben, nooit beweert dat je dat niet mag vinden. Zie je probleem dan ook niet. En ik weet al honderd procent zeker wat dit voor film gaat worden, pijn aan het oog en oren. Weg met dit soort films!
snirus
Ben zeer geinteresseerd in Leedvermaak. Is deze film uit op DVD? Zo ja, waar zou ik hem kunnen krijgen?
Alvast bedankt.
Rinus
Quido
Leedvermaak is (nog) niet op DVD verkrijgbaar, wordt wel eind deze maand vertoond op het Nederlands Film Festival (alle drie de films achter elkaar). Wellicht dat ze over een paar maanden gebundeld in een dvd-box verschijnen, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
zaza21
"De drie films verhalen over een joodse familie die worstelt met de erfenis van de Holocaust. Het laatste deel concentreert zich op de nieuwe generatie,die steeds meer op de voorgrond treedt."
"Holocaust survivors getting younger every day." (Joodse grap)
vinnie2000
op filmfestival gezien. vond hem niet zo, maar onderwerp sprak me ook niet zo aan. beetje teveel holocaust
Quido
Al ruim veertig jaar drukt regisseur Frans Weisz zijn stempel op de Nederlandse filmindustrie. Zijn debuutfilm Het Gangstermeisje (1966) werd zowel nationaal als internationaal gelauwerd en met films als Rooie Sien (1975), Charlotte (1980) en Hoogste Tijd (1995) gooide hij eveneens hoge ogen. Zijn meest in het oog springende project is echter het drieluik Leedvermaak (1989) – Qui Vive (2001) – Happy End (2009), waarin hij niet alleen een Joodse familie, maar ook een generatie acteurs gedurende ruime tijd portretteert. Weisz: “Het is een unicum dat je een filmproject kunt maken waarin je zowel de personages als acteurs ouder ziet worden.”
mdj
Heb dit weekend nog maar eens Leedvermaak (ouderwets opgenomen op video nog eens) en Qui Vive gezien en vandaag dan Happy End. Inderdaad zeer de moeite waard om de familie te volgen en de acteurs weer wat jaartjes ouder te zien. Las dat Rijk de Gooijer eerst niet mee wilde doen omdat hij geen teksten meer kan onthouden. Dat hebben ze in de film goed opgelost, wat komt hij trouwens breekbaar over. Wel wat jammer vond ik dat de personages ondanks hun leeftijd niet veranderen, er zit niet echt groei in de karakters, zelfde ruzies, zelfde klein- en grootzerigheden. Maar mooi gespeeld en leuk dat Courbois toch nog meedoet! Vraag me af of de film te volgen is als je de eerste twee delen niet in je hoofd hebt zitten, wat dat betreft zouden de filmhuizen net als op het Filmfestival eerst de mogelijkheid moeten bieden de eerdere delen te zien.
the big lebowski
Een erg goede film, absolute aanrader.
Ondanks het clichématige einde.
Een stevig verhaal met goed uitgewerkte personages.
Bij een aantal vrouwen kon je het zoete parfum haast ruiken.
Fascinerend ook, hoe letterlijk de dood telkens aanwezig is in de vorm van Courbois
De film is filmisch wellicht weinig verrassend, aangezien deze aan alle klassieke regels voldoet.
Het verhaal echter, staat als een huis.
Ook erg aangenaam dat de heerlijke humor er eens niet zo dik bovenop ligt.
Mooi.
Drs. DAJA
Zelfs z'n op één na laatste film was nog simpelweg een meesterwerk hoor...
breedbeeld
Lebovski, mjd en Quido vatten het wel zo'n beetje samen.
Weisz kan het gewoon.
Wat de jongere acteurs betreft , hebben die allemaal op de zelfde school gezeten? Afgrijselijk spreekacteren buiten Sophie van Winden, die het verder ook goed doet.

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien