• 9.373.651 stemmen

Paula (2016)

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Christian Schwochow

Met onder meer: Carla Juri, Albrecht Schuch en Roxane Duran

Gesproken taal: Frans en Duits

Plot Paula

Worpswede, Noord-Duitsland, 1900. Vanaf hun eerste ontmoeting voelen Paula Becker en Otto Modersohn een speciale klik. Hun gezamenlijke passie voor schilderen laat een grote liefde bloeien. Ze trouwen, maar het leven dat ze leiden is hoogst ongebruikelijk voor de tijd waardin ze leven. Het is een relatie die bestaat uit rijke kleuren en gewaagde lijnen en littekens, zoals je die aantreft in het werk van de vrijmoedige, jonge vrouw die de geschiedenis in gaat als Paula Modersohn-Becker. Tegen alle verwachtingen in, leeft ze volgens haar visie op de artistieke zelfontplooiing en haar romantische beeld van het huwelijk en de liefde.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Otto Modersohn

Martha Vogeler

Fritz Overbeck

avatar van Movsin

Movsin

Stilistische biopic over de Duitse expressionistische kunstschilderes, een naar onafhankelijkheid strevende jonge vrouw, haatvol tegenover vooroordelen en conventies binnen haar beroepsleven maar ook daarbuiten, waar de bijzondere houding van haar echtgenoot haar belette die andere droom te verwezelijken : een gelukkig en gewoon gezinsleven.

Geslaagde verfilming die karakters en toestanden zeer goed uiteenzet en daarbij cinematografisch niet achterwege blijft.

Geslaagde vertolking van hoofdrolspeelster Carla Juri. Ook Roxane Duran, in een bijrol, laat een frisse indruk.

avatar van Fransman

Fransman

Ik had nog nooit van deze schilderes gehoord, maar om nu te zeggen dat ik haar door deze film heb leren kennen, nee. Of althans hooguit gedeeltelijk. Dat ligt niet aan hoofdrolspeelster Carla Juri, die alle noodzakelijke gemoedstoestanden laat zien, de expressiviteit, grilligheid, maar ook de onberekenbaarheid van de schilderes.

Maar toch kwam ik niet dichterbij en deed het me niet zo veel wat die vrouw meemaakt. Komt m.i. ook door de nogal afstandelijke regie en opnametechniek, te veel stilstaande beelden van afstand, de camera die registreert maar niet meeleeft. Te veel vragen, die ik hier niet allemaal ga benoemen, blijven onbeantwoord. Het betreft een dramatisch leven dat zonder veel dramatiek wordt verfilmd.

avatar van Brix

Brix