menu

Une Vie (2016)

Alternatieve titel: A Woman's Life

mijn stem
3,15 (46)
46 stemmen

Frankrijk / België
Drama
119 minuten

geregisseerd door Stéphane Brizé
met Judith Chemla, Jean-Pierre Darroussin en Yolande Moreau

Normandië, 1819. Terug thuis na te zijn opgeleid in een klooster, is Jeanne Le Perthuis des Vauds nog steeds een naïeve jonge vrouw, vervuld met kinderlijke dromen. Ze trouwt met Julien Delamare, een lokale burggraaf, die al snel een hebzuchtige en ontrouwe man blijkt te zijn. Beetje bij beetje vervagen, Jeanne's illusies. Ze begint te rouwen om het verloren paradijs uit haar kindertijd.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=XnkKxuoMNqk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Vanaf 27 juli in de bioscoop (September Film)

Malick
Meesterwerk!

avatar van tbouwh
1,5
Regisseur Stéphane Brizé (The Measure of a Man) kiest in dit realistische portret voor een sterk fragmentarische insteek. Het ontbreekt de film aan een strakke chronologie of een heldere vertelstructuur. Houvast is er vooral in de vorm van poëtische voice-overs, zo nu en dan begeleid door verstillende pianomuziek. Regelmatig lopen dialogen daarnaast nog door als de camera zich al van de actie heeft afgewend. In plaats daarvan zien we onze hoofdpersoon, zwijgend, op ogenschijnlijk willekeurige momenten. Het lijkt alsof Brizé ons zo inzicht wil geven in Jeannes psyche: wat gaat er in haar om, hoe reageert ze op de beknellende omstandigheden waarin ze zich bevindt?

Dat die aanpak nergens de gewenste uitwerking heeft, zit hem met name in de genoemde fragmentarische opzet. Omdat een zorgvuldige narratieve opbouw ontbreekt voelen de gebeurtenissen in de film vaak leeg en willekeurig aan, een draagvlak om écht met Jeanne mee te leven mist.

Volledig

Malick
In plaats van fragmentarisch zou ik het woord associatief gebruiken. Eindelijk weer eens een kostuumfilm die van de geijkte conventies van het genre afwijkt en waarvoor je als kijker moet werken.

avatar van tbouwh
1,5
Malick schreef:
In plaats van fragmentarisch zou ik het woord associatief gebruiken. Eindelijk weer eens een kostuumfilm die van de geijkte conventies van het genre afwijkt en waarvoor je als kijker moet werken.


Hij deed ontzettend fragmentarisch aan, maar ik snap je suggestie. Misschien ook verkeerde verwachtingen; ik had in dit specifieke geval geen film voorzien die om zoveel commitment zou vragen. Kwam er totaal niet in, maar weet tegelijk niet of dat me wél gelukt zou zijn als de aanpak/opzet van een meer conventionele aard geweest zou zijn.

2,5
Saaie film: tergend langzaam en zonder drama wordt inderdaad ‘een leven’ getoond. Vrouw van goede komaf heeft tegenslagen te verduren en tegen het eind lijkt er eindelijk drama te komen als ze helemaal aan de grond lijkt te raken, maar dat drama blijft evengoed uit: net als ze het vertrouwen in de mensheid geheel verliest lijkt dat onterecht en is het toch niet allemaal slecht. De film sluit met de boodschap dat het leven niet goed of slecht is…

avatar van mrklm
1,5
Jeanne is een vrouw uit een welgestelde familie wiens leven een groot tranendal wordt wanneer ze trouwt met Julien Delamare. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Guy de Maupassant dat zich meer richt op de psychologische analyse dan op de gebeurtenissen die de betreffende psyche beïnvloeden. Dit is een karakterstudie die regisseur/scenarist Stéphane Brizee en co-scenarist Florence Vignon vrijwel volledig hebben ontdaan van de melodramatische actie. De camera is veelal statisch en registreert vooral het gezicht en de emoties van hoofdpersoon Jeanne, die vooral mijmert over het leven zoals het was of (mijn interpretatie) een sterk geïdealiseerde versie daarvan gecombineerd met dagdromen over hoe het had kunnen zijn. De meeste soap-achtige ontwikkelingen maken we als kijker niet mee maar presenteert de film als een fait accompli, zodat we vooral opgescheept zitten met een hevig in zelfmedelijden zwelgende Jeanne. De spaarzame momenten waar op we wél getuige mogen zijn van Jeannes tragische momenten, zijn tevens de enige momenten waarop de camera, en daarmee de film, tot leven komt. Voor de rest zit je feitelijk te kijken naar een passief, weinig sympathiek karakter in een soap zonder soap. Dan blijft er dus niet zo gek veel over, ook al is het allemaal heel aardig in beeld gebracht.

5,0
Het duurde even een paar scènes voordat ik Yolande Moreau herkende met haar krullen. Met het verscheiden van Jeanne (geen familie) deze week is er gelukkig nog Yolande (de Belgisch-Franse versie van Kathy Bates) om van te genieten. Fijne actrice.

avatar van McSavah
4,0
Jammer alleen van de laatste dialoog, het beeld zei alles al. Verder bijna net zo goed als Arnolds Wuthering Heights.

avatar van timmienoelie
zin in!

staat ook wel al een tijdje op de to-read lijst... dilemma...

avatar van John Milton
4,0
Ik moet echt beginnen bij al mijn 4* films op zijn minst wat te schrijven. Ik moet deze nu ergens tussen de andere achtjes plaatsen bij het bijwerken van de lijst en dat blijkt nog wat lastig

avatar van 93.9
4,0
Naar de naturalistische roman van Guy de Maupassant. Boek is al meerdere keren verfilmd, dus een iets andere aanpak was gewenst. Film verloopt dan ook niet volgens de vertrouwde regels van filmen.
Sommige natuur scenes waren van zo'n enorme schoonheid dat het pijn deed.

4,5

3,0
(Gezien op 15/03/19)
Als je jong bent, droom je van een mooi en vrij leven. Hoe beklemmend alles kan worden, kun je in deze film meemaken (naar een roman van Guy de Maupassant, 1883). Wat 200 jaar geleden kon, kan nu nog.
Wanneer alles voor je wordt vastgelegd, ben je een gevangene.
Soms zijn de beelden té mooi. Wellicht bedoeld als contrast met de werkelijkheid.

4,0
Typerend voor de film is wel hoe belangrijke gebeurtenissen in het verhaal heel vlug de revue passeren - ze zijn daarom niet minder duidelijk, integendeel - en dat de camera veel meer oog heeft voor de dromerige, peinzende, maar vooral lijdende Jeanne.
Mooie film met een overtuigende, innemende Judith Chemia met haar enerzijds kinderlijke, naïeve glimlach, anderzijds met die diep ongelukkige aanblik.
Opgemerkt ook hoe Kerk en geloof in die 19de eeuw een dikke en doorgaans beslissende vinger in de pap hadden bij het nemen van beslissingen van welke aard ook, stricte privékwesties inbegrepen.
Die slotzin : "Het Leven is nooit zo mooi of zo slecht als men denkt" spreekt voor zich en kan alleen maar duiden op dat Jeanne met dezelfde verbetenheid en moed verder zal moeten.
Na "Je ne suis pas là pour être aimé", "Entre Adultes", "Mademoiselle Chambon", "Quelques Heures de Printemps" en "La Loi de Marché", die me allen erg bevielen, stelt ook nu Stéphane Brizé niet teleur. Uitkijken nu naar "En Guerre".

avatar van Dievegge
2,0
Na het ontdekken van de heerlijke reeks Chez Maupassant wilde ik deze ook eens een kans geven. Helaas verzanden ze in het voorlezen van gedichten en brieven. Het is allemaal erg statisch. Van de nauwgezette observaties en subtiele humor van de Franse schrijver blijft hier weinig over.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:18 uur

geplaatst: vandaag om 01:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.