menu

Triage (2009)

Alternatieve titel: Shell Shock

mijn stem
3,25 (293)
293 stemmen

Ierland / Spanje / België / Frankrijk
Drama / Oorlog
99 minuten

geregisseerd door Danis Tanovic
met Colin Farrell, Christopher Lee en Paz Vega

De cynische en roekeloze fotojournalist Mark Walsh (Colin Farrell) keert terug van een opdracht, in een oorlogsgebied, naar zijn vriendin Elena (Paz Vega). Dan blijkt dat zijn beste vriend en collega David (Jamie Sives) niet terug is gekomen van dezelfde opdracht en Mark raakt verwikkeld in een mysterie.

zoeken in:
avatar van cor1946
4,0
Goed gespeelde film van Colin Farrell en natuurlijk Christopher Lee in heb de man nog gezien in zijn Dracula tijd in de 60e jaren.

avatar van Zeriel
1,5
Ik geloofde er geen bal van, dus dan komt het niet meer goed, ook niet als Christopher Lee op het podium verschijnt, die ik voor zijn doen ook niet overtuigend vond. Matig optreden, al heeft hij wel een sterke uitstraling altijd.

Farrel kan duidelijk niet met een camera omgaan. Hij maakt neurotisch, op de cliché Hollywood manier, snel-achter-elkaar-afdrukken-want-ik-doe-een-fotograaf-na foto's, met een kleine lens van ver af, wat zelden goede foto's oplevert, met de tele-lens maakt ie dan weer foto's van dichtbij. Het lijkt wel of ie voor het eerst een camera in handen heeft. Kom op gewoon, wat een gepruts! Wat natuurlijk net zo goed aan de regiseur & co. ligt.
Dan wordt het moeilijk om nog mee te gaan met de illusie van de film.

Overigens best een aardig gegeven, maar slecht uitgewerkt, je weet vanaf het begin dat het wachten is wat er werkelijk gebeurde met de protagonisten, en dat is totaal niet spannend en Farrel gemiscast.

Mislukte film, wat mij betreft, met tenenkrommend Engels.

avatar van gauke
3,5
Een film vol goede ideeën/aanzetten over oorlogsgekte, moraal en schuld, maar die in de uitvoering wat gebrekkig is (is als het ware geen geheel), menselijk drama ontbeert en niet verbindt, al kent het verhaal aangrijpende momenten. Het is of de regisseur wat te overijld te werk is gegaan. Vooral Christopher Lee overtuigt als psycholoog. Ik rond toch maar naar boven af: 3,5.

avatar van patrick17
3,5
Some Live. Some Die. Some Are Changed Forever.

Een prima oorlogsdrama film!
Ik kan me wel in het verhaal vinden, niet zozeer omdat ik het zelf mee heb
gemaakt maar omdat ik wel kan begrijpen waarom je zulke dingen liever
verstoot. Een aangrijpend verhaal vooral wanneer het verhaal vordert.
Zitten toch ook wel ''shocking'' beelden bij.
Ik had zelf een meelevend gevoel in de film zelf.
Vond de voorspelbaarheid eerlijk gezegd mee vallen.
Ik vond zelf Colin Farrell een prima rol neerzetten al was hij inderdaad wel
erg mager. Christopher Lee zet ook een goede rol neer al is het maar
een klein rolletje.

''There is no pattern to who lives or dies in war... In war people die because they
do. There is nothing more to it than that. ''It is the dead who have seen the end of war''


3.5 *

avatar van Embie
4,0
Erg heftige film, tot het einde toe boeiend!

avatar van Theunissen
2,5
De laatste 15 minuten waren een beetje heftig maar de rest van de film vond ik eigenlijk maar magertjes. Het verhaal is zeker interessant maar de uitvoering had beter gekund en dat heeft vooral te maken met hoofdrol speler Colin Farrell (wel flink vermagert voor deze film) die nergens echt overtuigd. Christopher Lee daarentegen deed het best aardig, knap dat hij nog in films meespeelt op zijn leeftijd.

Wel leuk om Paz Vega weer eens terug te zien in een film want de laatste keer dat ik haar zag was in de film "10 Items or Less", ze zag er nog steeds leuk en mooi uit. Kelly Reilly zie je de laatste tijd ook steeds vaker opduiken in films. Ze deed het overigens wel goed in deze film.

avatar van nightbreed
3,0
Ziet er allemaal wel goed uit qua regie en het acteerwerk is redelijk (op Ferrell na), maar alleen het laatste half uur wist me echt te boeien. Het was wel leuk om Mr. Dracula weer eens te zien in een film. Farrell wist me zoals gewoonlijk niet te overtuigen.
5,5/10

raar dat die bij ons shell shock noemt maar voor de rest een heftig filmpke

avatar van Decec
4,0
Ik vond een goede oorlogs/drama film...
Mooi verhaal en spannend...
Bekende acteur Colin Farrell speelt goed...
Prima acteerwerk...
Zeker een mooie film...
Het is wel moeite waard...

avatar van Thorak
4,0
Erg sterke film die mij bij de (niet geheel onvoorspelbare) climax toch een beetje tegen viel.
Wat ik opzich dan wel een leuk detail vond was dat je de hele tijd zoiets hebt van "hij liegt over die rivier waar hij in gevallen zou zijn..." en dat dat dan helemaal geen leugen blijkt te zijn, wel een halve waarheid.
Collin Farrel viel mij, in tegenstelling tot anderen hier, juist helemaal niet tegen! Cristoffer Lee vond ik juist een beetje op 'automatische piloot' acteren. Voor mij was het voornamelijk interessant dat het over fotografen ging, mocht iemand meer van dergelijke weten (over fotografen), dan hoor ik graag tips! (per PM aub.)

avatar van david bohm
3,0
De film begint sterk en met name het laatste gedeelte is aangrijpend en sterk geacteerd door de heer Farrell. Het einde vind ik nogal abrupt, had van mij anders gemogen. Het middengedeelte kan mij ook niet zo bekoren. Enfin, een integere film met een zwaar thema en mooie beelden .

orbit
Best een aangrijpend oorlogsdrama met een uitstekende Farell, uiteindelijk misschien een tikkie voorspelbaar, maar het beeldt het wel mooi uit. Leuke rol ook van Lee.

avatar van Menno
2,0
boelsjit film. Soort Tropic Thunder (je weet wel: http://www.imdb.com/title/tt0942385/) maar dan dat je er niet om mag lachen.

avatar van Theunissen
2,5
Menno schreef:
boelsjit film. Soort Tropic Thunder (je weet wel: http://www.imdb.com/title/tt0942385/) maar dan dat je er niet om mag lachen.


Deze film vergelijken met Tropic Thunder

Met alle respect maar deze film heeft totaal geen raakvlakken met "Tropic Thunder". Het is hetzelfde als je deze film zou vergelijken met bijvoorbeeld "Braindead".

avatar van Thorak
4,0
Menno schreef:
boelsjit film. Soort Tropic Thunder (je weet wel: http://www.imdb.com/title/tt0942385/) maar dan dat je er niet om mag lachen.
Heel erg domme opmerking, deze 2 films hebben echt totaal niets met elkaar gemeen.
Ga de film op zijn minst een bekijken voor je met een onzinnige opmerking als dit komt en er een cijfer aan geeft.

Wat is trouwens "boelsjit"? Als je zonodig stoere woorden wil gebruiken, schrijf het dan op z'n minst goed.

avatar van Fran
3,5
Best wel een aangrijpende oorlogsfilm. Eentje die niet echt op het slagveld plaatsvind maar laat zien hoe oorlogsleed door blijft gaan ook al ben je er alweer uit. Een film waarin vooral het acteerwerk naar voren springt. Zowel Farell als de opa waren echt supersterk. Ik vond het heel goed weergegeven hoe PTSS bij mensen kan gaan werken. De dialogen met de arts waren ook erg sterk.

avatar van horrorfreak23
3,5
Verrassend einde en eigenlijk ook wat luguber!

3,5
Deze film heeft mij totaal niet verveeld. Lee heeft mij nooit echt kunnen boeien, dus ik zou hem niet hebben gemist in de film. Farrell daarentegen zet een prima rol neer.

avatar van Noodless
3,0
Fran schreef :
Best wel een aangrijpende oorlogsfilm. Eentje die niet echt op het slagveld plaatsvind maar laat zien hoe oorlogsleed door blijft gaan ook al ben je er alweer uit. Een film waarin vooral het acteerwerk naar voren springt.


Degelijke film die zonder al te veel actie toch de ellende en de pijn van oorlog goed weet weer te geven. 6/10

avatar van nachtschade
3,0
tamelijk traag, maar desalniettemin behoorlijk aangrijpend oorlogsdrama. De tekst op de achterkant van de doos, zette me echter volledig op het verkeerde been. Dacht hierdoor aanzienlijk meer actie voor de kiezen te krijgen. Mensen die een actiefilm verwachten, komen bedrogen uit.

avatar van sinterklaas
4,0
Collin Farrel weer in een Ierse film die toch wel bijzonder was en waarvan ik het best wel raar vind dat deze dtv is gegaan. Ik vond dit anders een behoorlijke verrassende film. Het is weer zo'n typische shellshock/veteranen verhaal en Farrell is weer meester als een oorlogsfotograaf, een beroep dat niet echt iets is om van te juichen. Wegens de verschrikkingen om je heen en wanneer inene je collega tijdens de oorlog vermist word. En dan komt Walsh, zoals verwacht zwaar getraumatiseerd thuis, het is dan niet dat alleen zijn vriend is vermist, maar het loopt toch uiteindelijk net even anders. Wat nog best een mokerslag is.

Wat mij betreft een zeer geslaagde film. Erg direct en goed inmekaar gezet.

4,0*

avatar van Tarkus
3,0
Alweer een sterke rol van Colin Farrell.
Maar het is niet het soort oorlogsfilm dat ik ervan verwachtte.
Eerder een psychologisch drama vind ik dat zich afspeelt met de oorlog in de achtergrond.
Voor de liefhebbers van dit soort oorlogsfilms is het wel een goede prent, maar mijn ding is het niet echt.

avatar van %%%%%%
2,0
Absoluut geen innoventive film.

De film zal je nergens als kijker meeslepen in alle ellende van wat Walsh meemaakt. De Hollywood regels worden weer eens voorgelezen dat de westerlingen of Amerikanen het verschil niet zal kunnen maken in het midden-oosten laat staan een individu.

De dialogen zijn al talloze keren langs komen vliegen en het script is behoorlijk aan de saaie kant en weet ook nergens de film naar zich toe te trekken.

Nee dit is een film die in het niemands-land-putje terecht zal komen.

avatar van Thorak
4,0
%%%%%% schreef:
Absoluut geen innoventive film.
Wat voor een film??

Ik vraag me ook sterk af of je de film wel gezien hebt. Je reaktie slaat namelijk nergens op...
De film gaat helemaal niet over "een verschil uitmaken" of überhaupt over Amerikanen! Het is ook helemaal geen Hollywood film.

avatar van %%%%%%
2,0
In het begin van de film zag ik anders weer eens een gesprek voorbij komen, ik geloof tussen die dokter en Walsh ? in iedergeval dat die fotografen daar niks kunnen betekenen en dat het gesprek eindigde dat vluchten voor de dokters in deze omstandigheden kansloos is etc.. Later in de film neigde het meer richting carriere van de samenleving discussie met zijn collega op het einde zie je dat het eigenlijk gewoon een goedzak is maar niks kon doen aan het ongeval Tuurlijk moet die vrouw van zijn collega zwanger zijn.

Naja, dat klinkt voor mij als veel voorkomende... Het zijn inderdaad geen Amerikanen ditmaal Ieren ? Maar neemt niet weg dat ik de film alles behalve een eigen identiteit vond hebben (de sfeer om Farrell was dan wel sterk).

Met dat gegeven kom ik gelijk terecht bij of de film iets nieuws onder de zon brengt ? Dat gebeurt ook allemaal niet. Het kwakkelt eigenlijk aan en het komt allemaal erg stoffig over.

Er zit opzich wel redelijk potentie in,maar dan moet de uitwerkerking krachtiger,dieper en breder zijn.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film over een oorlogsfotograaf die terugkeert van de zoveelste klus, maar niet meer dezelfde is. De eerste helft is allemaal vrij standaard, maar tijdens de tweede helft wordt de film een stuk beter en heeft het verhaal zelfs nog een verrassing in petto. Vooral de dialogen tussen Colin Farrel en Christopher Lee zijn interessant. Een aantal aangrijpende momenten en het acteerwerk is ook prima.

avatar van Svenster
3,5
Sterke, indrukwekkende film en een goed verhaal. Boeit tot het eind.

avatar van BBarbie
4,0
Hoofdthema van deze film is de PTSD van een Britse fotojournalist na zijn terugkeer uit Iraaks-Koerdistan, waar zich in 1988 de Anfal genocide voltrokken heeft. Hoewel dramatisch genoeg wordt dat verhaal over de stress stoornis in mijn perceptie overschaduwd door de aangrijpende beelden van het veldhospitaal in het eerste deel van de film.
Danis Tanović —een regisseur voor wie ik steeds meer waardering begin te krijgen— heeft van het gelijknamige, schokkende boek van de Amerikaans oorlogscorrespondent Scott Anderson een heftige, neerslachtige film gemaakt, die je niet onberoerd laat.
Goed overigens om de beeldschone Paz Vega weer eens aan het werk te zien, want dat was alweer een tijdje geleden.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:44 uur

geplaatst: vandaag om 23:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.